Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Algirdas Sysas Seime vykusios Vyriausybės valandos metu kreipėsi į valdančiųjų lyderius teiraudamasis, ar šių vadovaujama Vyriausybė ketina Rusijai kelti klausimus dėl Lietuvai padarytos žalos okupaciniu laikotarpiu.

„Artėja Sausio 13-oji. Savo laiku jūsų partija ir Seimas buvo priėmęs žalos atlyginimo įstatymą. Dažniausiai jis iškildavo, kai jau kiti būdavo valdžioje. Šiuo atveju, ar jūsų Vyriausybė ruošiasi su tuo įstatymu kelti tuos klausimus, ar paprasčiausiai nutylėsime iki kitos Vyriausybės ir tada klausimą kelsime. Tai mano toks retorinis klausimas“, – į valdančiųjų lyderius kreipėsi socialdemokratas.

„Paprastai į retorinius klausimus yra neatsakoma“, – juokavo į A. Syso klausimą reaguodama premjerė.

„Bet aš atsakysiu: tai tikrai nėra pamirštas klausimas. Ir nebus pamirštas“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Tačiau toks atsakymas LSDP frakcijos seniūno Seime nepatenkino ir jis dar kartą Vyriausybės vadovės dėl to paties perklausė.

„Aš suprantu, kad tai nėra pats patogiausias klausimas, bet aš norėčiau gauti atsakymą, ar dabartinė Vyriausybė imsis kažkokių žingsnių dėl žalos atlyginimo“, – nepatenkintas, kad valdantieji pasišaipė iš jo užduoto klausimo formos, vėl teiravosi A. Sysas.

Prieš žodį perduodant užsienio reikalų ministrui I. Šimonytė stebėjosi, kad klausimą dėl sovietinės okupacijos padarytos žalos atlyginimo dažniausiai užduoda būtent patys socialdemokratai ir būtent tuo metu, kada Vyriausybėje dirba konservatoriai.

Savo ruožtu Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis antrino I. Šimonytei. Pasak jo, 2000 m. priimtas įstatymas tebegalioja ir yra keliamas, kai tam yra galimybės.

„Tai galiojantis įstatymas ir visose formatuose, kurie yra egzistuojantys dvišaliuose klausimuose, yra keliamas. Tik tiek, kad dabar tų dvišalių formatų yra labai nedaug dėl tam tikrų aplinkybių“, – sakė G. Landsbergis.

2000 metais Seimas priėmė įstatymą dėl okupacijos žalos atlyginimo. Tuo tarpu tuometinės Vyriausybės sudaryta komisija nustatė, kad sovietų okupacijos padaryta žala Lietuvai siekia apie 20 mlrd. JAV dolerių.