Ketvirtadienį nutikęs incidentas taip sujaudino vyrą, kad jis negalėjo susilaikyti apie jį viešai nepranešęs. Pasak jo, tokio elgesio jam ir žmonai svarbiu metu tikrai nesitikėjo.

„Situacija yra tokia, kad mano žmona yra nėščia ir kažkur po poros savaičių ji turėtų gimdyti. Taip jau nutiko, kad ketvirtadienį ji pajuto labai nemalonius simptomus, dėl ko aš nedelsdamas ją nuvežiau į Kretingos ligoninę“, – pasakojo jis.

Pasak sutuoktinio, jie gyvena Klaipėdos r., todėl jiems arčiausiai buvo vykti į Kretingos ligoninę, tačiau jau atvažiavus, pradėjo pastebėti, kad nėra čia laukiami.

„Penkias minutes teko laukti prie durų, kol kas nors teikėsi atrakinti. Įsivaizduokite, per tiek laiko galima pagimdyti mašinoje arba prie durų. Po tų penkių minučių atėjo ligoninės darbuotoja ir įleido žmoną į tarpdurį – erdvę, iš kurios vienos pusės buvo lauko durys, iš kitos – ligoninės. Paėmė jos knygelę ir penkioliką minučių į savo kambariuką nuėjusios darbuotojos kažką tarėsi“.

Vyro teigimu, buvo galima suprasti, kad moterys skundėsi, kad čia vėl kažkas atvažiavo ir maždaug pagrindinė problema, kad nekviesti svečiai joms trukdo toliau ramiai sėdėti ir gerti kavą.

„Taip penkiolika minučių žmona stovėjo tarpduryje, kur nebuvo suteikta nei vežimėlio, nei kėdės, absoliučiai nieko, ant ko ji galėtų laukdama prisėsti. Po tam tikro laiko atėjusios darbuotojos pradėjo aiškinti, ko ji nori ir ko čia atvažiavo. Vienu žodžiu, važiuokite iš kur atvažiavę, nes dar gimdymo terminas neatėjęs ir tegul vyksta kitur gimdyti“.

Tokių priekaištų negalėjo suvokti nei vyras, nei žmona. Jų nuomone, gimdai ten, kur gyveni, o ne važinėji dėl to per visą Lietuvą.

„Greitai pastebėjau, kad žmona ašaroja ir iš pradžių negalėjau niekuo padėti, nes pats už durų stovėjau. Dvi, greičiausiai akušerijos skyriuje dirbančios moterys, pradėjo ant žmonos rėkti. Turbūt suprantate, kad nėščios moterys jautresnės, tai antroji pusė nesusivaldė ir pradėjo verkti. Galiausiai žmona atrakino man duris, įsikišau ir aš, o tos moterys mane dar pasiuntė kuo toliau. Žmona pabėgo į mašiną, žodžiu, atidavė kortelę ir ji išėjo. Taip tos darbuotojos mūsų nepriėmė į Kretingos ligoninę ir net neapžiūrėjo žmonos“, – sakė jis.

Sutuoktinio aiškinimu, jam dar liepė laikytis dviejų metrų atstumo, kai jis nuėjo klausti, kas vyksta ir liepė darbuotojoms pasakyti savo vardus ir pavardes.

„Jos man atsakė, kad aš neturiu teisės to prašyti, bet aš atkirtau, kad jos yra vieši asmenys. Dar kažką tos darbuotojos man tarpduryje rėkė, bet mes iš karto išvažiavome į Klaipėdą, o ten atvykus jau laukė medikas, kuris pasitiko ir paguldė žmoną ant lovos. Pirma patikrino vaiko būklę, paskui – ir nuo koronaviruso. Kaip supratau, Kretingoje kitos ligos be šio viruso nėra“.

Vyras papasakojo, kad viskas išėjo taip, kad žmoną paguldė į skyrių ir suteikė visą pagalbą, bet jam pačiam paskui nervai neatlaikė ir jis bandė prisiskambinti į Kretingos ligoninę.

„Įsivaizduokite, nuo vakar dienos aštuntos valandos vakaro man niekas nekėlė, o jeigu pakėlė, tai numetė ragelį. Nežinau, nenorėjo komentuoti situacijos. Ir šiandien skambinau, vienai moteriai prisiskambinau, ji pasakė, kad sujungs su kažkuo, nes pati nenori nieko kalbėti. Su ta, su kuria sujungė, man vėl nekėlė. Žodžiu, tokia situacija yra absurdas. Kaip dabar skundą rašyti, jei administracija nekelia ir nereaguoja, taip pat 112 skambinau, tai jie nenorėjo kištis“.

Vyro nuomone, juos privalėjo įleisti į tą ligoninę, bet to nebuvo padaryta. Jis taip pat nurodė, kad žmonos nėštumas tikrai sunkus. „Buvo daug kraujo ir skausmų, jau ir važiavome susikrovę lagaminus. Štai toks moterų priėmimas, kurios gimdo“, – ironizavo jis.

Priima tik po 37 savaitės

Vyr. gydytojos pavaduotojas Aleksandras Šalavėjus „Delfi“ nurodė, kad žino apie šią situaciją ir pasakė, kodėl nėščioji nebuvo priimta.

„Mūsų ligoninė teikia akušerijos-ginekologijos A lygio paslaugas, o atvykusiai moteriai buvo 36 savaičių nėštumas, o mes, remdamiesi ministro įsakymu, priimame tik nuo 37 savaičių. Dėl to jai viskas buvo paaiškinta ir nėščioji buvo nukreipta į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Supraskite, jeigu kiltų kokių nors komplikacijų ją priėmus, mes tiesiog neturėtume pajėgumų su tuo susitvarkyti“.

Pavaduotojo teigimu, pokalbis vyko koridoriuje, kadangi tokiu būdu yra saugomasi nuo koronaviruso plitimo.

„Aš pats tame įvykyje nedalyvavau, bet man buvo pasakyta, kad moteriai viską paaiškino skyriaus vedėja ir akušerė. Aišku, negerai, jeigu ten įvyko koks karštesnis pokalbis, bet pastebėjome, kad kažkodėl žmonės bijo tiesiai kreiptis į Klaipėdos ligoninę, gal baiminasi ten užsikrėsti virusu“, – pastebėjo jis.

Vis dėlto dar kartą „Delfi“ pasikalbėjus su nėščiosios vyru dėl 37 savaičių taisyklės, jis tikino, kad žmonos kortelėje buvo pažymėta, kad jai yra jau daugiau nei 37 savaitės.

„Nors ir nežinojome šios taisyklės, bet dabar atrodo, kad ligoninė bando išsisukti ir apginti situacijos tinkamai neįvertinusias darbuotojas“, – komentavo pavaduotojo komentarą jis.