Nuo sausio 1-osios įsigaliojo Civilinio kodekso pataisa, pagal kurią iš šeimos paimti vaikai iki trejų metų į globos namus galės patekti tik išimtiniais atvejais ir būti juose ne ilgiau kaip tris mėnesius. Šiuo metu globos įstaigose gyvena apie 350 tokio amžiaus vaikų.

„Procesas nelengvas, per dieną nesutvarkysime. (...) Vyksta procesas gana skausmingai, lėtai, bet vyksta. Kalbant apie naujai įsigaliojusias Civilinio kodekso pataisas, manau, kad procesas nebus lengvas, nes jau ir dabar iškart girdime daugelio savivaldybių įvairius gąsdinimus, kad nepasiruošta, nepasirengta, gal reikia nukelti datą, kur mes tuos vaikus dėsim. O kur ta riba - kiek reikia to laiko pasirengimui?“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė L.Antanaitiėnė.

Pasak jos, įstatymo pataisos priimtos dar 2015-ųjų vasarą, jų įsigaliojimas sąmoningai atidėtas iki šių metų pradžios, taigi savivaldybės turėjo pakankamai laiko pasirengti naujai tvarkai.

„Šita tvarka įsigalioja tik naujiems atvejams. Šiandien vaikų namuose, globos įstaigose auga virš 350 vaikų, tai nereiškia, kad dabar visus per tris mėnesius turėsime patalpinti į šeimas. (...) Kiek tų naujų atvejų - (...) vienai savivaldybei vidutiniškai tenka apie tris vaikus per metus. Ar tai tokie skaičiai, kurių savivaldybė negeba? Geba, jei nori ir rasti vienam ar dviems vaikams šeimą, šeimyną, globėjus, tikrai įmanoma“, - kalbėjo prezidentės patarėja.

Prieš dvejus pradėta vaikų globos namų pertvarka numato, kad iki 2020 metų turėtų užsidaryti 27 globos įstaigos, o vaikai turėtų būti apgyvendinti mažesnėse šeimynose arba globėjų šeimose.