Lietuvos ambasadoriaus Rusijoje Antano Vinkaus teigimu, prieš vidurdienį prasidėjęs piketas truko kiek daugiau nei pusvalandį, jame dalyvavo 35 žmonės. Piketuotojai laikė transparantus su užrašais rusų kalba "Peckeliams neperrašinėti istorijos", "Šlovė sovietų kariui išlaisvintojui", "Antikomunizmas nepraeis", taip pat raudono audeklo vėliavas.

"Piketuotojų nuomone, buvo protestuojama prieš provokacines ESBO PA iniciatyvas. Piketą, mūsų turima informacija, surengė Rusijos komunistų partijos atstovai", - telefonu iš Maskvos BNS sakė A.Vinkus.

Piketo organizatorius prisistatė esąs Valstybės Dūmos deputatas, Maskvos miesto komiteto pirmasis sekretorius Vladimiras Ulas. Rusijos žiniasklaida jį vadina Maskvos komunistų lyderiu. V.Ulas atsakingam Lietuvos ambasados darbuotojui įteikė rezoliuciją.

Anot naujienų agentūros "RIA Novosti", piketai taip pat surengti prie Lenkijos ir Slovėnijos ambasadų Maskvoje.

"Tai tos šalys, kurių politika agresyviausiai nukreipta prieš Rusiją šiuo klausimu. Tai (rezoliucija - BNS) buvo jų iniciatyva", - naujienų agentūrai "RIA Novosti" sakė V.Ulas.

Piketais komunistai teigė norėję pademonstruoti savo pasipiktinimą ir protestą dėl tokio sprendimo. "Mūsų šaliai, mūsų istorijai, tiems, kas paaukojo savo gyvenimą ant Pergalės altoriaus, tai yra įžeidimas, nes į vieną gretą pastatomi ir agresoriai, ir išlaisvintojai", - kalbėjo V.Ulas.

Vilniuje liepos pradžioje posėdžiavusi ESBO PA priėmė Lietuvos ir Slovėnijos parlamentarų inicijuotą rezoliuciją, kurioje pritariama Europos Parlamento iniciatyvai rugpjūčio 23-iąją, kai prieš 70 metų buvo pasirašytas Ribentropo ir Molotovo paktas, pavadinti Stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena.

Rezoliucijoje pabrėžiama, kad XX amžiuje Europos šalys patyrė du galingiausius totalitarinius režimus - nacistinį ir stalinistinį, kai vykdytas žmonių genocidas, pažeidinėtos žmogaus teisės ir laisvės, daryti karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmogiškumui.

Šią rezoliuciją pasmerkė Rusijos parlamentarai ir Užsienio reikalų ministerija.

Lietuvos atstovai savo ruožtu teigia, kad niekas neabejoja rusų tautos vaidmeniu per Antrąjį pasaulinį karą, bet ragina įžvelgti skirtumą tarp rusų kovos ir stalinizmo nusikaltimų.

1939 metų rugpjūčio 23 dieną Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos užsienio reikalų ministrų Viačeslavo Molotovo ir Joachimo von Ribbentropo pasirašyta nepuolimo sutartis bei slapti Rytų Europos padalijimo protokolai su vėlesniais jų pakeitimais, kurie įtraukė Lietuvą į SSRS interesų sferą, nulėmė pusę amžiaus trukusią Lietuvos okupaciją.