Karantinas įvedamas nuo spalio 26 iki lapkričio 9 dienos

Karantinas bus įvestas nuo spalio 26 dienos vidurnakčio iki lapkričio 9 dienos, 24 valandos.

„Atsižvelgdami į nepalankią epidemiologinę koronaviruso situaciją, siūlome skelbti karantiną Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono savivaldybių teritorijose“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jo siūlymu, šiose savivaldybėse nustatyta riboti keleivių srautus viešajame transporte, taip pat taikomi draudimai būriuotis, reikalaujama laikytis dviejų metrų atstumo, išskyrus laidotuves, taip pat visose viešose uždarose erdvėse privaloma dėvėti kaukes visiems vyresniems nei šešerių metų asmenims, išskyrus išimtis neįgaliesiems, valgant kavinėse ir t. t.

Valstybių ir savivaldybių institucijose, įmonėse darbą nurodoma organizuoti visiškai ar iš dalies nuotoliniu būdu, riboti pirkėjų ar klientų srautą prekybos ar paslaugų teikimo vietose – vienam žmogui skirti 10 kvadratinių metrų plotą arba aptarnauti tik vieną asmenį.

Draudžiamas vyresnių nei 14 metų pacientų lankymas asmens sveikatos priežiūros įstaigose, išskyrus sunkius ligonius ir gimdyves, draudžiamas lankymasis ir socialinės globos įstaigose.

Rekomenduojama religinėms bendruomenėms apeigas organizuoti vengiant susibūrimų arba jų visai atsisakyti.

Prieš posėdį – perspėjimas dėl raudonojoje zonoje esančių savivaldybių

Vyriausybė trečiadienį posėdyje apsisprendė ir dėl karantino geltonojoje ir raudonojoje zonose esančiose savivaldybėse, informavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Raudonojoje zonoje mažoms savivaldybėms būtų siūlomas karantinas“, – prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė A. Veryga.

Karantinas leis sustiprinti COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) profilaktikos ir kontrolės valdymą, užtikrinti ribojimo priemonių taikymą.

Siūloma karantino režimo trukmė – nuo 2020 m. spalio 26 d., 00.00 val., iki 2020 m. lapkričio 9 d., 24.00 valandos.

„Greičiausiai nuo pirmadienio karantinas ir įsigaliotų. Vyriausybė šiandien apsispręstų pagal šios dienos rodiklius“, – kalbėjo jis.

Anksčiau A. Veryga teigė, kad suskirsčius savivaldybes į zonas, žaliajai nebūtų taikomi jokie ribojimai, geltonojoje esančioms savivaldybėms būtų teikiamos individualios rekomendacijos.

Raudonojoje zonoje būtų rekomenduojama riboti renginius, organizuoti nuotolinį darbą ir ugdymą, peržiūrėti sveikatos priežiūros paslaugas, riboti žmonių srautus prekybos vietose, įvesti reikalavimą visur dėvėti kaukes, taip pat apsispręsti dėl lokalaus karantino paskelbimo.

Religinėms bendruomenėms rekomenduota nevykdyti religinių apeigų.

Premjeras Saulius Skvernelis ragino gyventojus šiose savivaldybėse likti namuose, nebelankyti būrelių ir panašių veiklų.

„Jei laikysimės tų rekomendacijų, (...) mūsų viešajam gyvenimui pavojus tikrai yra minimalus. Tiesiog jų reikia laikytis“, – Vyriausybės pasitarime sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Ribojimų sąrašas – netrumpas

Įvedus lokalų karantiną, būtų ribojamas keliavimo tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumas – kai išvykstama už savivaldybės teritorijos ribų, keliautojams leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Asmenys įpareigoti viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų.

Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu (kai darbuotojai kas savaitę rotacijos principu dirba nuotoliniu būdu tokiu režimu: 5 darbo dienas dirbama darbo vietoje, kitas 5 darbo dienas dirbama nuotoliniu būdu ir t. t.), išskyrus atvejus, kai tam tikras funkcijas būtina atlikti darbo vietoje.

Privaloma užtikrinti, kad būtų atliktos būtinosios neatidėliotinos funkcijos. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

Parduotuvių, kioskų ir kitų prekybos vietų patalpose, teritorijose ir (ar) šalia jų ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų (toliau – pirkėjas) srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

Dėl pacientų lankymo asmens sveikatos priežiūros įstaigose – bus draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.