Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas, jas savo parašais parėmė sveikatos ministras Aurelijus Veryga ir dar 13 Seimo narių.

Už šį pasiūlymą balsavo 69, prieš – 4, susilaikė 7 parlamentarai.

Vardijo argumentus

Už šį pasiūlymą pasisakęs Antanas Vinkus teigė, kad gyventojų geranoriški prašymai kartais nebeveikia.

„Nuolat daugėja gyventojų prašymų padėti šeimoms, kurios nebegali naudotis savo nuosavybe dėl nuolat iš kaimynų sklindančių tabako kvapų, nes geranoriški prašymai neveikia“, – teigė A. Vinkus. Ir tikino, kad vieno žmogaus teisė negali kankinti kitų.

Liberalas Gintaras Vaičekauskas stebėjosi, kas kontroliuos rūkančiuosius.

„Man vis tiek neaišku, kas juos baus? Ką, policija darbo neturi? Kas atsakys, kodėl negalima susitarti gražiuoju. Kodėl paskutinį Seimo posėdį reikia skirti dar vienam draudimui laisvoje šalyje“, – stebėjosi parlamentaras.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Andrius Mazuronis sakė suprantantis, kad tai bus labai sudėtingai įgyvendinama teisės norma.

„Bet vis tiek reikia, kad ji būtų įrašyta įstatymuose“, – tikino Seimo narys.

Rūkymas balkone

LVŽS atstovas Tomas Tomilinas priminė, kad tai jau trečia Seimo kadencija, kuri bando priimti tokį įstatymą.

„Nebuvo žiauraus pasipriešinimo, buvo įsiklausoma į argumentus, kad žmogaus teisė baigiasi ten, kur pradedama laužyti kito žmogaus teisė į švarų orą savo nuosavybėje“, – kalbėjo valstietis.

Latvijoje, anot parlamentaro, galioja griežtas draudimas ir smulki bauda. Bet Lietuvoje tvarka bus kitokia.

„O čia veiks konfliktų sprendimo algoritmas, į jį įsitrauks ir savivaldybė, ir policija“, – tvarką aiškino T. Tomilinas ir pabrėžė, kad bus informavimo procedūra, o ne automatinė bauda.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip pat sakė palaikantis šį pasiūlymą. Priminė pasyvaus rūkymo žalą ir sukeliamas ligas.

„Tikslas yra ne kurti kažkokią visuotinio stebėjimo, skundimo atmosferą, bet suteikti teisę ir galimybę žmonėms, kurie nori apsaugoti savo šeimą, vaikus“, – tikino ministras.

Konservatorius Arvydas Anušauskas mano, kad tokiais draudimais nepavyks pasiekti sveikesnio gyvenimo būdo.

„Neturiu galimybės balsuoti, nes mano tėvas rūko. Rūko ir žmonės, kurie patyrė įvairių ligų, kartais jie negali keisti savo įpročių. (...) Neįsivaizduoju, kur dabar tie vyresnio amžiaus žmonės pasitrauks, – išeis į kiemus ar atgal į butus; atsiras daug pasyvesnio rūkymo“, – tvirtino A. Anušauskas.

Klaus kaimynų

Jeigu kaimynai ir neprieštaraus, rūkaliai privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas. Už ženklus apie draudimą rūkyti balkonuose būtų atsakingas pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.

Be kita ko, siūloma uždrausti rūkyti ir lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų renginių metu, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimų aikštelėse ir ten, kur teikiamos viešojo maitinimo paslaugos aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis: prie lauke esančių stalų, pavėsinėse ir pan. Šis draudimas nebūtų taikomas rūkyti skirtose vietose.

Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose. Pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimo nebūtų įmanoma įgyvendinti.

Premjeras žadėjo palaikyti

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį ketina balsuoti už draudimą rūkyti balkonuose.

„Balsuosiu, jeigu balsuosiu, jeigu būsiu salėje, tikrai už tai. Didžiulis diskomfortas visiems, kurie gyvena daugiabučiuose, – negalima atsidaryti lango, skalbinių pasidžiauti, kai tu nerūkai, o priverstas kvėpuoti dūmais“, – Seime žurnalistams prieš balsavimą sakė premjeras.

Tačiau jis įsitikinęs, kad reikia sudaryti sąlygas ir rūkaliams.

„Reikia sudaryti alternatyvas ir tiems žmonėms, kurie šitą žalingą pomėgį vis dar turi, kad jį realizuotų civilizuotu būdu“, – sakė S. Skvernelis.

Karbauskis: rūkymas yra toks malonumas, kurį reikia suderinti su nerūkančiais kaimynais

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis prieš posėdį tikėjosi, kad Seimas priims įstatymo pataisas, kuriomis būtų nustatytas draudimas rūkyti daugiabučių namų balkonuose, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

„Nesvarbu, ar žmogus yra pozicijoje, ar opozicijoje, kiekvienas tikriausiai supranta, ką tai reiškia kaimynams. Iš tikrųjų rūkymas yra toks malonumas, kurį reikia suderinti su aplinkui gyvenančiais žmonėmis, kurie nerūko“, – žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.