„Dėl (Vyriausybės. - ELTA) įgaliojimų grąžinimo Konstitucija visgi paveda tam pačiam (ministrui pirmininkui. - ELTA) suformuoti Vyriausybę. Ir jau tik premjero ir prezidento sutarimo klausimas, kaip jie toliau mato atskiras Vyriausybės personalijas. Tai čia tik tokios korekcijos gali vykti“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė M. Lingė.

„Kai iš valdančiųjų lūpų vis pasikartoja pranešimai ir pagąsdinimai - tai šioje vietoje yra patarimas atidžiau paskaityti Konstituciją, kada galima paleisti Seimą ir kas gali tai padaryti“, - pabrėžė jis.

M. Lingės teigimu, apskritai, tai, ar bus inicijuojami pirmalaikiai rinkimai, ar ne, labiau priklauso nuo pačio Seimo, o ne nuo prezidento.

„Jei žiūrėtume į visas Konstitucijoje surašytas aplinkybes, tai pamatytume, kad be pačio Seimo noro, valios ir apsisprendimo jokie pirmalaikiai rinkimai, joks Seimo paleidimas yra neįmanomas. Konstituciją numato, kad (Seimą. - ELTA) gali paleisti prezidentas, bet tie atvejai, tos sąlygos yra nulemtas konkrečių aplinkybių - kai per 30 dienų nuo pateikimo Seimas nepriėmė sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos. Tai reiškia, kad jau Vyriausybė yra suformuota, naujas ministras pirmininkas paskirtas, bet dėl kažkokių aplinkybių Seimas nepatvirtino tos programos“, - kalbėjo M. Lingė.

Apibendrindamas prezidentės patarėjas sakė, kad tokia iš „valstiečių“ lūpų sklindanti retorika yra politikavimas, siekiant prieš rinkimus suburti elektoratus.

Tokius pareiškimus, kada visa kontrolė ir atsakomybė dėl šių klausimų yra Seime, galima vertinti kaip priešrinkiminį savo elektorato mobilizavimo pavyzdį. Ir tokios spekuliacijos, kurios neatitinka Konstitucijos, yra žalingos“, - teigė M. Lingė.

Pastarąją savaitę R. Karbauskis portalui Delfi duotame interviu teigė, kad jei prezidento rinkimus laimės konservatorių kandidatė, Seimui gali grėsti pirmalaikiai rinkimai.