Prieš savaitę iš LRT debatų tiesioginio eterio metu pasitraukęs A. Juozaitis vėliau pranešė, kad juose daugiau nebedalyvaus, todėl savo nuomonę nusprendė išsakyti rengdamas piketą.

Kviesdamas į piketą A. Juozaitis socialiniame tinkle teigė, kad pikete „pasisakys už piliečių teisę į laisvus rinkimus ir skaidrius, laisvus, valdžios nesurežisuotus debatus“.

Kandidatas žadėjo, kad prieš prasidedant LRT debatams jis pateiks pagrindines politines nuostatas tos dienos debatų klausimu.

Į piketą atvyko kelios dešimtys žmonių. A. Juozaitis teigė, kad tiek šiandien jų ir tikisi, esą kur kas daugiau palaikančiųjų turėtų susitikti kitą savaitę. „Oras prastas, be to, pirmas mūsų bandymas, pirmas šūvis, kuris vadinasi piketu, nes dar savivaldybė nedavė didžiojo leidimo mitingui. Mitingas bus 8 ir 10 (dienomis – DELFI)“, – kalbėjo A. Juozaitis.

Jo teigimu, žmonių prie LRT nebus daug, bet palaikys tūkstančiai. „Kadangi eis per „Facebook“ transliacija, ten tūkstančiai žiūrės“, – tvirtino kandidatas.

A. Juozaitis taip pat sulaukė klausimo, kaip vertina tai, kad dėl jo pasisakymų LRT studijoje, transliuotojas svarstė kreiptis į teismą. „LRT tik šiaip aptarė, negirdėjau, kad būtų padavę (į teismą – DELFI). Čia viešos kalbos. Viešų kalbų reikalas toks, kad jos tarsi savaime turi turėti galios, jėgos, bet jeigu atsilaikai ir griežtai atsikerti, viskas suprantama, kad aprims. Ir dabar taip. O šiaip, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos atstovai jau yra atvykę, ką tik bendravome su jais, nes jie į mano protestą atsiliepė, dabar žiūrės, ar LRT nepažeidžia rinkimų įstatymo“, – teigė A. Juozaitis.

Lygiai pusę aštuonių vakaro A. Juozaitis stojo prie mikrofono ir pradėjo savo kalbą. Pradžioje pajuokavo, kad jo klausosi net premjero apsauga. „Lyja, bet mes tvirti“, – lyjant lietui kalbėjo A. Juozaitis.

Iki rinkimų liko vienuolika dienų, A. Juozaičio teigimu, dėl to įtampa ir kyla. „Tai smaigalys. Piramidė kilo, kilo, kilo. Į patį viršų susitelkė“, – kalbėjo A. Juozaitis.

Palaikyti A. Juozaitį atvykęs vilnietis Dalius tvirtino, kad palaiko kandidatą ir kritikavo LRT debatus: „Ten net debatais negali pavadinti. Tai pasisakymai kažkuria tema“.

„Iš to spektaklio tu nieko nesupranti, – debatus vertino vilnietis, tačiau teigė nemanantis, kad kas nors gali pasikeisti. – Čia toks formatas. Tas formatas netinkamas. Tai ne debatų formatas.“

Jo teigimu, užduodami keisti klausimai. „Pavyzdžiui, klausimas: ar leisti žiniasklaidą finansuoti tabaką parduodantiems magnatams? Ar čia pirmos eilės klausimas Lietuvoje?“ – svarstė vyras ir pridūrė, kad Lietuvoje yra opesnių problemų.

Bendraudamas su susirinkusiaisiais A. Juozaitis kartojo, kad „Lietuva yra ant išnykimo slenksčio“, o debatus vadino nevertingais, esą jie taip nepasiekia auditorijos, kaip galėtų.

A. Juozaitis tvirtino, kad kitą savaitę vyksiančio mitingo metu pasieks šimtatūkstantinę minią.

Iš debatų pasitraukė rodydamas pasipiktinimą

Debatų metu tiesioginiame eteryje A. Juozaitis, išgirdęs trečią klausimą, nepanoro į jį atsakyti. Priešingai – jis pradėjo piktintis, esą daugiausia žiniasklaidos dėmesio gauna vos keli kandidatai, o daugiau nei pusė neva lieka šešėlyje.

„Gruodžio ketvirtąją mes abu kartu nunešame dokumentus į Vyriausiąją rinkimų komisiją tą pačią minutę, Nausėdą rodo dvigubai daugiau, – piktinosi A. Juozaitis. – Nors tą valandą susilaikykite, gerbiamieji, turėkite saiko jausmą ir gėdos.“

„Korupcija – ne tik papirkimas, tai ir gadinimas. Ir jūs gadinate žmonių nuotaiką. Apskritai, man trūko kantrybė, kai prieš Velykas paleido Lietuvos nacionalinis transliuotojas klipą su keturiomis baisingomis klaidomis, kad aš komitetą į Europos Sąjungą siunčiu, ko seniai nebėra. Dabar žmoną puola. Aš ginsiu iki paskutiniųjų šeimą“, – kalbėjo A. Juozaitis, prieš tai įspėjęs debatų vedėją Nemirą Pumprickaitę, kad tai – paskutiniai žodžiai prieš jam paliekant studiją.

„Čia kordebaletas. Keturiems kordebaletas paruoštas, – tęsė A. Juozaitis, palikdamas savo vietą debatuose. – Prie keturių šokt dar turime keli.“

Debatų vedėja N. Pumprickaitė A. Juozaičiui priminė, kad po to, kai jis pasiskelbė kandidatuosiantis į Prezidento postą, LRT eteryje buvo parodytas reportažas apie jį, tačiau kandidatas nereagavo ir nuėjo iki Sauliaus Skvernelio.

Premjeras A. Juozaičiui pasiūlė: „Arvydai, nepasiduokite, neišeikite“. Tačiau kandidatas A. Juozaitis įteikė S. Skverneliui lapą, kurį teigė perduodantis nuo Bočių sąjungos: „Kad nenumarintumėte pensininkų, sakė“.

A. Juozaitis išėjo studijoje skambant šūksniams ir plojimams.

Suskaičiavo Juozaičiui skirtą eterio laiką

Po A. Juozaičio pasitraukimo, LRT pranešė, kad svarsto galimybę dėl jo kaltinimų kreiptis į teismą. „Kandidatas Lietuvos televiziją įvardino korupcijos židiniu, todėl LRT svarsto galimybę kreiptis į teismą ir ginti savo dalykinę reputaciją“, – buvo rašoma LRT pranešime spaudai.

Visuomeninis transliuotojas taip pat suskaičiavo eterio laiką, kurio metu buvo rodomi reportažai apie A. Juozaitį: „LRT suskaičiavo, kad reportažą apie A. Juozaičio pranešimą kandidatuoti į prezidentus „Panoramoje“ rodė ne tik rugsėjo 17 dieną, bet ir rugsėjo 14 dieną. Pirmojo reportažo trukmė – 3 min. 45 sekundės, antrojo – 2 min. 33 sekundės. Suskaičiavome A. Juozaičio interviu abiejuose reportažuose trukmę – 1 min. 10 sekundžių. Tuo tarpu A. Nausėda reportaže kalbėjo – 1 min. 7 sekundes“.