Ūmių apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro specialistė Ramunė Rutkauskaitė važiuojantiems į gamtą patarė naudoti kombinuotą apsaugą - ne tik tepalus ar purškalus su vabzdžius atbaidančiais repelentais, bet ir aromatizuotas žvakes, smilkalus bei elektrinius prietaisus nuo uodų ir mašalų.

Pasak specialistės, visuose tepaluose ir purškaluose nuo vabzdžių ir erkių naudojama veiklioji medžiaga, prie kurios kraujasiurbiai pamažu įpranta. Būtent dėl to reikia kaitalioti apsisaugojimo nuo vabzdžių būdus.

Kūdikius nuo uodų bei kitų skraidančių „siaubūnų“ apsaugo ant vežimėlio uždėtas tankus tinklelis arba purškalas, kuriuo galima išpurkšti vežimėlį.

R.Rutkauskaitė atkreipė dėmesį, kad nuo įkandimų norint apsaugoti vaikus būtina naudoti specialiai jiems skirtas priemones. Kasmet pasitaiko atvejų, kai toksikologai gelbėja repelentais apsinuodijusius vaikus.

Visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos specialistai klaipėdiečiams siūlo pasinaudoti dar keliais patarimais.

Kraujasiurbius atbaidančios medžiagos - repelentai yra visų aerozolių, tepalų, kremų, pieštukų ar garuojančių prietaisų sudėtyje. Jais galima padengti odą, rūbus, lovą ar užuolaidas. Repelentai efektyviausiai veikia 4-6 valandas.

Siekiant apsisaugoti nuo uodų ir mašalų, patartina vengti ryškiaspalvių, gėlėtų ir tamsių rūbų. Jie vabzdžių dėmesį patraukia labiau nei vienspalviai drabužiai.

Lietuvoje išpopuliarėjo ir uodus bei mašalus baidantys elektriniai prietaisai. Patalpų apsaugai naudojamos efektyvios insekticidus garinančios spiralės, ultragarsą ar ultravioletinius spindulius skleidžiančios lempos. Yra netgi saulės energiją naudojančių prietaisų, skleidžiančių žmogui ir gamtai nekenksmingas garso bangas, atbaidančias vabzdžius.

Nukentėjus nuo kraujasiurbio įkandimo, niežtinčią, skaudančią ar patinusią vietą patartina patepti acto tirpalu, citrinos sultimis, sutrintu pelynu, gysločiu ar svogūnų košele.