„Nuo visų kitų skandalų ši istorija yra ypatinga tuo, kad kėsinamasi diskredituoti Lietuvos gynybą, jos finansavimo augantį poreikį, kuris yra įsipareigojimai mūsų partneriams ir geopolitiniame kontekste nematyti šių dalykų...Pagrindinis lūkestis yra, kad sistema būtų sutvarkyta taip, kad diskreditacija būtų užbaigta, kad nebūtų pagrindo tokiems dalykams“, - Žinių radijui antradienį sakė patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė.

Anot jo, labiausiai liūdina tai, kad „ryškėja sisteminės atsakomybės stygius“.

„Mes matome sisteminius skandalus į Vyriausybės darbo pabaigą, požiūris į atsakomybę yra netenkinantis. Matome kaip bandoma nustumti atsakomybę, kaltas vienas, antras, trečias, tik jokiu būdu ne politines aukščiausias pareigas einantis asmuo toje sistemoje“, - kalbėjo M.Lingė.

Paklaustas, ar Dalios Grybauskaitės manymu, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas turi trauktis iš pareigų, prezidentės patarėjas atsakė, kad atsakomybės formų yra įvairių.

„Prezidentė kalba apie atsakomybės prisiėmimą, atsakomybės formų yra pačių įvairiausių - pradžioje, bent jau neneigti problemų, imtis konkrečių žingsnių, kad tokių dalykų nepasikartotų, ar mes kalbėtume apie Krašto apsaugos ministeriją, ar apie Žemės ūkio ministeriją, ar apie Aplinkos ministeriją“, - svarstė M.Lingė.

Pasak patarėjo, Dalia Grybauskaitė viliasi, kad Viešųjų pirkimų tarnyba ir Valstybės kontrolė ateis į talką Krašto apsaugos ministerijai padedant ištaisyti trūkumus.

M.Lingė atmetė valdančiųjų socialdemokratų pareiškimus, kad Vyriausybę kritikuojanti prezidentė įsitraukusi į rinkimų kampaniją ir aiškiai simpatizuoja dešiniosioms partijoms.

„Prezidentė nedalyvauja rinkimų kampanijoje“, - sakė M.Lingė.

VPT praėjusį antradienį paskelbė, kad 2014 metais įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje - jų įsigyta už 4 tūkst. eurų, o bendra sutarties vertė siekė apie 174 tūkst. eurų.

Po VPT išvados, kad sutartis yra negaliojanti ir turi būti nutraukta, kariuomenė šią savaitę paskelbė grąžinanti įrankius įmonei „Nota bene“.

2014 metais Lietuvos kariuomenė su bendrove pasirašė bendros 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dukart viršijo planuotą pirkimo sumą - 724 tūkst. eurų. VPT vadovė Diana Vilytė yra sakiusi, kad kariuomenės specialistai galėjo tiesiog nepasirašyti tokios sutarties.

VPT paviešinus konkurso vertinimo išvadą ir kilus ažiotažui, Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, nors prieš tai kelis kartus buvo nutraukusi tyrimą dėl sukčiavimo.

Krašto apsaugos ministras J. Olekas sako, kad būtent jis su kariuomene nustatė pažeidimus ir informavo apie juos prokuratūrą, o prokurorams nenustačius nusikaltimo, kreipėsi ir į teismą.