Kaip penktadienį pranešė ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinių sąjungų atstovai, keturis mėnesius besitęsianti atranka į departamento vadovus yra vilkinama ir ragina Teisingumo ministeriją imtis veiksmų, užtikrinant sistemos pažangą.

„Kalėjimų departamentas apipintas įvairiomis galimos korupcijos ir neskaidrių viešųjų pirkimų schemomis. Vilkinama atranka be jokios abejonės kelia daug klausimų ir stabdo sistemos pažangą. Buvo sutarta, kad nuo šių metų liepos bus keliami pirminės ir vidurinės grandies pareigūnų atlyginimai. Susitarimų privalo būti laikomasi, bet ligšiol apie tai informacijos neturime“, - teigia Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Pauliukas.

Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos vadovas Vitalijus Jagminas teigia, kad procesų vilkinimas yra ir taip opių sistemos problemų gilinimas.

„Teisingumo ministerija privalo prisiimti atsakomybę už tai, kad Kalėjimų departamentas beveik keturis mėnesius praktiškai nefunkcionuoja kaip institucija. Nedelsiant turi būti organizuojama atranka į departamento vadovo pareigas. Kitu atveju pati Teisingumo ministerija privalo perimti departamento valdymą į savo rankas tol, kol nebus paskirtas naujas vadovas, ir užtikrinti susitarimų vykdymą. Ypatingai dabar visi procesai privalo būti maksimaliai skaidrūs, vieši ir operatyvūs“, - įsitikinęs V.Jagminas.

Teisingumo ministrės atstovė Rita Grumadaitė BNS sakė, kad šiuo metu yra įvykęs kandidatų į Kalėjimų departamento vadovo pareigas sveikatos patikrinimas, sudaroma atrankos komisija.

„Dabar turi būti sudaryta komisija. Mes kviečiame atstovus ir iš kitų institucijų, kad būtų skaidriau. Esame priklausomi ne tik nuo patys savęs, tad gal šiek tiek tai yra užtrukę“, – BNS sakė ji.

Pasak ministrės atstovės, departamentas šiuo metu turi laikinąjį vadovą, o artimiausiu metu turėtų įvykti ir atranka bei paaiškėti jos nugalėtojas. R.Grumadaitė teigė, jog šiuo metu atrankoje dalyvauja trys kandidatai.

Teisingumo ministerija praėjusį mėnesį baigė vidinį tyrimą dėl situacijos Kalėjimų departamente ir jam pavaldžiame Kauno tardymo izoliatoriuje. Dėl nustatytų lėšų panaudojimo, viešųjų pirkimų ir kitų pažeidimų iš pareigų buvo atleistas izoliatorius direktorius Edvardas Kviatkauskas. Vykstant tyrimui atsistatydino ir Kalėjimų departamento vadovė Živilė Mikėnaitė, kuri jau anksčiau tyrimo metu buvo nušalinta nuo pareigų.

Tyrimą savo ruožtu atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) yra apklaususi Ž.Mikėnaitę kaip specialiąją liudytoją.