Vilniuje suteikus galimybę pasiankstinti antrąją „Astra Zeneca“ dozę, minios norinčiųjų pasiskiepyti pirmadienio rytą suplūdo į skiepijimo centrą „Litexpo“, formavosi didelės eilės.

„Iš vienos minios dabar formuojasi dvi didžiulės eilės. Atrodo įspūdingai, aš tokių eilių nelabai matęs“, – sakė vilnietis Nerijus, kuris pats atvyko į skiepijimo centrą, nes nori anksčiau pasiskiepyti antrąja „Astra Zeneca“ doze.

Vilnietis sakė, kad žmonės nepikti, bet pasimetę.

„Visi geranoriškai bando laukti. Reikėtų tiesiog kelių žmonių, kurie pakoordinuotų tą minią. Deja, čia to nėra“, – sakė Nerijus.

Dar viena vilnietė irgi pasakojo, kad prie skiepijimo centro yra nemaža sumaištis.

„Iš pradžių eilė ėjo tvarkingai. Kažkas kažką šūktelėjo, eilė suiro, nes užtvarai tik eilės priekyje, ir visi mėtėsi“, – pasakojo skaitytoja.

Laukia po kelias valandas, vienas asmuo nualpo

Delfi kalbinti eilėje stovintys gyventojai pasakojo prie „Litexpo“ laukiantys jau pora valandų. Žmonės nuo saulės kaitros saugosi skėčiais, atsigaivinimui pasigenda vandens. Netrukus vandens, kaip pranešė savivaldybė, buvo atvežta.

„Aš tokia nusiminusi. Aš atvažiavau 10.20, užregistruota jau prieš dvi savaitės. Man 72 metai, aš po insulto, aš negaliu, aš iškrisiu. Man laikas skiepytis antru skiepu. Kur ta tvarka? Suregistruoti žmonės yra, iš kur tie keli šimtai? Mes pensininkai. Nežinau, gal eiti prašytis...“, – svarstė senjorė.

Kiti kalbinti pašnekovai teigė laukiantys pusantros valandos, į priekį pajudėjo per kelis žingsnius.

„Dėl galimybės keliauti“, – sprendimą pasiankstinti „Vaxzevria“ vakcinos dozę komentavo eilėje laukiantis vyras.

Vienas asmuo, laukęs eilėje, nualpo, prie jo iškart atskubėjo greitosios medicinos medikai. Nualpęs žmogus išvežtas medikų.

Kitas kalbintas vyras teigė laukiantis eilėje apie valandą. Jis sprendimą pasiankstinti antrąją vakcinos dozę argumentavo kelionėmis. Vis dėlto, pasak pašnekovo, tvarka „Litexpo“ galėtų būti organizuota geriau.

„Galėtų būti geriau. Kaip susitvarkė, taip yra“, – sakė jis.

Buvo ir tokių asmenų, kurie atvyko tiesiog pažiūrėti į žmonių eilę. Policijos pareigūnai paprašė jų nesibūriuoti, paeiti toliau, vieną konfliktavusį žmogų nusivedė.

Pripažįsta, kad nesuvaldė srauto

Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis Žukauskas feisbuke laukiančius eilėje ragino to nebedaryti.

„Jau gavau krūvą žinučių apie tai, kas daros „Litexpo“. Akivaizdu, kad nesuvaldėm srauto, nesitikėjom, tokio kiekio nuo pat ryto. Kas nenorite gaišti laiko – rekomenduoju nebelaukti, vykti namo – reikia tikėtis, kad atsiras galimybė pasiankstinti AZ antrą per registracijos sistemą, kad nereiktų laukti gyvose eilėse“, – rašė jis.

Paskelbė apie galimybę gauti skiepą anksčiau

„Delfi“ primena, kad praėjusios savaitės pabaigoje pranešta, kad pirmadienį vėl bus galimybė gauti antrą „Astra Zeneca“ skiepą anksčiau.

eilė prie Litexpo . Skaitytojos nuotrauka

„Turime bent 3200 laisvų AZ vakcinų, tai užteks tikrai visiems. Realybė tokia, kad pirmam skiepui AZ visiškai nebepaklausi, todėl nėra prasmės jos sandėliuoti – jeigu turite rimtų planų užsienyje artimiausiems mėnesiams, galite pasiskiepyti anksčiau, kad negriūtų atostogų planai“, – tuomet rašė K. Žukauskas.

Mero patarėjas pabrėžė, kad nuo pirmo skiepo būtinai turi būti praėjusios 4 savaitės.

„Jei neplanuojate kelionių artimiausiu metu, antro AZ skiepo neankstinkite – jis efektyviausias po 9-12 sav. nuo pirmojo, o Galimybių pasas veikia ir su vienu AZ skiepu“, – rašė K. Žukauskas.

Buvo nurodytos ir instrukcijos, kaip gauti skiepą pirmadienį.

„Atvykite į „Litexpo“ be jokios išankstinės registracijos nuo 9 iki 19 val., skiepų užteks. Deja, registracijos negalime padaryti – nacionalinė registracijos sistema vis dar neleidžia pasiankstinti antrojo skiepo datos. Bet, tikėtina, per tiek laiko nesusiformuos eilės – nesuvažiuos visi vienu metu“ – rašė K. Žukauskas.

Skiepų turėtų užtekti visiems

Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė prašo žmonių kantrybės ir supratingumo.

„Šiuo metu yra skiepijami tiek registruoti gyventojai, tiek atvykę be registracijos. Tai yra iššūkis, kadangi, kviečiant gyventojus be registracijos, sunku numatyti, kada žmonės atvyksta, ir kokia bus apkrova.

Tačiau pačių vakcinų tikrai turime. Jų turime 3200. Kiekviena vakcina ras savo šeimininką. Dedame dabar dideles pastangas, kad viskas vyktų kuo sklandžiau, kad eiles praskirstytume, stipriname apsaugą“, – sakė V. Turauskytė.

Savivaldybės specialistė sako, kad vakcinų turėtų užtekti visiems norintiems, tad tas, kas turi laiko, gali laukti eilėje, kiti galėtų atvykti kitu laiku.

„Prašome kantrybės, suprantame, kad karšta. Tikimės, kad viskas įsivažiuos, ir gal per pietus jau ir nebebus eilių“, – sakė V. Turauskytė.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovė neatmetė, kad ateityje tokių kvietimų gali būti ir daugiau.

„Kadangi taip jau darėme praeitą pirmadienį, taip pat – šį pirmadienį. Dar nežinome kitos savaitės vakcinų kiekio, tad sunku pasakyti, tačiau, jeigu jų bus, tikrai suteiksime tokią galimybę“, – kalbėjo V. Turauskytė.

Kol kas nacionalinė registracijos sistema neleidžia pasiankstinti skiepo, todėl skiepijimas tokiu atveju vyksta gyvos eilės principu.

Kai bus likę mažai vakcinų, informuos laukiančiuosius


Vilniaus miesto savivaldybės atstovas sakė, kad, kai jau bus likę 100-200 vakcinų, žmonėms bus pateikta informacija, kad jie jau nebestovėtų ilgiau eilėse.

„Nuo 13 val. pradėsime tą daryti“, – sakė sostinės „Litexpo“ vakcinacijos centro koordinatorius Darius Ulickas.

Vakcinacijos centro koordinatorius sutiko, kad gyvos eilės nėra geras dalykas.

„Tačiau, kadangi sistema neleidžia pasiankstinti skiepo, o žmonėms tai yra labai reikalingas dalykas, tai gyva eilė yra mažiausias blogis“, – sakė D. Ulickas.

Atnaujinta 13.27 val. eilės suvaldytos, o vakcinų dar liko

Chaosas prie vakcinacijos centro „Litexpo“ suvaldytas. Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad jame vėl laukiami ne tik užsiregistravusieji antrai „Vaxzevria“ (buv. „AstraZeneca“) dozei, bet ir norintieji pasiankstinti antrąjį skiepą šia vakcina.

Rytą susiformavusių eilių nebėra, be registracijos dar bus išdalyta 1700 dozių.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotrauka
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1685)