Apie tai, kad Lietuva siekia vis labiau stiprinti oro gynybos pajėgumus ir tam skiria prioritetinį dėmesį, antradienį kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda, lankydamasis Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

„Ir toliau darysime viską, kad galėtume būti saugūs. Puikiai žinome, kad atgrasymas veikia tik tada, kai potencialus priešininkas žino agresijos atveju susidursiantis su tvirta valia, tinkamais pratybose testuojamais gynybos pajėgumais“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Aviacijos bazėje prezidentas taip pat susitiko su NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančiais Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, taip pat Lietuvos ir JAV kariais.

Prezidento teigimu, rimtas požiūris į regiono šalių gynybą ir JAV pastangos vystant integruotą oro gynybos architektūrą liudija, kad Baltijos šalių ir Lenkijos saugumas yra laikomas itin svarbia viso Aljanso saugumo dalimi.

„Baltijos oro policijos misija – puikus NATO solidarumo pavyzdys. Besirotuojantys įvairių šalių karių kontingentai su moderniausia karine technika demonstruoja neišsenkantį Aljanso šalių įsipareigojimą Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvės apsaugai“, – sakė šalies vadovas.

Plačiausiai NATO valstybėse naudojamą vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS Lietuva pirko pagal Krašto apsaugos ministerijos ir Norvegijos kompanijos „Kongsberg“ 2017 metų spalio 26 dieną pasirašytą sutartį, kurios vertė – 110 mln. eurų.

Įsigytąją sistemą sudaro ugnies valdymo centrai, raketsvaidžiai, ryšio įranga, perkant šias sistemas modernizuota ir šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojama artimojo nuotolio oro gynybos sistema RBS-70.

Abi sistemos bus integruotos į bendrą Lietuvos oro gynybos skydą.

Oro gynybos sistemos į Lietuvą atkeliavo birželio mėnesį. Planuojama, kad iki 2021 metų bus baigtas personalo rengimas ir pradėta ginkluotės integracija į vieningą NATO oro gynybos sistemą.

Tarptautinės NATO pratybos „Tobruq Legacy“ kiekvienais metais vyksta skirtingose aljanso šalyse. Jose treniruojama sąveika tarp NATO antžeminės oro gynybos vienetų ir tobulinamos oro erdvės vadovavimo bei kontrolės procedūros. Pratybomis siekiama didinti tarptautinį ir regioninį jungtinių pajėgumų integralumą, tokiu būdu treniruojant ir stiprinant pasirengimą galimam NATO kolektyvinės gynybos scenarijui.