„Baisu, baisu, baisu, dėl jaunų žmonių baisu, nepaprastai baisu dėl vaikų, anūkų, dėl visko. Mes prakeikiame tą Putiną“, – prasidėjus karui „Žinių radijui“ sakė vilnietė Zita.

Kitas praeivis sakė, kad sunku pasakyti, kaip baigsis karas.

„Ukrainiečiai praras kažkurias žemes, nes Europa... Pasakyčiau grubiai, bet nesakysiu. Europa per minkšta. Klausimą išspręsti galima tik kietai“, – kalbėjo Gediminas.

Praeivis Rimantas taip pat neslėpė, kad užplūdę jausmai – žiaurūs.

„Sunku, įtampa visą rytą“, – pripažino Diana.

„Blogai. Melskimės, kad neišplistų karas, kad visos šalys susiimtų ir nugalėtų agresorių. Manau, pavyks. Jei Dievas su mumis, tai tikrai pavyks“, – kalbėjo Normantas.

Kita radijo kalbinta praeivė taip pat sakė besijaučianti labai blogai.

„Nemiegu nuo 6 ryto. Labiausiai man gaila ukrainiečių. O dėl mūsų... Mes vis dėlto NATO nariai, bet ukrainiečių tai gaila. Ką tik klausiau, jų patikimas pranešėjas iš Ukrainos pranešė, kad vyksta vis dėlto tas pasipriešinimas gana sėkmingas, kaip jis sako. Palaikome visus, bet labai blogai“, – sakė Živilė.

„Sekame įvykius, žiūrėsime, kaip bus. Nesmagu, bet gal viskas gerai baigsis. Saugiai labai nesijaučiame, bet turime pozityvo“, – kalbėjo Monika ir Emilija.

Politologas Alvydas Medalinskas tą rytą pasitiko Ukrainoje, kur lankosi dažnai. Tuomet jis nusprendė likti Ukrainoje.

„Tai buvo mano pasirinkimas, sprendimas. Nebuvo taip, kad mane tas dalykas užklupo netikėtai – vakar mano nuojauta ir analizė sakė, kad šią naktį viskas gali prasidėti. Aš stebiuosi kai kuriais Vakarų veiksmais“, – tuomet „Žinių radijui“ sakė A. Medalinskas, paaiškinęs, kad Vakarų diplomatams tuomet savo pavyzdžiu rodė, jog Ukrainoje reikėtų likti, o ne iš jos bėgti.

Liekant Ukrainoje, pasak jo, rodomas pavyzdys, skatinant šalį siekti eurointegracijos.

Tą rytą eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sakė, kad pasaulis nebebus toks, koks buvo.

„Deja, bet dėtos diplomatinės pastangos, galų gale – sankcijų paketas nedavė jokių rezultatų. Deja, bet Europa šiandien įžengė į visai kitą erą ir aš manau, kad pasaulis, kurį atsimename, deja, nebebus toks pat. Dabar jau visos Europos ir mūsų situacija labai smarkiai priklauso nuo karo Ukrainoje baigties“, – prieš metus radijuje kalbėjo V. Sinkevičius.

Kad viskas nebebus taip pat, radijuje sakė ir politikos apžvalgininkas Liudas Dapkus.

„Šiandien mes jau atsibudome kitame pasaulyje, kaukės nukrito. Tas momentas, jei kiekvienas mūsų mokėtume skaityti save, tai jis yra teisingas, nes tai yra gelmėse tvyrantis, turbūt genuose užsilikęs griovimo siaubas – mes nubėgame truputį mintimis į priekį, nusipaišome sau pačius baisiausius scenarijus ir tada suprantame, kad tai nebe apie Ukrainą, o šis konfliktas iš esmės skiriasi nuo viso to,ką Kremliaus režimas darė iki šiol“, – sakė pašnekovas.

Situaciją „Žinių radijui“ komentavo ir Kyjive gyvenanti lietuvių bendruomenės Ukrainoje pirmininkė Dalia Makarova.

„Situacija mus išvertė – penktą ryto mes girdėjome dundesius toje pusėje, kur yra oro uostas. Žmonėms rekomenduota pasilikti namuose, be poreikio neišeiti į gatvę. Štai pas mane namų kieme visos mašinos stovi vietoje, nors per televiziją buvo parodyti kamščiai išvykimui į Vakarus – į Lvivo, Žytomiro pusę. Na, dalis žmonių vis tiek važiuoja, traukiasi“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tądien pabrėžė, kad ne tik Rusija vykdo agresiją prieš Ukrainą, bet ir Baltarusija, suteikdama savo teritoriją.

„Dabar Ukrainoje pirmiausia smogė balistinėmis raketomis, aviacijos antskrydžiais, naikina visą infrastruktūrą, kurią galima pasinaudoti ginantis nuo oro atakų. Tokiu būdu lengvinamas kelias įsiveržimui sausuma. Įsiveržimai sausuma pietuose, rytuose, šiaurėje jau yra prasidėję“, – komentavo ministras, pridūręs, kad ukrainiečiai pakankamai sėkmingai ginasi.

„Operacija vyksta pilnu mastu, visame pasienyje, ukrainiečiai vykdo gynybines operacijas pakankamai sėkmingai. Kaip išsireiškė jų ministras, degina rusiškus tankus“, – sakė A. Anušauskas.

Jis akcentavo, kad ukrainiečiams reikalinga parama, o Ukrainos gynybos ministras tuomet įvardijo šarvines liemenes, šalmus.

Jau tuomet kilo klausimų, kaip elgsis Kinija. Apie tai „Žinių radijuje“ prieš metus užsiminė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė Margarita Šešelgytė.

„Man atrodo, kad kalbėti apie kažkokį Trečiąjį Pasaulinį karą šiandien dar yra pakankamai sudėtinga, nors toks scenarijus nėra visiškai atmestinas. Šiandien jau kalbama ir apie tai, kokia gi yra Kinijos pozicija ir ar neišsipildys toks scenarijus, apie kurį buvo šnekama prieš kelerius metus, kad Europai, Vakarams teks susidurti su dviem frontais – vienas yra Ukraina, o kitas yra Kinija ir Taivanas“, – sakė M. Šešelgytė.

Prezidento vyr. patarėjas Kęstutis Budrys tada sakė, kad situacija yra labai dinamiška.

„Tai nėra vien tik Rusijos plano įgyvendinimas, kuriame mes esame tik stebėtojai ir tie, kurie baisisi visais įvykiais. Mes taip pat turime savo ir kolektyvinių sprendimų galią – ES, NATO veiksmai čia bus svarbūs tiek, kiek galės daryti įtaką Putinui neįgyvendinti tolesnio plano, apie kurį jis viešai paskelbė grasindamas ne tik Ukrainai, bet ir visiems Vakarams“, – sakė K. Budrys.

„Dėl to arba mes jį sustabdome šioje stadijoje, arba bus pereita prie kitų stadijų“, – pridūrė pašnekovas.

Karybos ekspertas Aurimas Navys pernai karo pradžioje konstatavo, kad šis karas – V. Putino pabaigos pradžia.

„Tas įvaizdis, kad tai Putinas priima sprendimus ir Putinas padaro, galbūt nėra visai teisingas, bet aš visiškai neabejoju, kad mes matome pabaigos pradžią. Galbūt ir gerai, nors ir kaip ciniškai, žiauriai skambėtų, turint galvoje, kad žūsta žmonės, bet pagaliau mes matysime režimo pabaigą“, – sakė pašnekovas.

Jis savo vertinimą argumentavo tuo, kad Rusijai, net jei ir pavyks užimti kai kurias Ukrainos teritorijas, ilgai jas kontroliuoti bus labai sunku. Be to, kaip atkreipė dėmesį A. Navys, Rusijos ekonomiką pažeis ir Vakarų sankcijos.

Visgi, jo vertinimu, net ir be V. Putino tolesnis režimas Rusijoje yra galimas.

Visą „Žinių radijo“ laidą, skirtą prisiminti prieš metus, karo pradžioje buvusias žmonių reakcijas, galite klausyti čia.