Nors pirmosiomis labdaros dalijimo dienomis visada susirenka daugiausia žmonių ir nutįsta netrumpos eilės, tokios kaip vakar, pasak labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Panevėžio regioninio padalinio vadovės Astos Čeponienės, matyti dar neteko.

Tiek daug žmonių vienu metu suplūdo gal dėl to, kad šios akcijos laukta ilgokai. Produktai gavėjus turėjo pasiekti dar lapkritį, bet dėl pasikeitusios tvarkos užtruko. Galbūt šventėms artėjant žmonės panoro maisto produktais apsirūpinti kuo anksčiau, o gal tokį antplūdį paskatino gana dosnus dovanų paketas.

„Nė nepalyginsi su praėjusiais metais, kai šventėms artėjant padalijo didžiulių pašarinių morkų ir kopūstų galvų. Šį kartą už tokias dovanas galime tik dėkoti. Dar kavos po pakelį pridėjo, ko daugiau norėti. Tie, kurie dar nepatenkinti, matyt, per gerai gyvena“, – „Sekundei“ teigė produktus atsiėmusi panevėžietė.

Šį kartą prie daugiau kaip po puspenkto kilogramo asmeniui skirtų maisto produktų šeimoms dar buvo dovanota kavos.

Tūkstančiai gavėjų

Gruodžio 4–11 dienomis maisto paketus turi atsiimti per 11 tūkstančių paramos gavėjų – miesto bei kai kurių rajono seniūnijų gyventojų.

Šį kartą žmonės gaus ne tik žirnių, ryžių, cukraus, rapsų aliejaus, bet ir mėsos konservų, konservuotų pupelių, sausainių, sutirštinto pieno. Kava skiriama ne iš EPF – ją, konfiskavęs iš nusikaltėlių, dovanojo Muitinės departamentas.

Maisto produktus dalijo gausus būrys savanorių. Jie sukosi greitai – vieni registravo talonus, kiti dėjo produktus ant stalo, treti padėjo gavėjams susidėti juos į maišelius.

Šį kartą nuolatiniams savanoriams padeda ir visuomenei naudingą darbą dirbantys socialinių pašalpų gavėjai – ir rajono, ir Panevėžio miesto gyventojai.

Dar prieš dalijimo akciją savanoriams teko nuveikti didelį darbą – kavos gamintojui pageidavus neviešinti savo pavadinimo, teko nuo kiekvieno kavos pakelio plėšti viršutinę pakuotės dalį ir klijuoti naujus lipdukus – su lietuvišku tekstu.

A. Čeponienė paramos gavėjams primena, kad nuo gruodžio 7 dienos panevėžiečiai jau gali kreiptis į Socialinių paslaugų centrą prašyti paramos maisto produktais ateinantiems metams.

„Bet nereikėtų vėluoti. Norintieji gauti maisto produktų per pirmąjį 2016 metų dalijimą vasario mėnesį prašymus turėtų pateikti iki sausio 15 dienos. Vėliau pateikti prašymai bus perkelti kitam dalijimui“, – sako „Maisto banko“ Panevėžio regiono vadovė.

Parama maisto produktais skiriama, kai pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio – 153 eurų. Tiesa, išimties tvarka tokia parama gali būti skiriama ir kiek kitokiomis sąlygomis.

Įsidarbinti nelengva

Tarp ilgoje eilėje kantriai laukiančių panevėžiečių – bedarbiai, menkai uždirbantys, socialines pašalpas ar mažas pensijas gaunantys žmonės.

Jie džiaugėsi, kad šį kartą parama vertingesnė ir svaresnė. „Ne taip kaip morkos su kopūstais“, – vis nepamiršdavo pridurti.

Daugelis produktus gauna dvejus, trejus ar dar daugiau metų, tad gali palyginti paketų turinį.
Ilgos eilės gale atsistojusi panevėžietė Zita sakė nesibaiminanti laukimo valandų. Šiuo metu moteris bedarbė ir laiko turi. Tik ji apgailestavo baigianti prarasti viltį kada nors įsidarbinti.
27 metus pašte išdirbusi moteris sako, kad galėtų ir parduotuvėje kasininke dirbti, bet įsidarbinti vis nepavyksta.

„Gal amžius netinka, gal figūra“, – apgailestavo 52 metų panevėžietė. Viena gyvenanti moteris verčiasi iš 80 eurų pašalpos per mėnesį, tad iš „Maisto banko“ gaunami produktai jai labai rimta paspirtis.

Greta jos į eilę atsistojusi dembaviškė Justina tikino, jog ji tik laikina paramos gavėja. Jauna moteris viliasi vėl greitai gauti darbo ir duonai užsidirbti pati.

Išgelbėtų didesnės algos

Rimta paspirtis „Maisto banko“ skiriami produktai ir panevėžietei Ingai. Nors moteris turi darbą ir jos atlyginimas nėra pats mažiausias, bet našlė, viena augina nepilnametį sūnų, dar padeda ir jau pilnametystės sulaukusiems vaikams, tad nelengvai verčiasi.

Ji mano, jog ateinančiais metais paramos maisto produktais ji greičiausiai nebegausianti, nes tikisi, jog įgijus aukštesnę kategoriją jai bus padidintas atlyginimas ir neteks teisės prašyti paramos.
„Duotų žmonėms normaliai uždirbti, nebūtų tiek skurdžiai gyvenančiųjų, tokios eilės prie kruopų nestovėtų. Dabar darbo, jeigu tik nori, susirasti tikrai galima, tik kita kalba, kaip pragyventi iš tokių atlyginimų“, – svarstė paramos gavėja.

Gerokai liūdnesnės buvo 60-mečio Liudo nuotaikos. Antrus metus iš „Maisto banko“ produktų gaunantis vyras jau nebesitiki įsidarbinti.

„Tokių metų jau reikia kojas ant krosnies šildytis, o ne darbo ieškoti“, – taip vyrui pasakė vienas darbdavys, paprašytas jį įdarbinti.

Panevėžietė Zofija prie „Maisto banko“ sandėlio atėjo prieš gerą pusvalandį iki atidarymo, tad jau prieš vienuoliktą atsiėmė jai priklausantį davinį. Viena gyvenanti moteris visų produktų gavo po vieną pakuotę. Ji mano, kad tokia ilga eilė šį kartą susidarė gal todėl, kad produktai pradėti dalyti penktadienį, žmonėms nesinori laukti dar dvi dienas. Kitą savaitę žmonių bus mažiau, tačiau paskutinę dalijimo dieną turėtų plūstelėti visi nespėjusieji.