Turto deklaracijų už 2010 metus duomenimis, J. Jagminas deklaravo turįs privalomo registruoti turto už daugiau nei 3,8 mln. Lt, jo žmona Audronė – už 2,6 mln. Lt. J. Ramono turtas milijono nesiekia – politikas deklaravo 960 tūkst. Lt sumą. Tačiau jo žmonos Vilijos deklaracijoje – kur kas įspūdingesnė 3,84 mln. Lt suma.

Susilaikyti irgi nebuvo galima?

Iš dvidešimties Seimo narių, kurių privalomas registruoti turtas viršija milijoną litų, savo nuomonę balsavime išreiškė aštuoni.

Už prabangaus NT mokesčio įvedimą pasisakė Konstantas Ramelis, Arūnas Valinskas bei Agnė Zuokienė.

Balsavime susilaikė Valdemaras Valkiūnas, turintis privalomo registruoti turto už 32,69 mln. Lt bei Vytautas Galvonas (3,07 mln. Lt), taip pat – ir Žilvinas Šilgalis (1,87 mln. Lt).

Kaip DELFI teigė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, balsuoti prieš Seimo milijonieriai vienareikšmiškai negalėjo, susilaikyti – turbūt irgi. Tiesa, Ž. Šilgalis – išimtis, mat jo turtas viršija milijoną litų, tačiau NT vertė sudaro mažiau nei pusę bendros sumos.

„Ž. Šilgalis rodė, kad jo NT vertė – 750 tūkst. Lt. Jeigu J. Jagmino ir J. Ramono NT vertė tikrai viršija milijoną, mes turėtume juos įspėti arba kaip nors bausti. Jie tikrai turėjo nusišalinti. Jeigu jie tikrai žino, kad mokestis juos palies, jie tikrai turėjo nusišalinti, nes tai yra siaurieji interesai, - kalbėjo A. Salamakinas. - Balsuoti už – prašau. Jie pablogina savo situaciją, jie sutinka, kad reikia mokėti mokestį. O kiti turėjo pareikšti, kad šitas įstatymas liečia asmeniškai jų kišenę ir kad balsavime nedalyvaus.“
Jonas Jagminas

„O kodėl aš jums turiu aiškintis?“

J. Jagminas, DELFI paprašytas pakomentuoti savo sprendimą balsuoti prieš prabangaus NT mokestį, buvo labai nekalbus.

„O kodėl aš jums turiu aiškintis?“ - tepasakė Seimo milijonierius prieš padėdamas telefono ragelį.

J. Ramonas ginasi vedybų sutartimi

Tuo tarpu J. Ramonas DELFI atvirai pripažino, kad priėmus šį įstatymą, jo žmona taps prabangaus NT mokesčio mokėtoja. Tačiau politikas tikino galėjęs drąsiai balsuoti prieš, kadangi pats tokio turto neturi, o žmonos turtas yra oficialiai atskirtas vedybine sutartimi.

„Ne, man nereikėjo nusišalinti. Aš turiu nepilnai milijoną. Šiaip be reikalo prie manęs kimbat – aš su žmona turiu vedybinę sutartį. Prie manęs neprikibsi. Užregistruota vedybų sutartis Registrų centre. Viskas – taškas. (...) Aš vienintelis Seime turiu vedybinę sutartį, kur yra atskirtas turtas. Ir A. Salamakinas tą žino“, - tvirtino J. Ramonas, pridurdamas, kad už vedybų sutarties sudarymą sumokėjo net 15 tūkst. Lt.
Jonas Ramonas

„Aišku, kad turės, - sakė J.Ramonas, paklaustas, ar jo žmona turės mokėti prabangaus NT mokestį. - Tam ir yra vedybinė sutartis – kad nekiltų interesų konfliktas. Skambinkit A. Salamakinui – jis tikrai tą žino.“

Tačiau A. Salamakinas, pasirodo, to nežino. Etikos ir procedūrų komisijos vadovas DELFI nurodė, kad vedybinė sutartis J. Ramonui čia niekuo nepadeda.

„Ne. Vis tiek yra šeimos turtas. Jie veda bendrą ūkį. Jis neteisus toje vietoje. O tai jie atskirai gyvena, ar kaip čia suprasti? Mes į tokius dalykus nekreipiame dėmesio. Yra šeima, yra turtas, yra įstatymas“, - konstatavo A. Salamakinas.

NT mokesčio svarstymui registravosi dar 10 Seimo milijonierių: Mantas Adomėnas, Vincas Babilius, Asta Baukutė, Bronius Bradauskas, Vydas Gedvilas, Kęstutis Glaveckas su žmona Rūta Rutkelyte, Arminas Lydeka bei Andrius Šedžius. Tačiau balsavime jie nedalyvavo.