Tarp svarbiausių naujovių 2018 metais yra nauja pensijų skaičiavimo tvarka, aiškesnis ryšys tarp sumokėtų socialinio draudimo įmokų ir pensijos dydžio.

Teigiama, kad nuo šiol pensijos dydis priklausys nuo šalies ekonominių rodiklių, bet nemažės. Taip pat laukia palaipsniui didinamas būtinasis stažas, patogesnis pensijos atnaujinimas dirbantiems senjorams.

Skaičiuojama, kad 2018 metų pabaigoje vidutinė senatvės pensija (turint būtinąjį stažą) bus 332 eurai, t.y. 30 eurų daugiau nei 2017 metų pabaigoje.

Šį pokytį sudarys vidutinis 21 euro priedas dėl indeksavimo ir 9 eurų priedas dėl perskaičiavimo į taškus (turintiems ilgesnį nei 30 metų stažą).

Liks dvi dalys

Kaip aiškino naują sistemą pristatęs M. Sinkevičius, jei anksčiau pensijos buvo sudarytos iš trijų dalių (pagrindinės, priedo už stažą ir papildomos), tai dabar liks dvi: bendroji dalis ir individualioji dalis.

„Kitas svarbus dalykas – kad atsiranda pensijų indeksavimas. Jis bus skaičiuojamas pagal 7 metų darbo užmokesčio fondo pokyčius“, – priminė „Sodros“ direktorius.

Jis taip pat pažymėjo, jog dėl to didėja ne tik senatvės, bet ir visos kitos pensijos, kaip netekto darbingumo, našlaičių ir kitos.

„Perskaičiuotos pensijos nemažės. Perskaičiavus senatvės pensijas, jos didės, jei sukauptas stažas viršija 30 metų. Kiek senatvės pensija dėl naujos tvarkos padidės, priklauso nuo stažo“, – pasakojo M. Sinkevičius.

Pristatyme pateiktas toks pavyzdys: Algirdas turi 35 metų ir 6 mėnesių draudimo stažą ir gauna 300 eurų senatvės pensiją.

Jam nuo sausio 1 dienos pensija padidės 6,94 proc. ir sudarys 321 eurą.

Nuo liepos bus apskaičiuota pensijos vertė taškais, nustatomas naujas pensijos dydis, pensijos gavėjui išsiunčiamas pranešimas, pradedama mokėti pakoreguota pensija, išmokama nepriemoka nuo metų pradžios.

Taigi, liepą Algirdas gaus 42 eurų nepriemoka, o jo kas mėnesį gaunama pensija padidės iki 328 eurų.

„Didesnė senatvės pensija bus skaičiuojama nuo sausio, bet pradėta mokėti ne vėliau kaip rugsėjį“, – sakė M. Sinkevičius.

Nepriklausys nuo politikų

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sakė, kad šie pokyčiai pensijų sistemoje yra socialinio modelio dalis.

„Tai yra tvari, nuosekli, tęstinė socialinio modelio dalis. Prie šios sistemos dirbo mokslininkai, o mes ją dabar įgyvendinsime“, – sakė jis.

Ministras teigė, kad naujoji tvarka užtikrins pensijų augimą kartu su darbo užmokesčio fondu, o tai nebegilins pensijų atskirties.

„Antra vertė – pensijos nebeturėtų priklausyti nuo politikų valios, jiems bus surištos rankos, kai norisi politinių dividendų ar kai norisi sutaupyti pensininkų sąskaita“, – dėstė L. Kukuraitis.

Skaičiuojama, kad dėl pensijų indeksavimo 2018 metais „Sodros“ biudžete prireiks 170 mln. eurų, o dėl perskaičiavimo į taškus – 59 mln. eurų.