Per naktinę ataką rusai paleido net 12 senų, Amerikos lėktuvnešiams naikinti skirtų raketų. Jos pakyla labai aukštai ir tada milžinišku greičiu krinta į taikinį. Toną sveriantis užtaisas išmuša labai didelę duobę. Bet senesni tokių raketų modeliai net neturi GPS, todėl jos nėra labai tikslios.

„Jie bando keisti taktiką, nes jiems neduoda ramybės rezultatyvi mūsų priešlėktuvinės gynybos veikla. Jie renka informaciją – kuriuos dar objektus galėtų atakuoti ir kur yra ta priešlėktuvinė gynyba“, – kalbėjo Ukrainos gynybos ministerijos atstovė Natalija Gumeniuk.

Rusai net pradėjo naudoti balionus su radiolokaciniais atšvaitais, kad nustatytų, kur yra ukrainiečių priešlėktuvinės gynybos baterijos. Dėl tokios taktikos ir rusų panaudotų balistinių raketų ukrainiečiams pavyko numušti tik 16 iš 36 naktį paleistų raketų.

„Šiandien priešas smogė raketomis į mūsų teritoriją. Trys pataikymai į kritinės infrastruktūros objektą. Galiu tik pasakyti, kad tai yra objektas, nesusijęs su elektros tiekimu“, – teigė Lvivo meras Maksym Kozyckyj.

Ukrainos valdžia griežtai draudžia rodyti, kur nukrito raketos. Bet atrodo, kad šį kartą rusai taikėsi į Ukrainos naftos ir degalų įmones bei saugyklas.

V. Putino kariuomenei reikia ieškoti būdų, kaip parodyti bent kokius aiškesnius pasiekimus, nes kitą savaitę sukaks lygiai metai, kai V. Putinas liepė pradėti kruviną specialią operaciją.

Deja, net jos pirminio tikslo – užimti visą Donbasą įgyvendinti nepavyko. Rusija jau kelis mėnesius yra užstrigę Donecke srityje prie Bachmuto, kurį tebešturmuoja V. Putino kariuomenė ir jo bendražygio J. Prigožino privati armija „Vagner“, kuri sudaryta iš samdinių ir kalinių.

„Pirmyn judame ne taip sparčiai, kaip norėtųsi. Kodėl nejudame greitai? Manau, kad dar iki Naujųjų būtume užėmę Bachmutą, jeigu ne siaubinga mūsų karinė biurokratija. Taip pasakyčiau. Ir jei ne kasdien į ratus kaišiojami pagaliai – visi girdėjote, kad nutrauktas nuteistųjų priėmimas į mūsų gretas. Jie iki šiol didvyriškai vykdo užduotis, kurie yra dar su mumis ir negavo malonės“, – kalbėjo J. Prigožinas.

Taigi, greitai ir būriais mirti norinčių rusų kalinių, atrodo, nebeliko.

O Ukraina, susitarusi su NATO dėl tankų, labai tikėtina, kad ir dėl karo lėktuvų tiekimo, ruošiasi kontratakuoti.

„Privalome padaryti pavasarį tokį, kad iš tikrųjų pajustume, kad Ukraina juda pergalės link. Tai pasakytina ir apie mūsų gynybos pajėgų mokymą, apie mūsų valstybės aprūpinimą ginklais ir mūsų strateginę iniciatyvą kare.

Būtina bet kokius Rusijos bandymus perimti iniciatyvą reikia nutraukti. Esu įsitikinęs, kad mes tai padarysime. Priešas jau dabar praranda tiek daug savo žmonių, tiek daug pajėgų, kad netrukus visoje Rusijoje bus sunku atrasti kokį užsilikusį jūrų pėstininką“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos prezidentas čia turi omenyje prie Bachmuto skandalingai sutriuškintą rusų jūrų pėstininkų 155–ąją brigadą.

Vakarų šalių karo analitikų nuomone, ar bent jau ta, kuri yra skelbiama viešai, su tokiomis prastai apmokytomis pajėgomis ir sena sovietine karo technika yra labai abejotina, kad V. Putinui iš viso pavyks užgrobti Donecko sritį ir apginti siaurą – tik 100 kilometrų pločio sausumos koridorių į Krymą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: