Išsirinkę naują LSDP vadovą, socialdemokratai dairosi, kas galėtų tapti frakcijos Seime seniūnu. LSDP frakcijos seniūno vieta atsilaisvino po to, kai Irena Šiaulienė buvo patvirtinta Seimo pirmininko pavaduotoja.

Kaip LRT.lt kalbėjo LSDP vadovas G. Paluckas, pagal šios partijos statutą kandidatus į frakcijos seniūnus aptaria partijos prezidiumas. Tai turėtų įvykti ketvirtadienio vakarą, o vėliau prezidiumas pasiūlys kandidatą, už kurį slaptai balsuos frakcijos nariai.

„Kviečiame visus frakcijos narius, kurie jaučiasi galintys ir norintys, kandidatuoti. Frakcija balsuos kitą savaitę, nes reikia, kad dalyvautų visi frakcijos nariai, idant vėliau nebūtų kažkokių insinuacijų“, – ragino G. Paluckas.

Socdemų vadovas LRT.lt patvirtino, kad šiuo metu kalbama apie tris kandidatūras užimti frakcijos seniūno postą: A. Butkevičiaus, J. Oleko ir A. Palionio.

„A. Butkevičius – pagal patirtį, statusą ir kompetenciją. Yra J. Olekas, kuris šiandien dar yra I. Šiaulienės pavaduotojas, yra ir A. Palionis. Taigi šios trys pavardės. Visi turi teisę pretenduoti, jei tik turi noro ir tiki, kad gali“, – kalbėjo G. Paluckas.

Vis tik prieš savaitę buvęs socialdemokratų pirmininkas A. Butkevičius pareiškė, kad nedalyvaus frakcijos seniūno rinkimuose. A. Butkevičius teigė manantis, kad frakcijos seniūną turi siūlyti naujasis pirmininkas. Tuo metu G. Paluckas svarsto, kad dėl A. Butkevičiaus kandidatūros bus diskutuojama.

„Žinoma, A. Butkevičių gali siūlyti ir išrinkti – čia yra prezidiumo valia. Aišku, jei žmogus kategoriškai atsisakytų, prieš žmogaus valią neįsiūlysi. Bet, kiek aš girdėjau, Algirdas neatsisakė. Jis tik abstrakčiau šnekėjo, kad nenori dalyvauti įvairiose dalybose ir politinėse intrigose, „pokiliminiuose“ reikaluose. Siekiant to išvengti, viską darome skaidriai, demokratiškai, pagal statuto reglamentą, kad paskui nebūtų jokių kaltinimų ir samprotavimų, kad vienus ar kitus kažkas stumia“, – aiškino G. Paluckas.

Jo žodžiais, A. Butkevičius turi didžiulę kompetenciją ir labai gerai išmano tiek vyriausybės, tiek Seimo veiklos principus. „Jis žino visus projektus, kuriuos pradėjo dar jo vadovaujama vyriausybė, kokioje stadijoje jie yra šioje vyriausybėje. Taip kad jis turi labai daug privalumų, o visi emociniai dalykai yra nuslūgę“, – apie buvusį socdemų vedlį palankiai atsiliepė G. Paluckas.

LSDP pirmininkas neatskleidė, kurį kandidatą palaiko ir kuriam ketina išreikšti palaikymą. Pasak G. Palucko, visi trys yra pakankamai kompetentingi eiti frakcijos seniūno pareigas: „Visais trimis tikrai pasitikiu, ir nėra kažkokių neigiamų dalykų – nenoriu nei vardinti, nei akcentuoti. Visi trys yra stiprūs, patyrę frakcijos nariai, ne po pirmą kadenciją Seime. Kiekvienas yra įrodęs savo dalykines savybes frakcijų darbe. Taip kad viskas priklausys nuo bendros partijos nuomonės, kokią politiką nori formuoti“, – tęsė G. Paluckas.

A. Palionis, pasak G. Palucko, galbūt turi mažiau patirties – Seime yra tik antra jo kadencija, ir jo užimtumas yra didesnis; kita vertus, jis neturi suformuotų įpročių: „Taip kad galima ir naujai pasižiūrėti į darbą su frakcija ir jį organizuoti, nes nuo to priklausys darbo santykių su koalicijos partneriais konstruktyvumas. [...] Mažesnė patirtis kartais tampa privalumu.“

LRT.lt pasiteiravus, ar G. Paluckas galėtų palaikyti J. Oleką, kuris buvo vienas pagrindinių „auksinių šakučių“ istorijos herojų, o pats G. Paluckas yra kalbėjęs apie radikalų partijos atsinaujinimą, atsakė, kad jau viską yra įvertinę rinkėjai.

„Atsinaujinimą partijoje tikrai pasiekėme. Jei pažiūrėsite partijos politinius valdymo organus, tikrai matysite, kad yra įvykęs rimtas pokytis. Frakciją formuoja ne partija, o rinkėjai – jie yra viską įvertinę, ir jei frakcijos narių pasitikėjimą Juozas gaus, aš ir su Juozu galiu dirbti. Neturiu kažkokių asmeniškumų ar nusistatymų, bet mano deklaruoti dalykai išlieka – prioritetai yra daugiau kairumo darbotvarkėje ir didesnis greitis“, – aiškino G. Paluckas.

Pasak LSDP vadovo, reikia pripažinti, kad kai kurie priimti projektai praėjusioje koalicinėje vyriausybėje buvo klaida ir neatstovėta socialdemokratinė pozicija, todėl esą reikėtų viską paaiškinti visuomenei ir pasitaisyti.