Kaip žiniasklaidai anksčiau patvirtino pats buvęs ULAC vadovas S. Čaplinskas, jis žada teisiniu keliu siekti pakeisti sveikatos apsaugos ministro sprendimą dėl atleidimo iš pareigų. O parlamentarai, kurie šios kadencijos Seime kėlė buvusio ULAC vadovo pašalinimo iš pareigų klausimą, sulaukė ir paties S. Čaplinsko žinučių.

Aiškinosi, kas prisidėjo prie kreipimosi į ministrą

Vasario viduryje Laisvės frakcija išplatino pranešimą, kuriame informavo apie kreipimąsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, – Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas buvo raginamas paskirti naują ULAC vadovą. Frakcija prašė sveikatos apsaugos ministro laikytis ankstesnio sprendimo atleisti ULAC direktorių iš einamų pareigų dėl šiurkščių darbo drausmės pažeidimų ir pavestų pareigų nevykdymo.

Sveikatos ministrui pateiktame dokumente buvo teigiama, kad ULAC nepajėgia efektyviai spręsti ŽIV plitimo problemos Lietuvoje, neįgyvendina uždavinių, susijusių su ŽIV situacijos valdymu. Centras nevykdo tarptautinių ekspertinių organizacijų rekomendacijų ir trukdo jas įgyvendinti situaciją šalyje siekiančioms gerinti organizacijoms.

Kreipimasis į SAM vadovą sulaukė ir S. Čaplinsko reakcijos. Laisvės frakcijos narius pasiekė buvusio ULAC vadovo laiškas su kvietimu informuoti jį tuo atveju, jei kuris nors iš Laisvės frakcijos atstovų prie kreipimosi į A. Dulkį neprisidėjo ir turi kitokią nuomonę ar kitaip vertina situaciją.

„Išsiuntėme kreipimąsi į ministrą, raštą ministrui, tada buvo išleistas ir BNS pranešimas. Tą pačią dieną mano kolegos sulaukė laiško, kuriame sakoma, kad dar galima pranešti pačiam S. Čaplinskui, jei kas nors neprisidėjo prie kreipimosi ir rašto rašymo“, – paaiškino Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė.

Morgana Danielė

Parlamentarės teigimu, koks buvo S. Čaplinsko noro sužinoti prisidėjusiųjų ir neprisidėjusiųjų prie kreipimosi į ministrą pavardes tikslas, kol kas nėra aišku.

Sulaukė ir daugiau žinučių

„Kolega Vytautas Mitalas atsakė į S. Čaplinsko laišką, kad rašto turinys žinomas, tai yra visos frakcijos nuomonė“, – sakė M. Danielė.

Portalo Delfi.lt žiniomis, po tokio atsakymo Seimo pirmininkės pavaduotojas V. Mitalas iš S. Čaplinsko sulaukė papildomų žinučių bei raginimų nešmeižti ir neužsiimti tuo, kas nedaro garbės Seimo vicepirmininkui.

Nors S. Čaplinskas dėl sprendimo atleisti iš pareigų kreipėsi į teismą, M. Danielė vylėsi, kad ULAC pagaliau turės naują, veržlų vadovą, o praktikomis, kai vadovai, kurių kompetencijomis ir gebėjimais vadovauti suabejota, staiga gauna nuolat pratęsiamą nedarbingumo pažymėjimą, nebebus naudojamasi.

Vytautas Mitalas

„Tokios praktikos yra labai keistos ir įtartinai atrodančios. Keista, kad jos vis dar veikia, – ne vienas vadovas, susidūręs su nemalonia situacija, tuoj pat gauna nedarbingumo pažymėjimą. Mano žiniomis, dėl S. Čaplinsko buvo kreiptasi ir į „Sodrą“, nes tokie sirgimai tikrai kelia įtarimų.

Norėtųsi tikėti, kad istorija baigėsi, nes iš tikrųjų užkrečiamųjų ligų ir ypač ŽIV sričiai reikia pokyčių, reikia sprendimų, yra daugybė nepadarytų darbų. Turime blogus srities rezultatus, todėl tikrai reikia naujo, energingo vadovo“, – aiškino parlamentarė.

Primename, kad buvusiam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai sausio pradžioje klausimų sukėlė nedarbingumo pažymėjimą pasiėmusio ULAC vadovo S. Čaplinsko pasirodymas Seimo Sveikatos reikalų komiteto nuotoliniame posėdyje. Todėl A. Veryga oficialiai kreipėsi į „Sodrą“ prašydamas įvertinti, ar sergantis ULAC vadovas gali nuolat dalyvauti posėdžiuose, dalyti interviu ir ar nedarbingumu nėra piktnaudžiaujama, siekiant išvengti atleidimo.

S. Čaplinską atleisti nuspręsta dar lapkričio 5 dieną. Iš pareigų atleistas ULAC vadovas savo pareigas ėjo nuo 1989 metų, kai ši įstaiga dar turėjo pavadinimą Lietuvos AIDS centras. Sprendimą atleisti S. Čaplinską priėmė buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga – pranešė, kad S. Čaplinskas yra atleidžiamas dėl pareigų nevykdymo bei „ne dėl vieno pažeidimo“. Dabartinis ministras Arūnas Dulkys teigė neturintis pagrindo šio sprendimo pakeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)