JAV įsikūrusios, demokratiją ir laisvę ginančios nevyriausybinės organizacijos "Freedom House" ("Laisvės namai") pranešime "Pilietinė jėga ir rinkimų politika" Lietuva priskiriama prie laisvų pasaulio valstybių, tačiau jos reitingas nuo praėjusio tyrimo smuktelėjo žemyn.

Pagal politinių teisių ir pilietinių laisvių skalę, kur vienetas reiškia didžiausią laisvės rodiklį, o septynetas - mažiausią, Lietuva priskirta prie reitingą 2,0 turinčių valstybių, kartu su Antigva ir Barbuda, Argentina, Beninu, Botsvana, Izraeliu, Mongolija, Vanuatu ir keliomis kitomis šalimis.

Kaimynės ES narės yra aukščiau: Estija ir Lenkija - laisviausių, 1,0 reitingą turinčių šalių grupėje, Latvija antroje nuo viršaus grupėje, turinčioje reitingą 1,5.

"Freedom House" tyrimo ataskaitoje rašoma, jog "nepaisant Pakso nušalinimo, užsienio valstybių infiltracijos į aukštas valdžios struktūras faktas sukėlė susirūpinimą dėl Lietuvos politinės vadovybės savarankiškumo".

"Lietuvoje politinės teisės patyrė nežymų nuopolį dėl parlamentinio proceso per apkaltą nušalinant prezidentą R.Paksą, kuris patyrė užsienio saugumo tarnybų ir organizuoto nusikalstamumo elementų spaudimą".

Be to, kaip rašo "Freedom House", per pirmalaikius prezidento rinkimus "serija valdžios reidų buvo surengta prieš partijas, remiančias Paksą pakeitusį Valdą Adamkų".

R.Paksas buvo pašalintas iš prezidento pareigų per apkaltą Seime balandį už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus.

Tarp kitų Lietuvos kaimynių tyrimas išskiria Rusiją, kuri nusirito iš "dalinai laisvų" valstybių į "nelaisvų" kategoriją, ir nelaisviausią Europoje Baltarusiją, kur dar labiau suaktyvėjo opozicijos persekiojimai.

Tyrimas atspindi politinius įvykius šalyse nuo 2003 metų gruodžio 1 d. iki šių metų lapkričio 30-sios.