„Jei prezidentei bus pateiktos tokios ministrų kandidatūros, kurios neatitinka kandidatams į ministrus keliamų konstituciškai pagrįstų reikalavimų, Vyriausybė gali būti patvirtinta ir be kelių ministrų“, - Žinių radijui antradienį sakė prezidentės patarėja.

Pagal Konstituciją, Vyriausybės sudėtis turi būti patvirtinta ne vėliau kaip per 15 dienų nuo ministro pirmininko paskyrimo. Tačiau, pasak R.Svetikaitės, Dalia Grybauskaitė esą tikisi, kad Vyriausybės formavimo procedūra užsibaigs jau šią savaitę, iki pasibaigiant Seimo pavasario sesijai.

Anot R.Svetikaitės, prezidentės keliami pagrindiniai reikalavimai tiek ministrams, tiek ir jų skiriamiems viceministrams - skaidrumas, sąžiningumas, padorumas, skaidrumas ir kompetencija.

„Tokie reikalavimai keliami ne tik kandidatams į ministrus, bet ir ministrų komandai, ypač kai kalbama apie politinio, asmeninio pasitikėjimo viceministrus, kurie padeda ministrams valdyti jiems pavestas sritis, turi įgaliojimus priimti tam tikrus svarbius sprendimus (...). Jei asmuo pagal savo savybes, gebėjimus nesugeba suformuoti skaidrios ir veiksmingos komandos, ministro pareigų nederėtų tokiam asmeniui užimti“, - sakė R.Svetikaitė.

Pirmadienį D.Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo teikia Seimui svarstyti socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus kandidatūrą į ministro pirmininko pareigas. Seimas dėl jo tolesnio vadovavimo ministrų kabinetui balsuos antradienį.

Iki penktadienio savo noru atsistatydino visi viceministrai, išskyrus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) deleguotą energetikos viceministrę Renatą Cytacką. Kaip pirmadienį LRT televizijai tvirtino Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas, jai savo noru neatsistatydinus iki antradienio vakaro, premjeras Algirdas Butkevičius nebeteiks prezidentei ir LLRA deleguoto energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus kandidatūros.

Ar R.Cytacka paliks postą savo noru, antradienį ryte dar negalėjo pasakyti ir LLRA vadovas Valdemaras Tomaševskis.