Dokumentą pasirašė premjeras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Andrius Kubilius, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, liberalcentristų vardu parašą po siūlymu padėjo sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) vardu – jos pirmininkas Arūnas Valinskas.

Pasak premjero A. Kubiliaus, „darbiečiams“ siūlomi keli bendradarbiavimo variantai: arba prisijungti prie koalicijos, arba paremti valdančiuosius taip, kaip konservatoriai praėjusiose kadencijoje rėmė socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamą Vyriausybę.

„Bendradarbiavimas galimas pakankamai įvairus. Pareiškime pasakyta – nuo koalicijos iki kitokių formų, tai čia priklauso nuo Darbo partijos frakcijos apsisprendimo. O kitos formos yra ir taip, kaip mes kažkada, būdami atsakinga opozicinė frakcija rėmėme socialdemokratų vadovaujamos koalicijos darbą“, - DELFI sakė premjeras.

Klausiamas, ar sprendimas siūlyti bendradarbiauti su Darbo partija, gresia kokiu nors žymesniu persiskirstymu Vyriausybėje ir Seime, A. Kubilius tiksliai neatsakė – esą pirmiausia bus tariamasi dėl principinio dalyko, ar „darbiečiai“ sutinka bendradarbiauti, o vėliau bus kalbama apie detales.

A. Kubiliui ne itin kliūva ir tai, kad Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas yra kaltinamas apgaulingos partijos buhalterijos organizavimu. „Tai tą faktą irgi vertiname, nėra taip, kad nevertintume. Bet iš kitos pusės mes matome poreikį Seime pasiekti kiek galima stabilesnį darbą, konstruktyvumą ir rezultatyvumą“, - teigė A. Kubilius.

„Tai nėra taip, kad manytume, jog jie neturi kokių savo problemų“, - pridūrė premjeras.

Savo ruožtu „darbiečių“ lyderis, europarlamentaras V. Uspaskichas DELFI pasakojo nieko konkrečiai nežinantis, esą frakcijos seniūnas V. Gapšys jį tik informavo, kad yra gautas toks siūlymas ir jis bus svarstomas.

„Sąžiningai pasakius, to pasiūlymo rankose aš dar neturėjau, girdėjau, kad yra. Penktadienį numatytas prezidiumo posėdis, tai aš pasakiau, kad įtrauktų į darbotvarkę“,- DELFI sakė V. Uspaskichas.

DELFI primena, kad koaliciją sudaro konservatoriai-krikdemai (46 nariai), Liberalų sąjūdis (11), liberalcentristai (8) bei „prisikėliečiai“ (7). Iš viso koalicija vienija 72 parlamentarus. Anksčiau ji buvo platesnė, tačiau skilus Tautos prisikėlimo partijai, dalis jos narių sukūrė frakciją „Viena Lietuva“ ir koalicijos veikloje nebedalyvauja.

Darbo partija kiek anksčiau balsuodama parėmė konservatorių-krikdemų pasiūlytos Seimo pirmininkės Irenos Degutienės kandidatūrą, šiuo metu Seime artėja kitų metų biudžeto priėmimas.

Darbo partijos frakcija parlamente vienija 10 Seimo narių.

L.Dinius: konservatoriai bendradarbiaus su prorusiška partija

Koalicijai anksčiau priklausiusios frakcijos „Viena Lietuva“ seniūnas Laimontas Dinius, išgirdęs apie Permainų koalicijos siūlymą bendradarbiauti su Darbo partija, sakė esąs „šiek kiek nustebęs“, nes pasirodė, kad „konservatorių lyderių deklaruotos vertybės skiriasi nuo darbų“.

Politikas sako manąs, kad siūlymo prisijungti prie koalicijos esmė glūdi „pokiliminiuose susitarimuose“, nors kokie jie gali būti samprotauti nepanoro. „Liaudiškai kalbant tai parodo, kas yra kas“, - teigė „Vienos Lietuvos“ seniūnas.

„Žinote, iki šiol mums teko ne vieną kartą girdėti, kad TS-LKD būtų labai sunku bendradarbiauti su, jų nuomone, prorusiška partija. Tai jeigu šita linija pasikeitė ir tas matymas pasikeitė, tai matyt klausimą reikėtų peradresuoti konservatorių lyderiams“, - optimizmu netryško L. Dinius.

Tačiau jis patikino, kad frakcija „Viena Lietuva“ tikrai nekiš pagalių į Vyriausybės ratus ir spręsdami, kaip balsuoti, nesivadovaus principu – kuo stipriau pakenkti. Pasak L. Diniaus, frakcija konstruktyviai balsuos ir dėl 2010 m. biudžeto projekto.

D. Grybauskaitė: koalicijos tvirtumą parodys biudžeto svarstymas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį vykusioje spaudos konferencijoje nenorėjo leistis į komentarus apie galimą „darbiečių“ jungimąsi prie valdančiųjų.

„Matome, girdime ir žinome, kad Seimas labai įvairiaspalvis. Turime koalicines vyriausybes jau ilgą laiką ir ateityje, matyt, taip pat turėsime. Koalicijų judėjimas tarpusavyje, susitarimai 4-5 metų laikotarpiui, ko gero, yra neišvengiami. Platesnė koalicija, platesnis politinių partijų susitarimas sunkmečiu yra sveikintinas. Konkrečios partijos kvietimai dalyvauti vienoje ar kitoje jungtyje ar veikloje yra grynai valdančiosios koalicijos prerogatyva. Kai bus konkretūs rezultatai, realiai pasakysiu savo nuomonę. Kol kas tai yra tik kvietimas, politinių derybų pradžia. Nes ar yra dauguma ir kiek ji tvirta, matysime, kai pradės svarstyti 2010 m. Lietuvos biudžetą.“

Paklausta, ar tikisi pasikeitimų Vyriausybėje, valstybės vadovė teigė nenorinti spekuliuoti taip anksti. Esą derybos su Darbo partija nebus greitas procesas ir kol kas net neapsispręsta dėl galimų pasikeitimų. „Premjeras turi visus įgaliojimus galvoti apie koalicijos stiprinimą ir nuo jo priklausys, ar siūlys naujus ministrus, ar ne“, – pažymėjo D. Grybauskaitė.

Pasak jos, koalicinėje Vyriausybėje „dirbi su tuo, su kuo gali dirbti, o ne su kuo norėtum“. Šiuo atveju prezidentas esą neturi didelio pasirinkimo, mat ministrus siūlo premjeras. Tačiau D. Grybauskaitė pripažino nesanti patenkinta visų dministerijų darbo kokybe.


Politologas: koalicija griebiasi šiaudo

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, politologas Algimantas Jankauskas koalicijos kvietimą Darbo partijai įvertino kaip skęstančiojo pastangas griebtis šiaudo.

Pasak jo, faktas, kad konservatoriai-krikdemai anuomet keiksnoję „darbiečius“ dabar yra priversti su jais bendradarbiauti, rodo, jog koalicijos vidinė padėtis ne itin stabili.

„Jeigu jau į koaliciją kviečia Darbo partiją, tai matyt koalicijoje yra prastai, trūksta balsų sprendimams. Tai toks šiaudo griebimasis vaizdžiai tariant“, - DELFI sakė A. Jankauskas.

Mokslininkas pabrėžia, kad ištikimiausiems konservatorių-krikdemų rinkėjams ši žinia turėtų būti smūgis, mat anksčiau atrodė, kad šios partijos tarpusavyje yra tiesiog nesuderinamos.

„Kad kažkada keikta Darbo partija gali tapti koalicijos partnere – tai iš tikro, čia kažkas pragmatiško ir su vertybėmis nesuderinama. Rinkėjams bus sunku išaiškinti, kodėl taip daroma“, - kalbėjo A. Jankauskas.

Tačiau klausiamas, kaip pats vertina tokį Permainų koalicijos žingsnį, A. Jankauskas sako suprantąs, jog kitų metų biudžeto priėmimas yra ypač svarbus dalykas, o Vyriausybė negali pakelti rankų. „Aš kaip pilietis tą suvokiu, bet visuomenei ir rinkėjams reikia tą aiškinti“, - svarstė mokslininkas.