Tiesa, Delfi kalbintas E. Vaičiulis paneigė, kad jo kostiumas – aliuzija į koncentracijos stovyklas ar žydus. Jis tikino, jog su savo apranga siekė atkreipti dėmesį į problemą – rajone neasfaltuojamus kelius, teigė, kad jaučiasi, kaip „dvasios kalinys“.

Vaičiulis: jaučiuosi kaip dvasios kalinys

Interviu metu savo mintis E. Vaičiulis dėstė ne itin sklandžiai. Paklaustas, kodėl duodamas priesaiką nusprendė apsirengti kalinio kostiumą, E. Vaičiulis atsakinėjo taip:

„Aš išėjau į aikštę pats ir norėjau paprašyti, kad tvarkytų kelius. Už tai man davė 70 eurų baudą ir užvedė baudžiamąją bylą, kad aš kurstau prieš mūsų merą. Kad toleruoju ir sveikinu agresiją Ukrainoje.“

Jis paneigė, kad apranga – aliuzija į žydų koncentracijos stovyklas ir kritikavo rajono merą liberalą Vitalijų Gailių.

„Jokios aliuzijos nėra. Paprasčiausiai mūsų meras nieko nežiūri, kelių netvarko išvis. Jis kaip V. Putinas. Aš jam tokį plakatą atsinešiau, užklijavau akis – jam ir V. Putinui <...> užtai, kad jie vienodai žiūri į žmones“, – toliau dėstė tarybos narys.

Tai jaučiatės kaip kalinys?

„Aišku. Aš jaučiuosi kaip kalinys, dvasios kalinys, – teigė E. Vaičiulis. – Yra toks posakis, kad nėra buvusių kagėbistų. Tai mūsų meras irgi buvęs generolas, o jo draugas yra komisaras, jie ne kartą buvo atvažiavę pas mus krepšinį žaisti mokykloje <...>. Sakau, kad tas blogai, kritikuoji, sakai, aš esu opozicijoje, užtai mane ir smaugia, kiek gali, tiek smaugia, daugiau nieko negali padaryti.“

E. Vaičiulis Joniškio rajono savivaldybės taryboje dirba nuo 2019 metų. Šiuo metu jis teigė priklausysiantis opozicijai.

Pažymėjus, kad veikdamas kaip savivaldybės tarybos narys galbūt turės įtakos kelių asfaltavimui, E. Vaičiulis su tuo kategoriškai nesutiko.

„Kokios įtakos?! Prie ko čia įtaka. Jie patys žino, kas yra blogai, jie užsiima provincijos diskriminacija. Jie skaitosi kaip rajonas centre, kaip Vilnius, nežiūri tų pakraščių. Kaip jie nenori tos Žagarės nieko daryti, tvarkyti. Įsivaizduokit“, – dėstė jis.

Politikas sutiko, jog paprasčiausiai norėjo atkreipti dėmesį į problemą.

Meras: jo veiksmai sunkiai komentuojami

Delfi kalbintas rajono meras V. Gailius nenorėjo komentuoti nei E. Vaičiulio veiksmų, nei retorikos.

„Per didelė garbė jam bus komentuoti jo išsišokimus ir įvairius kitus pamąstymus. Aš nelinkęs suteikti jam tiek daug garbės komentuodamas ir gaišti savo laiką dėl jo pasireiškimo“, – sakė jis.

„Nežinau, kaip pakomentuoti veiksmus žmogaus, kurio veiksmai sunkiai komentuojami, – pažymėjo meras. – Kai jis nusirenginėjo miesto aikštėje, prie jo prieini paklausti, Edmundai, kas yra, ateik pakalbėsim. Nepykit, mere, aš mėgstu pasicirkinti. Čia mano komentaras ir baigiasi.“

V. Gailiaus nuomone, apie šio tarybos nario veiksmus rašyti nėra prasmės:

„Jūs tiesiog per daug garbės suteikiate. Jis to ir nori, kad jūs apie jį rašytumėt.“

Tarybos narių priesaikos ceremonijoje pirmadienį dalyvavo ir Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen. E. Vaičiulio elgesį ji pakomentavo taip.

„Kiekvienas politikas pasirenka saviraiškos priemones, deja, ne visi geba įvertinti vietą ir laiką toms priemonėms realizuoti“, – Delfi perduotame komentare dėstė politikė.

Prisiekinėjo du kartus

Delfi žiniomis, Joniškio rajono tarybos nariams pirmadienį prisiekinėti teko du kartus: pasirodo, ceremonijoje Baltojoje sinagogoje išrinkti politikai skaitė netinkamą, seną priesaikos tekstą. Tam išaiškėjus, vėliau tarybos nariai persikėlė į savivaldybės pastatą ir ten jau skaitė tekstą, kuris numatytas Rinkimų kodekse.

Žiniasklaida ir anksčiau yra rašiusi apie stebinantį tarybos nario E. Vaičiulio elgesį: skelbta, kad kovą prie savivaldybės pastato jis iki pusės išsirengė nuogai, kurį laiką stovėjo su V. Gailiaus plakatu, kur jam buvo išbadytos akys. Teigta, kad taip tarybos narys siekė atkreipti dėmesį į duobėtas Žagarės gatves.

2019-aisiais politikas ant savo automobilio stogo vežiojosi du pritvirtintus stendus, kuriais išreiškė savo nuomonę apie tuomečius kandidatus į prezidentus Gitaną Nausėdą ir Ingridą Šimonytę.

Viename stende, skirtame I. Šimonytei, rašyta: „Aš, Kubiliaus draugė, noriu jus, runkeliai, valdyti. Tarnausiu ne Lietuvai, o stambiam ir labai stambiam kapitalui, bankams. Ir neinkškit.“

G. Nausėdai skirtas tekstas buvo toks: „Rinkite mane! Nes aš gražus. Turiu gražų namą, visas jėgas skiriu bankų pelno didinimui ir savo. Stengsiuosi, stipresniems įsiteiksiu, pataikausiu...“

Joniškio rajono rinkimų apygardos komisija tokius stendus įvertino kaip nepažymėtą politinę reklamą.

Nenorėjo prisiekinėti sinagogoje

Savivaldybės tarybos narių priesaikos ceremonija Joniškio rajone pastaruoju metu dėmesio buvo sulaukusi ir dėl kito aspekto: viena išrinkta tarybos narė, valstiečių atstovė Rimantė Misiūnienė pareiškė nenorinti prisiekinėti sinagogoje. Jos nuomone, tai derėtų daryti „teologiškai neutralioje vietoje“.

Visgi, pirmadienį R. Misiūnienė pasirodė sinagogoje ir prisiekė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)