Po šio įvykio paaiškėjo, kad jauna ir tik pagimdžiusi moteris vaikelį išnešė ir paliko pati. Net ir dabar gimdyvės artimieji dėl to graudinasi: vilnietė sako, kad dukra lankėsi pas gydytojus, bet nėštumą nuslėpė ir tikino, kad stambėjo nuo vaistų.

„Klausėme jos, kodėl taip padarė, dukra sakė, kad pasimetė ir nežinojo, ką daryti“, – liūdną pokalbį prisiminė motina.

Kita gimdyvės giminaitė pasakojo, kad mergina patyrė šoką ir didžiulį stresą, taip pat dėl gimdymo labai stipriai nukraujavo ir galiausiai apalpo. Pasak jos, kitomis aplinkybės palikto kūdikio motina yra gera, neagresyvi, švelni, labai myli gyvūnus ir vaikus.

Naujagimio motina po įvykio buvo atvesta į teismą, policija ir prokurorai ėmėsi tyrimo ir iki šiol moteris yra nelaisvėje, o kūdikis buvo perduotas laikiniems globėjams.

„Remiantis įstatymais, artimiausiems giminaičiams turėjo vaiką atiduoti – aš juk jo močiutė ir galiu auginti, taip pat esu dirbusi aukle daug metų, viską apie juos suprantu ir labai myliu. Tačiau man buvo pasakyta, kad neleis jo pasiimti, kadangi esu per sena“, – kalbėjo moteris.

Giminaitė antrino, kad tokiu sprendimu stebisi visi artimieji ir kad mažylio pusę metų niekas nematė.

Ne tik močiutė kovoja dėl vaikelio globos, bet jį susigrąžinti norėtų ir tėvas. Jo teigimu, labai to norėtų tai padaryti, tačiau tai neįmanoma. Vyras pasakojo, kad savo du vaikus jau užaugino, o dukrą susigrąžinti yra pasiruošęs. „Greitai atidarysiu savo meno skulptūrų įmonę“, – atviravo jis.

Vaiko tėtis nekaltino gimdyvės dėl palikto kūdikio laiptinėje ir sakė, kad tai buvo pogimdyminis stresas: „Nieko nepadarysi, visoms moterims taip gali atsitikti. Labai laukiu, kada ją išleis, nes visiškai netikėtai ją uždarė“.

Dukros negalintis atgauti tėvas dėl visko kaltina tik institucijas, pasidarė ir DNR testą, kuris patvirtino, kad jis yra tėvas. Visgi laikas šiems artimiesiems negailestingas, kadangi po dvylikos mėnesių pasibaigus laikinai globai vaikas gali atitekti svetimiems žmonėms. Susigraudinęs vyras šį gyvenimo tarpsnį apibūdino kaip vieną sudėtingiausių.

Vaiko močiutė tikino, kad kreipėsi visur, kur tik galėjo, taip pat susirado advokatą. „Rašiau skundą ir kažkuriam vaiko teisių skyriui. Paskui paaiškėjo, kad reikėjo ne ten, o kažkokiam inspektoriui, tačiau iš kur man žinoti? Visos durys uždarytos, kai tik kažkur kreipiesi, iškart tau cituojami įstatymai, sakoma, kad negalima teikti jokios informacijos“.

Pasak jos, jai buvo liepiama eiti pas gydytojus, tikrintis sveikatą, tačiau senyvai moteriai tai padaryti buvo sunku ir dėl įvesto karantino, ir dėl baimės užsikrėsti gydymo įstaigose koronavirusu.

„Jeigu dirbti galiu, vadinasi, esu sveika. Nesuprantu, ko toms institucijoms daugiau reikia“, – skundėsi gimdyvės motina.

Vis dėlto vaiko teisių apsaugos specialistai sako, kad iš šeimos jokio prašymo susigrąžinti vaiką iki šiol nėra gavę. „Galbūt situaciją kažkiek komplikavo ir karantinas, dėl ko viskas užsitęsė, ir žmonės negalėjo atvykti ir bendrauti. Tačiau mes šiuo atveju buvome aktyvūs ir stengėmės susirasti, užmegzti kontaktą, bet tenka konstatuoti, kad toks prašymas nebuvo gautas“, – komentavo Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius.

Pradėtas tyrimas, kodėl susidarė tokia situacija ir vaikas nėra grąžinamas artimiausiems žmonėms. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė akcentavo, kad kalbant apie tokių vaikų globą, labai svarbu, jog artimieji suprastų, kad valstybė neturi jokio poreikio atiminėti vaikų.

„Mes pradėjome tyrimą ir aiškinamės pagrindinį dalyką, ar visos institucijos padarė, ką galėjo šioje konkrečioje situacijoje, ar yra galimi kažkokie veiksmai, kurių institucijos nesiėmė, bet jie yra reikalingi“, – apibendrino specialistė.

„Delfi“ primena, kad gruodžio 16 d. vakare, Vilniaus Taikos g. prie šiukšlių konteinerio buvo rastas naujagimis. Į įvykio vietą buvo nedelsiant Iškviesti medikai. Vilniaus policija naujienų portalą tuo metu informavo, kad atvykę medikai konstatavo, jog vaikelis gyvas. Nustatyta, kad tai buvo ką tik pagimdyta mergaitė.

Policijos pareigūnai nedelsiant pradėjo ieškoti įtariamosios, kuri, pasirodo, buvo netoliese, moteris gyveno pirmame namo aukšte. 34 metų amžiaus naujagimio motina buvo sulaikyta ir su ja dirbo policijos pareigūnai.