Žinia apie protrūkį globos namuose savo feisbuko paskyroje šeštadienį pasidalino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, iš pradžių sužinojęs apie 38 atvejus.

„2020.04.18 diena ir susidūrėme su bent iki šios dienos pačiu didžiausiu iššūkiu šiame kovos su COVID-19 virusu fronte. Tik ką gavau informaciją, kad privačiuose globos namuose „Klaipėdos Hospisas“ užsikrėtimas tuo virusu patvirtintas net 38 šios privačios įstaigos globojamiems žmonėms ir didžiajai daliai ten dirbusio personalo“, - rašo jis.

Toliau jis tęsia:

„Tai labai rimtas incidentas ir itin rimta grėsmė ypač visiems ten esantiems ligoniams. Todėl nedelsiant buvo informuoti SAM atstovai, tik ką kalbėjau ir su ministru A. Veryga, VSC vadovais, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vadovais bei specialistais. Visos reikiamos žinybos apie situaciją informuotos. Visos jos ėmėsi būtinų veiksmų tokioje situacijoje. Kalbėjau ir su įstaigos vadovais, liepiau jiems nedelsiant užkirsti kelią bet kokiam judėjimui į ir iš šio pastato, apie situaciją informuoti visą savo personalą.

Netrukus bus aišku ir kas konkrečiai iš ten dirbančių darbuotojų užsikrėtę tuo virusu. Paprašiau vadovų, kad žaibiškai būtų sprendžiamas ir personalo, galinčio prižiūrėti pacientus vietoje pačiu artimiausiu metu klausimas, nes, pasitarus su SAM specialistais, nuspręsta, kad būtų per didelė rizika bandyti pervežti tuos žmones į kitas gydimo įstaigas. Tad šio židinio vietoje ir spręsti visus pacientų priežiūros, globos ir personalo aptarnavimo klausimus.

Kad ir kaip dramatiškai atrodo ši situacija, bet neabejoju visų žinybų sutelktu ir profesionaliu bei koordinuotu veikimu, kuris užkirs bet kokią galimybę grėsmės plėtrai į išorę.

Neabejoju, kad suvaldysime net ir tokią grėsmingą padėtį ir svarbiausia - nepanikuokime ir susitelkime, be itin rimto reikalo neikime iš namų, nepaisant to, kad kaip ir buvo skelbta apie tam tikrus suvaržymų atlaisvinimus. Privalome suprasti ir įsisąmoninti – viruso keliama grėsmė dar niekur nepasitraukė, kova nesibaigė, ji tęsiasi ir net ir pabaigos pradžios dar nematyti.“

Globos namų direktorė Rasa Dagienė Delfi sakė, kad personalas ir žmonės izoliuojami, tačiau plačiau, iš kur galėjo atkeliauti virusas, ji nekomentavo. Moteris nurodo kelias darbovietes, tarp jų - Klaipėdos universitetinė ligoninė, Šiaulių ligoninė. Ji pati koronavirusu neserga: dabartiniais duomenimis, koronavirusu užsikrėtę 30 pacientų ir 10 darbuotojų.

KUL ligoninės vadovas vyr. gydytojas Vinsas Janušonis patikslino, kad šioje įstaigoje dirba ir medikė, kuriai prieš keturias dienas patvirtintas koronavirusas. „Moteris dirbo ir greitojoje pagalboje, ir Kraujo centre“, – sako V. Janušonis.

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad šie atvejai buvo nustatyti šiandien ir atsispindės rytojaus statistikoje. Dabar sprendžiama dėl būdų šiai situacijai spręsti.

„Iš tikrųjų visos institucijos dirba, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su pačia įstaiga, ir koordinuojančia institucija, kuri šiuo atveju yra Klaipėdos universitetinė ligoninė, ieško sprendimų, ką daryti šitoje situacijoje. Yra pradėti epidemiologiniai tyrimai, siekiama užkirsti kelią pasekmėms“, – komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Justina Petravičienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas pranešė, kad iš jų 30 užsikrėtusiųjų yra globotiniai, 10 – personalas.

„Situacija yra tokia, kad viso yra 38 pacientai, iš jų 30-iai yra nustatytas teigiamas mėginys. Iš darbuotojų 10-iai taip pat nustatytas teigiamas testas“, – BNS šeštadienio vakarą sakė R. Grigaliūnas.

Pasak jo, hospise bus siekiama izoliuoti užsikrėtusius nuo neužsikrėtusiųjų.

„Jie atskirai palatose bus, tiems, kuriems yra neigiamas testas, jiems irgi bus atitinkamas režimas. Ten tikrai yra žmonės, kurie reikalauja didelės globos ir jų kažkur vežiot nėra prasmės, nes direktorė pažadėjo, kad bus surinkta komanda, kuri galės dirbti toliau“, – teigė jis.

Pasak R. Grigaliūno, labiausiai tikėtina, kad virusą į hospisą atnešė personalo darbuotojai, nes patys globotiniai karantino metu kontaktų už hospiso ribų neturėjo.

„Didžiausias įtarimas kyla, kad įnešė iš darbuotojų. Kaip buvo jau skelbta, viena iš hospiso darbuotojų dirbo ir kitoje įstaigoje (...) Faktas, kad iš išorės yra įnešta“, – sakė R. Grigaliūnas.