Ragina pasiruošti iš anksto

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) ryšių su visuomene specialistas Gintautas Dulskas „Delfi“ sakė, kad jeigu asmuo serga alergine sloga, tai žino arba turi žinoti kaip suvaldyti jos paūmėjimus, kitas būkles. Todėl turi būti pasirengęs medikamentus ar kitas priemones.

„Tokiais atvejais, kai siunčianti į egzaminų vykdymo centrą mokykla pritaiko vykdymo sąlygas kandidatams parengdama raštą, kad leidžiama įsinešti vaistų, galėtų parengti raštą ne apie kandidato ligą, o apie tai, kad galimas kandidato kosėjimas yra žinomas ir nekelia aplinkiniams grėsmės“, – aiškino NŠA atstovas.

Jei kandidatui nepavyksta suvaldyti savo ligos ar būklės simptomų, jis apie tai turi informuoti vykdytojus, kurie visada gali konsultuotis su mokinio mokykla, o šie su kandidato tėvais. Vyresnieji vykdytojai gali konsultuotis su Visuomenės sveikatos biuro specialistais“, – aiškiai apibrėžtą veiksmų seką įvardijo G. Dulskas.

Visgi jis nuramino abiturientus: visi sprendimai visada priimami kandidato naudai.

Su kauke ir pirštinėmis – savanoriškai

NŠA primena, kad šiais metais atvykdami į brandos egzaminą abiturientai privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (asmens tapatybės kortelę, pasą arba leidimą gyventi Lietuvoje) ar vairuotojo pažymėjimą.

Kandidatams patariama savanoriškai dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), vienkartines pirštines, nors tokios pareigos karantino režimą reglamentuojantys teisės aktai nenumato.

Pabrėžiama, kad atvykdami į brandos egzamino centrus abiturientai turi būti sveiki, neturėti pareigos izoliuotis ar laikytis kitų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nustatytų, neleidžiančių dalyvauti egzamine įpareigojimų.

Tų, kuriems pasireikš viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų infekcinių susirgimų požymiai (37,3 laipsnių temperatūra ir daugiau, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas) prašoma į egzaminų centrus nevykti.

Jeigu minimi požymiai pasireikš egzamino metu, nurodoma nedelsiant iš jo pasišalinti ir skambinti karštąja koronaviruso linija tel. 1808.

Keliami didesni saugos reikalavimai

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pastebi, kad esminis pokytis – egzaminų sesijos prasidės vėliau ir joms keliami didesni saugos reikalavimai. Šiemet egzaminus mokiniai laikys 9 asmenų, o informacinių technologijų egzamine 6 asmenų grupėse. Pernai egzaminai buvo laikomi 14 asmenų grupėse.

ŠMSM tikisi, kad brandos egzaminų sesijoje be pasikeitusių datų ir didesnių saugumo reikalavimų, netikėtumų neturėtų kilti. Mokyklų ir savivaldybių administracijų atstovai pagal NŠA rekomendacijas planuoja, kaip bus užtikrinamos tinkamos sąlygos egzaminų vykdymui.

NŠA vykdė reguliarius susitikimus su savivaldybių atstovais, kuriuose buvo aptartos egzaminų vykdymo procedūros: kaip tinkamai parengti patalpas, kaip užtikrinti mokinių ir vykdytojų saugumą.

Iš savivaldybių ir mokyklų administracijų atstovų gaunama grįžtamojo pobūdžio informacija leidžia tikėti, kad birželio 22 d. brandos egzaminų sesija ne tik prasidės, bet ir visos sesijos metu vyks sklandžiai. Šalies epidemiologinė situacija nuolat stebima, tariamasi su sveikatos apsaugos specialistais.

Egzaminų sesija vyks vėliau nei įprasta

Pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai prasidės 2020 m. birželio 22 d. ir vyks iki liepos 21 d.

Pakartotinės sesijos egzaminai vyks nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 4 d.

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d.

Didžiajai daliai valstybinius brandos egzaminus išlaikiusių mokinių brandos atestatus mokyklos galėtų pradėti teikti rugpjūčio 7 d.

Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatai bus paskelbti iki rugpjūčio 17 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)