Santaros klinikų išplatintame vaizdo įraše profesorė L. Jančiorienė priminė, kad po pirmojo skiepo nuo koronaviruso praėjus 12 dienų rizika susirgti mažėja.

„Reikėtų sakyti, kad tai nėra susiję su vakcina, galbūt tie žmonės jau skiepijant buvo turintys virusą. Žiūrint į vakcinos registracinius tyrimus, ten labai aiškiai parašyta, kad po pirmos vakcinos dozės, tik po 12 dienų rizika susirgti sumažėja iki 20 procentų“, – sakė ji.

Vakcinos kūrėjų žadėtą 95 procentų atsparumą virusui pasiekti galima tik praėjus 7 dienoms po antrojo skiepo.

„Kitaip sakant, 80 procentų tiriamąja vakcina paskiepytų žmonių jau rizikos užsikrėsti nebeliko. Bet 95 procentų efektyvumas būna pasiekiamas tik po antros vakcinos dozės. Ja, kaip žinome, skiepijama po trijų savaičių ir rizika užsikrėsti, praėjus dar 7 dienoms, lieka tik 5 procentai“, – Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė prof. L. Jančorienė.

Ji teigė, kad po pirmojo skiepo nebūtinai sirgs sunkia ligos forma, gal sirgs besimptome forma.

„Kadangi buvo skiepijami medikai, o jie yra testuojami intervalais 7–10 ar 14 dienų. Daugumą tų žmonių, net neturėdami skundų, kaip ir iki vakcinos, ir po jos tęsė profilaktines patikras. Ir tokiu būdu aptikome, kad yra dalis žmonių užsikrėtusių“, – sakė ji.

L. Jančiorienė teigė, kad Santaros klinikose nuspręsta, kad koronavirusu susirgusiems asmenims, kurie jau gavo pirmąjį skiepą, bus atliekamas antikūnių tyrimas. Ir pagal jo rezultatus bus sprendžiama dėl antrojo skiepo.

Santaros klinikose šiuo metu paskiepyta per 4,5 tūkst. iš maždaug 6 tūkst. darbuotojų. Penktadienį gydymo įstaiga planuoja baigti pirmosios dozės vakcinavimo procesą.

Gydymo įstaigos duomenimis, COVID–19 šiuo metu serga 152 klinikų medikai.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje pirma vakcinos nuo COVID–19 doze iki šiol paskiepyta 31,5 tūkst. žmonių.