„Prezidentė siūlo nuosaikų variantą, kuris leidžia žmogui rinktis. Ir tada žmogus, vadovaudamasis savo moralės nuostatomis, etiniais dalykas, gali rinktis. Valstybė turi garantuoti žmogui pasirinkimą, galimybe naudotis moderniausias medicinos pasiekimais“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė Lina Antanavičienė.

Jos teigimu, Europos Sąjungoje (ES) embrionų šaldymą draudžia tik dvi valstybės, o kitos, įskaitant katalikiškas šalis, jį leidžia: „Net labai katalikiškose valstybėse žmonės turi galimybę rinktis“.

Prezidentė pirmadienį paskelbė vetuojanti Seimo priimtą Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuris draudžia embrionų šaldymą, riboja sukuriamų embrionų skaičių ir draudžia juos prieš implantuojant į gimdą ištirti dėl genetinių ligų.

Anot Prezidentūros, Europoje embrionų šaldymas ribojant sukuriamų embrionų skaičiaus draudžiamas tik dvejose valstybėse - Maltoje ir Airijoje.

Su Bažnyčia glaudžius ryšius palaikanti Lenkijos dešiniųjų vyriausybė pernai gruodį paskelbė apkarpysianti valstybės finansavimą apvaisinimui mėgintuvėlyje. Italija anksčiau taip pat buvo įvedusi griežtus ribojimus, bet kai kuriuos iš jų nacionaliniai ir Europos teismai pripažino neteisėtais.

Lietuvos Seimo įvestų ribojimų šalininkai, tarp jų - Katalikų bažnyčia, teigia, kad embrionas jau yra žmogaus gyvybė, kurią reikia saugoti. Jie teigia, kad atšildant sušaldytus embrionus daug jų žūva, o nepanaudoti embrionai sunaikinami.

Laisvesnio reguliavimo šalininkai, tarp kurių - sveikatos apsaugos ministras Juras Požėla, pabrėžia būtinybę tausoti moters sveikatą ir užtikrinti didesnę procedūros sėkmę. Jų teigimu, Seimo priimtas įstatymas neatsižvelgia į mokslo pažangą.

Nesant įstatymo, pagalbinis apvaisinimas iki šiol nebuvo finansuojamas valstybės ir buvo reguliuojamas tik ministro įsakymu. Jis neribojo embrionų skaičiaus ir nedraudė jų šaldyti.

Priėmus įstatymą, pagalbinis apvaisinimas būtų finansuojamas valstybės.