Bendravimas lauke ir kavinėse

Viešose atvirose vietose asmenys gali būti ne didesnėmis nei 5 asmenų arba dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narių grupėmis.

Atvertose kavinių, barų, restoranų terasose prie vieno staliuko leidžiama sėdėti ne daugiau nei 2 asmenims, išskyrus vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narius.

Draudžiama ir toliau lieka daugiau nei vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio artimi kontaktai.

Išskyrus:

  • dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių artimus kontaktus atvirose erdvėse;
  • neatidėliotinus atvejus, kai reikia suteikti pagalbą;
  • prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis.

Taip pat draudžiama rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei jose dalyvauja daugiau nei viena šeima ir (ar) vienas namų ūkis, išskyrus šventes atvirose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau nei dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai.

Socialiniai burbulai

Karantino nutarime nurodoma, kad leidžiama susitikti dviem šeimoms arba dviem namų ūkiams, jeigu viename iš jų yra ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo arba vienas asmuo ir jo nepilnamečiai vaikai, arba namų ūkis, kuriame yra nuolatinės priežiūros ir slaugos reikalaujantis asmuo. Tačiau tokiems artimus kontaktus turintiems šeimų ar namų ūkio nariams būtų draudžiama turėti artimus kontaktus su kitais asmenimis.

Galimi „palaikymo burbulai“. Jeigu „palaikymo burbulas“ sudaromas su žmogumi, kuris yra priskiriamas rizikos grupei, papildomai rekomenduojama dėvėti kaukes, išlaikyti 2 metrų atstumą, vėdinti patalpas bent vieną kartą per valandą.

Išimtys persirgusiems ir vakcinuotiems

Asmenims, persirgusiems COVID–19 liga, kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS–CoV–2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų, bei asmenims, paskiepytiems ES vaistinių preparatų registre įregistruota COVID–19 vakcina pagal skiepijimo schemą, gali būti taikomos švelnesnės karantino režimo priemonės negu kitiems asmenims.

  • Leidžiami ne daugiau kaip 10 vakcinuotų ar persirgusių asmenų artimi kontaktai.
  • Leidžiama rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei jose dalyvauja ne daugiau kaip 10 vakcinuotų ar persirgusių asmenų.
  • Leidžiamos ekskursijos atvirose erdvėse, kuriose dalyvauja ne daugiau kaip 10 vakcinuotų ar persirgusių asmenų.
  • Vakcinuotiems ir persirgusiems asmenims leidžiama lankyti artimuosius sveikatos priežiūros įstaigose ir visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.

Galimybių pasas

Primename, kad nuo gegužės 24 dienos įsigalios Galimybių pasas.

Galimybių pasas galioja tiems asmenims, kurie yra pasiskiepiję Sąjungos vaistinių preparatų registre įregistruota COVID–19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina:

  • praėjus 1 savaitei po „Comirnaty“ ar „COVID–19 Vaccine Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;
  • praėjus 4 savaitėms po „COVID–19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo;
  • praėjus 4 savaitėms po „Vaxzevria“ pirmosios vakcinos dozės suleidimo, bet ne ilgiau kaip praėjus 12 savaičių;
  • po „Vaxzevria“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą.
  • persirgo COVID–19 liga (koronaviruso infekcija) ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS–CoV–2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų (bet ne anksčiau nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas);
  • turi ne anksčiau nei prieš 24 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atliktą COVID–19 tyrimą (SARS–CoV–2 PGR tyrimą ar antigeno testą) ir gautą neigiamą atsakymą;
  • yra vaikai iki 16 metų.


Galimybių pasą asmenys turės pateikti prieš lankydamiesi renginyje ar maitinimo įstaigoje.

Pirmiau nurodytiems asmenims galima taikyti šias švelnesnes karantino režimo priemones:

Viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, lošimo namai ir barai, išskyrus naktinius klubus, galimybių pasą turinčius žmones galės aptarnauti viduje.

Įsigaliojus šiam pasui, bus galima rengti iki 500 žiūrovų turinčius renginius tiek uždarose, tiek atvirose vietose. Šių renginių žiūrovai privalėtų užimti ne daugiau kaip 75 proc. sėdimųjų vietų.

Galimybių pasas panaikins ribojimus asmeninėse šventėse dalyvaujančių žmonių skaičiui. Su šiuo pasu patalpas asmeninėms šventėms taip pat galės nuomotis neribotas asmeninės šventės dalyvių skaičius.

Galimybių pasą turintiems asmenims taps prieinamos įvairios laisvalaikio pramogos tiek atviroje erdvėje, pvz., plaukiojimas pramoginiais laivais, tiek uždaroje patalpoje, pvz. biliardą ar boulingą.
Turint galimybių pasą, apgyvendinimo įstaigose viename kambaryje bus galima apgyvendinti ne tik tos pačios šeimos narius.

Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei privačiame sektoriuje darbo funkcijas bus galima atlikti darbo vietoje, kai jas atliks imunitetą turintys asmenys.

Leidžiama dalyvauti ilgalaikiuose ir trumpalaikiuose kontaktiniuose pasimatymuose pataisos įstaigose ir tardymo izoliatoriuose.

Delfi primena, kad karantinas visoje Lietuvoje pratęstas iki pat birželio mėnesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)