„Manau, pinigai turi būti, žmonės turi ir gyventi už kažką, ir vaikus aprūpinti, bet tai neturi būti jokiu būdu verslas“, – antradienį Žinių radijui teigė L. Antanavičienė, kalbėdama apie iniciatyvas Seime skirti didesnę piniginę paramą globėjams.

Anot jos, žmonės, norintys tapti globėjais bus atrenkami.

„Tai nėra iš gatvės atėję žmonės, su jais dirba psichologai, socialiniai pedagogai. Tikrai manau, kad kai turime valstybėje tokią problemą, kai tūkstančiai vaikų auga globos įstaigose, turime ne baubus kurti, o galvoti, ką maksimaliai daryti, kad sugebėtumėme tuos vaikučius iš globos įstaigų atiduoti į šeimas“, – sakė patarėja.

Ji pabrėžė, kad vien tai, jog Seimas antradienį neeilinėje sesijoje imasi svarstyti Vaiko teisių pagrindų įstatymą, yra „didžiulis žingsnis“. Anot jos, rengiant pataisas Prezidentūroje diskutuota su vaiko teisių specialistais, įsivaikinusiais tėvais, o šiose diskusijose gimė ir prezidentės iniciatyvos palengvinti įvaikinimą, pavyzdžiui, numatant galimybę įsivaikinusiems pasinaudoti vaiko priežiūros atostogomis. Šiuo metu tokios atostogos numatytos tik gimus vaikui. L. Antanavičienė akcentavo, kad ieškant globėjų, pastangas turi dėti ne tik įstatymų leidėjai, bet ir jas įgyvendinančios institucijos, kiekviena savivaldybė.

Ji nepagrįstais vadino nuogąstavimus, kad globėjai gali tiesiog siekti lengvų pinigų. L. Antanavičienė pabrėžė, kad vaikinimas yra ir „labai sunkus darbas“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis anksčiau yra nurodęs, jog norint įvaikinti globos įstaigose esančius vaikus šalyje trūksta apie 1000 globėjų šeimų.

Seimas antradienį renkasi į neeilinę vienos dienos sesiją, per kurią bus svarstomi su vaikų apsauga susiję teisės aktų projektai. Pagrindinis darbotvarkės klausimas – balsavimas dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo priėmimo, siekiant uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes.