Policijos atstovas teigė, kad per savaitgalį buvo fiksuojama daugiau nei 200 karantino sąlygų pažeidimų.

„Pareigūnai per praėjusį savaitgalį užfiksavo virš 220 karantino sąlygų pažeidimų. Jie yra labai įvairūs: būriavimosi pažeidimai, kaukių nedėvėjimas, saviizoliacijos pažeidimas. Tai visas spektras tų pažeidimų, buvo pradėtos ir kelios teisenos kirtusiems savivaldybių ribas, kurie neturėjo teisės to daryti“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo policijos atstovas A. Paulauskas.

Pašnekovas pasakojo, kad kai kurie prie savivaldybių ribų apsukti gyventoja galbūt naiviai tikėjosi prasprukti pro policiją, kiti – piktybiškai priešinasi nurodymams.

„Ta visuomenė nėra vienalytė, tad ir pažeidimai yra labai skirtingi. Vienais atvejais matoma, kad žmonės gal tikrai buvo prastai informuoti ar naiviai tikėjosi prasmukti, tada buvo prigauti. O kai kuriais atvejais, kai jau baudžiame, tai piktybiškai vengia laikytis karantino apribojimų, juos laužo, nereaguoja į policijos pareigūnų nurodymus, tada jau imamės baudų politikos“, – pirmadienio rytą aiškino A. Paulauskas.

Jis pabrėžė, kad policijos pareigūnai visų pirma stengiasi įtikinti žmones ir juos įspėti.

Per savaitgalį policijos pareigūnams teko apsukti per 12 tūkst. vairuotojų.

A. Paulauskas ragino tuos, kurie turi keliauti į kitas savivaldybes, dokumentus pasiruošti iš anksto.

„Penktadienis gal buvo išskirtinis, nes tai buvo darbo diena ir į darbo pabaigą kai kur susidarė nemažos spūstys, nes dar eismo intensyvumas buvo pakankamai aukštas ir didelis. Dauguma atvejų keliautojai buvo pasiruošę tai kontrolei, turėjo su savimi reikalingus dokumentus, kas tikrai pagreitino kontrolę, bet tam tikrų eilių išvengti nepavyko“, – konstatavo jis.

Šeštadienį ir sekmadienį, anot pašnekovo, pareigūnams dirbti buvo tikrai lengviau, eismo srautai ženkliai sumažėjo, spūstys nesiformavo.

Priežastys nustebino

A. Paulauskas pripažino, kad kai kurios priežastys, norint patekti į kitas savivaldybes, nustebino ir pačius pareigūnus.

„Buvo įvairių situacijų. Pradedant nuo to, kad žmonės nusprendė būtent šiuo metu vykti į kitą apskritį pirkti naminių gyvūnų, buvo grupė Ukrainos piliečių, kurie buvo apgręžti, nes vyko pirkti automobilių į Uteną. Kaip matome, gyvenimas nestoja“, – kalbėjo policijos atstovas A. Paulauskas.

Per savaitgalį prie patikros punktų savivaldybėje buvo pagauti ir 6 neblaivūs vairuotojai, fiksuota per 200 įvairiausių pobūdžių kelių eismo taisyklių pažeidimų.

„Pradedant nuo greičio viršijimo, baigiant techninėmis apžiūromis, pasibaigusiais draudimais, nemažai vairuotojų net neturėjo teisės vairuoti“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo policijos pareigūnas.

Apribojus teisę judėti tarp savivaldybių, policija patruliuos ir pačių savivaldybių viduje.

„Jei nustatysime tokio pobūdžio pažeidimus, o tai būtų karantino sąlygų pažeidimas, tai tokiems asmenims laukia baudos, jos tikrai nėra mažos, nuo 500 iki 1500 eurų. Mes pasiliekame teisę kontrolę atlikti ne tik savivaldybių ribose, bet ir jų viduje. Mūsų ekipažai stabdys transporto priemones, klaus, kaip jie čia pateko. Ir jei jie nėra vietos gyventojai, tai kodėl jie yra kitos savivaldybės teritorijoje“, – aiškino policijos atstovas A. Paulauskas.

Jis teigė, kad nors sekmadienio vakarą griežtas patikros procesas sustojo ir bus atnaujintas tik trečiadienį, bet policija turi teisę ir likusiomis šios savaitės dienomis rengti nenumatytus patikros postus ir stabdyti keliaujančius automobilius.

„Tą darome šiek tiek mažiau intensyviai, bet tą veiklą ir toliau vykdome, ta kontrolė vyksta“, – teigė A. Paulauskas.

Arūnas Paulauskas

Reaguos į kaimynų pranešimus

Sugriežtinus karantino taisykles draudžiami daugiau nei vieno namų ūkio susibūrimai. Šventinėmis dienomis gyventojai raginami aktyviai stebėti kaimynus, apie vykstančius susibūrimus pranešti policijai.

„Tikrai ruošiamės ateinančioms šventėms, ruošiamės mobilizuodami didesnius policijos pajėgumus toms dienoms. Ir be tos kontrolės tarp savivaldybių ribų, turėsime nemažai darbo reaguodami į gyventojų pranešimus dėl galimų pažeidimų. Tikrai ir čia teks mums reaguoti, vykti ir aiškintis. Ir manau, kad ne vieną vakarėlį teks nutraukti, gal net nubausti organizatorius ir dalyvius“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, bauda nėra iš karto skiriama, pirmiausia fiksuojamas pažeidimas, bauda skiriama vėliau, įvertinus visas aplinkybes.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas A. Paulauskas ragino likti namuose.

„Prašymas žmonėms yra likti namuose, savo namų ūkyje, vengti nereikalingų kontaktų. Net jei tas mobilumas savivaldybės viduje nėra labai suvaržytas, kiek yra įmanoma mažiau be reikalo keliauti. Jei jau yra tikrai būtinybė vykti į prekybos centrą, tai daryti pavieniui, ne su visa šeima. O jeigu, visgi, yra tie pagrindai vykti į kitas savivaldybes, tai pasirūpinti iš anksto visais reikalingais dokumentais“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė policijos atstovas A. Paulauskas.