Prezidentės spaudos tarnyba antradienį pranešė, kad abiejų šalių vadovai tai aptarė telefonu.

„Pokalbis įvyko artėjant NATO vadovų susitikimui, kuris bus rengiamas Briuselyje gegužės 25 dieną. Prezidentas G.Margvelašvilis paprašė Lietuvos prezidentės paramos, keliant Gruzijai svarbius klausimus būsimame susitikime“, - teigiama pranešime.

Pasak D.Grybauskaitės, NATO yra labai svarbu išlaikyti atvirų durų politiką, o narystės šioje organizacijoje siekiančios Gruzija ir Ukraina nebūtų užmirštos tarptautinės bendruomenės.

Prezidentės teigimu, tiesioginę karinę Rusijos agresiją patyrusi Gruzija visomis išgalėmis siekia kurti saugią ateitį savo žmonėms, ginti ir apsaugoti savo suverenumą bei teritorinį vientisumą.

„Lietuva supranta šiai valstybei tenkančius iššūkius ir tvirtai remia jos apsisprendimą tapti transatlantinės bendruomenės nare“, - teigia prezidentės spaudos tarnyba.

Dešimtajame paskutinio amžiaus dešimtmetyje apie atsiskyrimą paskelbusią Abchaziją ir kitą atskilusį regioną - Pietų Osetiją - po 2008 metų karo Rusija pripažino nepriklausomomis valstybėmis. Rusija nuolat laiko tūkstančius savo karių šio regiono karinėse bazėse. Tarptautinė bendruomenė regionus laiko okupuotomis Gruzijos teritorijomis.

2008 metais Bukarešto viršūnių susitikime NATO paskelbė, kad Gruzija taps NATO nare, tačiau artimiausiu metu tokia galimybė atrodo miglotai.

Ketvirtadienį vyksiančiame NATO viršūnių susitikime daugiausiai dėmesio turėtų būti skirta NATO įsitraukimui į kovą su terorizmu ir Aljanso šalių gynybos finansavimui.