„Turime didžiulę problemą, faktas, kad esame labai daug gerianti tauta. Bet ar tikrai visos priemonės adekvačios, ar nėra perteklinės? Jeigu įsivaizduojame, kad išspręsime problemą aptvėrę visuomenę aukšta tvora nuo alkoholio ir prikalę daug kuoliukų, tai taip, išspręsime, bet kai tik ras skylę, toliau bėgs gerti. Reikia bandyti taikyti priemones taip, kad visuomenė priimtų sąmoningus sprendimus“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė L. Antanavičienė.

Pasak Prezidentės patarėjos, Vyriausybė šiuo metu linkusi orientuotis į alkoholio pasiūlos ribojimą, bet alkoholio vartojimo problema kur kas sudėtingesnė.

„Du svarbūs niuansai: pasiūla ir paklausa. Vyriausybė ėmėsi ryžtingai kovoti su pasiūla, bet yra paklausa, kodėl žmonės tiek daug geria. Ir čia jau daug sudėtingesnis klausimas. Geria daugiausia turbūt žmonės, kurie neturi darbo, neužimti. Tikrai segmentas probleminis ne tas, kuris teatre šampano taurę išgeria“, - sakė L. Antanavičienė, kartu ragindama atsirinkti veiksmingiausias priemones ir perspėdama apie galinčią išaugti šešėlinio alkoholio rinką.

Paklausta dėl konkrečių siūlomų alkoholio vartojimą mažinančių priemonių, Prezidentės patarėja teigė, kad šalies vadovė galutinę poziciją išsakys, kai jau bus parengti išsamūs pasiūlymai.

„Prezidentė savo galutinę poziciją pasakys, kai matys galutinius įstatymų projektus, gulinčius ant stalo pasirašymui. O dabar daugybė projektų vėl iš naujo registruojami, taip kad dar visko bus“, - teigė, L. Antanavičienė, iš esmės teigiamai vertinanti siūlymą riboti alkoholio reklamą, taip pat alkoholio vartojimo amžiaus ribos didinimą iki 20 metų, prekybos alkoholio laiko trumpinimą, galimybę prekiauti alkoholiu specializuotose parduotuvėse ar skyriuose. Prezidentės patarėja vis dėlto pabrėžė, kad siūlymai turi būti aiškiai suformuluoti, nes būtent detalės ir gali sukelti daugiausia painiavos.