Lietuvos ir Baltarusijos sienos ilgis yra 678 kilometrų. Kiek tiksliai migrantų yra Baltarusijos pusėje, mūsų pasieniečiai pasakyti negali, bet teigia, kad jų yra šimtai.

„Tikslaus skaičiaus mes negalime pasakyti. Mes matome, kad tų grupių ir už kilometro, ir net iki dviejų kilometrų yra. Yra jų ir didelių – po trisdešimt, ir po penkiasdešimt žmonių.

Jos yra judančios. Jos atsitraukia, priartėja. Baltarusijos pareigūnai juos neretai paveža. Ir šiąnakt buvo atvejų, kai atveža prie sienos .Tada jos traukiasi atgal. Kad tai yra tikrai šimtai (žmonių), tai tikrai galime pasakyti“, – sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis.

Pasak VSAT atstovo, matyti, kad tos migrantų grupės Baltarusijos pusėje laužus kuria, įsikuria tam tikram laikui, vis prieina, nueina.

„Juos ten atveža, pagloboja, išveža baltarusiai. Įžūliai jie nesiveržia. Nėra, kaip matome Lenkijoje, kad būtų šturmai, su akmenimis, dar kažkokiomis priemonėmis apsiginklavę. Pas mus – ne, kol kas paklūsta ir labai ramiai neįleidžiami arba matydami pasieniečius nelabai bando eiti.

Yra atvejų ir jau ne vienas, kai jie patys per sieną Lietuvos pasieniečiams sako, kad jie nenori į Lietuvą, kad jie čia atvežti, varu varomi. Jų tikslas yra Lenkija, ir Lietuva jų visai nedomina. Ir šiąnakt buvo toks atvejis“, – trečiadienį sakė G. Mišutis.

Neteisėtų bandymų kirsti sieną sumažėjo

Neteisėtų bandymų kirsti sieną, pasak pasieniečių atstovo, per paskutines dvi paras sumažėjo.

„Šiek tiek paradoksalu, kad jos (migrantų grupės iš Baltarusijos) nesiryžta eiti, ir per paskutines dvi paras yra sumažėjimas. Praeitą parą tik 65 neteisėti migrantai bandė (kirsti sieną) , bet jų ten matosi ir fiksuojama daugiau negu jie bando eiti“, – sakė G. Mišutis.

Pasak VSAT atstovo, būna, kad matosi, kad už migrantų stovi Baltarusijos pareigūnai.

„Faktas, kad jie ten atvežti. Tie sunkvežimiai ten juda. Bet tokių atvejų, kad, prie sienos stovint Lietuvos pasieniečiams, jie fiziškai būtų stumiami, bent jau paskutiniu metu nebuvo“, – pasakojo G. Mišutis.

Vis dėlto išbandymų pareigūnų šaltiems nervams pasitaiko.

„Stovi už kelių metrų Baltarusijos pareigūnai. Migrantai stovi Baltarusijos pusėje. Lietuvos pasieniečiai – Lietuvos pusėje. Tokios situacijos yra neretos. Tačiau (…) agresyvios taktikos kol kas nėra. Buvo tokių atvejų, kai stumdavo, bet paskutiniu metu stovima vos ne vieni prieš kitus, bet tokio brutalaus, fizinio stūmimo nebūna. Nurodymai (migrantams) matyt yra eiti į Lietuvą, bet žiaurių veiksmų kol kas nėra“, – pasakojo G. Mišutis.

Migrantai neblogai pasiruošę

VSAT atstovas pasakojo, kad pastaruoju metu apgręžiami migrantai būna gerai pasiruošę čionykštėms klimatinėms sąlygoms.

„Ir vakar platinome filmuotą medžiagą, jie yra apsirūpinę labai neblogais miegmaišiais. Jie turi pasiruošę labai normalius, praktiškai žieminius drabužius. Tokių basų, ar su vasarinėmis striukytėmis arba sandalais tikrai nėra“, – sakė G. Mišutis.

VSAT atstovas svarstė, kad jie tikriausiai jau žino, kur eina.

„Ta informacija turbūt pasklidus ir tarp jų pačių. Jau ne tas laikas, kad jie nežinotų, kas vyksta prie Lietuvos sienos, kad čia neįleidžiama. Tai jie tam pasiruošę. Tą galime tikrai pasakyti. Turi
ir savo daiktų, problemų dėl jų aprangų tikrai nėra, ir ramia sąžine jų galima neįleisti, nes jie tikrai nesušals“, – teigė G. Mišutis.

Pasak pašnekovo, jau yra migrantams pradėti dalinti ir humanitariniai paketai.

„Jeigu jiems reikia, gauna paketą, kuriame yra vanduo, maistas, higienos priemonės, kur padeda išgyventi gamtoje. Tokių atvejų, kad paskutiniu metu tektų kviesti gydytojus, kad jie būtų labai sušalę ar išsekę nebuvo.

Taip, jie iš tikrųjų pavargę, jie truputį pas mus ir pailsi, ir sušilti leidžiama. Ta pati vakarykštė grupė, kur rodėme, jiems ir apdžiūti buvo leista, ir sušilti, pailsėti. Bet kai matome, kad didžioji dauguma yra jauni, sveiki, tvirti vyrai, be grėsmės, kad jie sušals kažkur prie sienos, tai nėra priežasčių čia kažką daugiau su jais pradėti, tiesiog paprašoma grįžti ten iš kur atėjo“, – pasakojo G. Mišutis.

Neįleisti 65 migrantai

Kaip skelbė VSAT, per praėjusią parą, nuo antradienio vidurnakčio iki trečiadienio, pasieniečiai draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 65 migrantams.

Pirmadienį VSAT pareigūnai neįleido 90 iš Baltarusijos ėjusių migrantų, sekmadienį - 126, šeštadienį - 114, penktadienį - 144, ketvirtadienį - 110, trečiadienį - 22.

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių įleistų užsieniečių antradienį nebuvo.

Ties Druskininkų savivaldybe prie sienos Baltarusijos pusėje dieną buvo šaudoma pavieniais šūviais, o ties Švenčionių rajonu valandos skirtumu buvo paleisti 2 šūviai.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko 6969 (vidurnakčio iš antradienio į trečiadienį duomenys).

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)