„Mes išgyvename tą ketvirtą koronaviruso bangą. Tą reiškinį stebėjo ir kitos šalys kiek anksčiau nei mes. (…) Mes galėjome tą prognozuoti, dabar ir išgyvename tas aukštumas delta bangos pasekmių“, – sakė L. Jančorienė.

Kai kurie signalai praneša apie Vakarų Lietuvos regiono ištrūkimą iš COVID–19 gniaužtų. L. Jančorienė laidoje teigė, kad kol kas sunku prognozuoti, ar pavyks šią bangą išgyventi be papildomų ribojimų.

„Labai sunku prognozuoti, nes Lietuvoje yra didelė dalis skiepo negavusių. Jeigu mes pažiūrime net į kitas ES šalis, tai matome, kad Lietuva dar tikrai atsilieka nuo tų šalių, kur apribojimai tuo pagrindu buvo sumažinti. O kitas dalykas, tiems, kurie skiepijosi pirmieji, palaipsniui tas imunitetas blėsta. Ir dabar reikėtų pasirūpinti revakcinacija.

Kadangi blėsta imunitetas, tai yra viena iš priežasčių, kad infekcija plinta ypatingai ugdymo įstaigose, tada parnešama į šeimas ir matome padidėjusį vyresnio amžiaus žmonių sergamumą“, – teigė laidos pašnekovė.

L. Jančorienė priminė, jog revakcinacija padeda apsisaugoti nuo delta atmainos.

„Tikimasi, kad po trečiosios vakcinos imunitetas tikrai pakankamai ilgai gali išsilaikyti“, – sakė Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė.

Priešaky ir Vėlinės, ilgasis savaitgalis, po jo, kaip parodė praėjusių metų pavyzdžiai, atvejų skaičius turbūt šoks į dar didesnes aukštumas.

L. Jančorienė kalbėjo, jog nedrįsta kol kas kalbėti apie galimybę po Vėlinių pasiekti ketvirtosios bangos piką.

„Nedrįsčiau dabar sakyti, sunku spręsti. Yra tokių hipotezių, kad delta atmaina gali dar keistis ir dar piktybiškėti. Tai nenorėčiau prognozių pateikti. Mes galbūt ne po Vėlinių, bet per Vėlines laukiam tos bangos pacientų. Kadangi tai yra nedarbo dienos, visur dirba šiek tiek mažiau žmonių, tai gali būti labai sunku tiems, kurie dirbs, budės.

Papildomai paskirti žmonės, kurie ateis padėti, budės kartu ir visą laiką bus pasiruošę pasijungti prie komandų, kurios tuo metu ligoninėse dirbs. Labai stipriai ruošiamės šiems 4 laisvadieniams“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ teigė L. Jančorienė.

Šaltinis
Temos
Žinių radijas
Dalintis
Nuomonės