„Gerai, kad susirinkome, tikiuosi, kad visada čia rinksis mylintys Lietuvą žmonės. Taip ir darykite – telkitės ir vienykitės, gerosios valios žmonės. Supraskite ir atjauskite vienas kitą. Brolis broliui nestatykite tų užmaršties kartuvių. Mes esame vieno tėvo vaikai“, – kalbėjo V. Landsbergis, taip pat raginęs susirinkusiuosius „melstis taikos ir gėrio“.

„Nes kitu atveju pykčio ir blogio cunamis pereis kaip juoda banga per širdis ir protus, nušluos mūsų buvusį ir būsimą gyvenimą. Ne toks didelis skirtumas, ar žmoniją išmarins virusų pandemijos, ar sudegins karo beprotybė, ar panaikins pačios planetos maištas prieš žmogų per kintantį klimatą, lemties vandenynų naujasis tvanas. Kur čia dar vieta žmogui? Viską nulems širdis“, – savo kalbą tęsė jis.

Pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas savo kalboje akcentavo dabartinio pasaulio beširdiškumą ir pabrėžė pačių Lietuvos žmonių susiskaldymą bei iš to kylančius pavojus.

„Beširdis pasaulis neišliks. Jis žus baimės ir įniršio kančiose. Širdies ligonė Lietuva prie Baltijos ir Astravo, per mažai mylinti savo vaikus, nors šiandien jūsų čia iš tiesų tiek daug, vargu bau išliks, jei nesusivoks, jeigu nesikeis. Nebent liks prisiminimas, kad buvo graži šalis (...), kuriai svaigintis pykčiu kartą tapo svarbiau, nei gyventi kaip broliams ir seserims“, – tęsė V. Landsbergis.

V. Landsbergis taip pat pabrėžė kilusią karinio konflikto riziką ir kovą, į kurią gali tekti stoti Ukrainos žmonėms.

„Pasaulis, kuriame godulio daugiau nei proto, juolab širdies ir sąžinės, yra atslinkęs jau prie naujo karo bedugnės krašto. Ir tempia mus, Lietuvos vargšus. Tai šaukimas atsikvošėti. Šiandien Ukraina jau atvirai užpulta, o pažadėtas puolimas didžiulės armijos būtent vasario 16 d. Ukraina stoja į savo Tėvynės karą, grumtynėse su Kremliaus fašizmu“, – sakė jis, kartu pasidžiaugęs, kad penki Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai „nuskrido į Kijevą, kad lemtingą gynybos valandą būtų kartu su broliais ukrainiečiais“.

„Mes turėtume visi iki vieno būti kartu su jais“, – pabrėžė V. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)