Laikinai teatrui vadovauti paskirtas finansininkas Sigitas Žutautas teigė dar tiksliai nežinąs, ar dalyvaus konkurse ir bandys išsaugoti laikinai gautą postą. Seimo narys, operos dainininkas konservatorius Vytautas Juozapaitis nepatvirtino ir nepaneigė žinios, kad jis galėtų būti vienas iš pretendentų. Tuo metu buvęs teatro vadovas Gintautas Kėvišas apskundė teismui savo atleidimą.

Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius LRT.lt patvirtino, kad konkursas NOBT vadovo postui užimti, kaip to reikalauja teisės aktai, bus paskelbtas jau liepos 25 d.

Skauda dėl situacijos NOBT

„Žinote gyvenime būna visokių pamąstymų. Negalėčiau nei patvirtinti, nei paneigti kalbų, kad galėčiau dalyvauti konkurse. Bet jis dar nepaskelbtas, todėl kalbėti apie kažkokius planus – per ankstyva“, – teigė V. Juozapaitis, paklaustas, ar pagrįstos kalbos kultūros visuomenėje, kad jis – vienas iš pretendentų teatro direktoriaus vietai užimti.

Jis prisipažino, kad jam skauda dėl to, kokia situacija teatre, nes čia jis dirbo daugybę metų ir iki šiol domisi jo gyvenimu bei ateitimi: „Skauda ir dėl to, kas buvo, ir kokia situacija dabar, ir kyla nemažai klausimų, kas bus ateityje.“

V. Juozapaitis neabejojo laikinojo teatro vadovo S. Žutauto profesiniais pasiekimais, tik abejojo, ar jam pakanka žinių, juolab – patirties vadovauti vienai svarbiausių šalies kultūros įstaigų: „Jo profesija nesuteikia galimybių abejoti jo profesine kompetencija, tačiau patirtis šioje srityje (teatro vadovo poste – LRT.lt) verčia susimąstyti. Keista ir tai, kad į teatro vadovo postą buvo paskirtas visiškai kultūros pasaulyje nežinomas žmogus, o Kultūros ministerija ir kai kurie kultūrininkai sudaro prielaidas kalboms, kad jis rengiamas teatrui vadovauti ir ateityje, po konkurso. Tai irgi kelia nerimą.“

Seimo narys nuogąstavo, kad gali atsitikti taip, jog konkurso sąlygos Kultūros ministerijoje bus parengtos kuriam nors vienam asmeniui.

Pasak V. Juozapaičio, ministerija konkursą NOBT vadovo postui užimti galėjo paskelbti po 15 dienų, kai ši vieta liko laisva. Buvęs teatro vadovas G. Kėvišas iš pareigų buvo atleistas birželio 12 d.

„Taigi ministerija turėjo pakankamai laiko konkursui paskelbti, o laiko tempimas tik kelia daugiau klausimų nei atsakymų“, – svarstė parlamentaras.


Laikinasis vadovas dar neapsisprendęs

Pagal galiojančius teisės aktus konkursas NOBT vadovo postui užimti turėtų įvykti per 65 dienas po jo paskelbimo. Bet V. Juozapaitis, įsitikinęs , kad šį terminą reikėtų sutrumpinti, kad teatras iki sezono pradžios turėtų jau nuolatinį vadovą.

S. Žutautas, bendraudamas su LRT.lt, vengė tiesaus atsakymo, ar dalyvaus konkurse ir sieks teatrui vadovauti penkerius metus trunkančią kadenciją: „Nenorėčiau spekuliuoti, nes nežinau dar, kokios bus konkurso sąlygos ir ar pagal jas aš galėčiau jame dalyvauti. Būtų labai negudru iš mano pusės kalbėti apie tai, ko nežinau.“

Buvęs vadovas kausis teisme

Kol Kultūros ministerija rengia konkurso sąlygas pretendentams NOBT vadovo vietai užimti, jam beveik penkiolika metų vadovavęs G. Kėvišas jau varsto teismų duris.

Praėjusį penktadienį jis Vilniaus apylinkės teismui patikslino dar gegužę teiktą prašymą panaikinti vieną iš jam skirtų nuobaudų – pastabą. Jis taip pat apskundė kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson sprendimą panaikinti dar 2016 m. rugsėjį vykusio konkurso NOBT vadovo postui užimti rezultatus.

Laimėjęs dar buvusio kultūros ministro Šarūno Biručio skelbtą konkursą, G. Kėvišas buvo užsitikrinęs NOBT direktoriaus vietą dar vienai penkerių metų kadencijai, kuri turėjo prasidėti šių metų liepą.

G. Kėvišo skundą nagrinėjęs Vilniaus apygardos administracinis teismas šiuo metu prašo teisėjų kolegijos išaiškinti, ar skundą turėtų nagrinėti jis, ar bendros kompetencijos teismas. G. Kėvišo iniciatyva NOBT šių metų balandį buvo pateikęs skundą ir dėl ministrės sprendimo stabdyti teatro investicijų finansavimą vykdomiems scenos atnaujinimo darbams. Liepos 13 d., jau vadovaujant laikinajam direktoriui S. Žutautui, teatras skundą atsiėmė, o Kultūros ministerija pateikė vyriausybei prašymą atnaujinti investicijas teatrui, skiriant beveik 1,8 mln. eurų.