„Dabar visiems Rusijos, Baltarusijos piliečiams, taip pat ir kitų pilietybių asmenims galime duoti apklausą. Ten prašome išsamiai papasakoti apie savo praeitį, apie ryšį su karinėmis žvalgybos struktūromis, išreikšti savo požiūrį į karą Ukrainoje. Ir išties mane labai nustebino tai, kad santykinai daug gauname pasakymų – kiekvieną nuo 10 iki 20 – kad pritaria karui, palaiko tai, kas vyksta Ukrainoje“, – Eltai teigė E. Gudzinskaitė.

Migracijos departamento direktorė pabrėžia, kad tokiems asmenims leidimai gyventi Lietuvoje nėra išduodami. Taip pat, nurodo E. Gudzinskaitės, dažnu atveju asmens prašymai nėra patenkinami ir dėl kitų priežasčių.

Evelina Gudzinskaitė

„Yra ir kitų priežasčių, pavyzdžiui, dėl nustatytų ryšių. Tada konsultuojamės su trimis tarnybomis – Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Policijos departamentu ir Valstybės saugumo departamentu. Išsamiai vertiname pateiktą informaciją ir, jei konstatuoja, kad žmogus kelia grėsmę ar valstybės saugumui, ar viešajai tvarkai, priimamas sprendimas neišduoti leidimo gyventi ir jį išsiųsti“, – nurodė E. Gudzinskaitė.

Migracijos departamento direktorė nurodė, kad vykdomose apklausose yra užduodami aštuoni asmeniniai klausimai ir dar du apie požiūrį į Rusijos sukeltą karą Ukrainoje.

„Klausiama, kam priklauso Krymas ir kaip vertina Rusijos pradėtą karą. Ir kai kurie sako, kad yra apolitiški, kad jų nedomina tie reikalai. Bet, kai esi tokioje situacijoje ir vyksta karas, tu negali sėdėti ant dviejų kėdžių. Tai iš tiesų stebina, kiek daug žmonių yra Rusijos pusėje“, – sakė E. Gudzinskaitė.

E. Gudzinskaitė svarsto, kad kai kurių asmenų nevienareikšmiškas kalbėjimas apie Rusijos sukeltą karą Ukrainoje gali būti paveiktas dėl vis dar turimų ryšių su Kremliumi. Pavyzdžiui, pasak jos, rusai, palaikantys Ukrainą, gali prarasti iš Rusijos gaunamas pensijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)