Į Portugaliją prezidentą Valdą Adamkų ir jį lydinčią delegaciją ketvirtadienį atskraidino čekų privačios oro bendrovės “Canarian Travel” lėktuvas, kurį vos ne paskutinę akimirką pavyko rasti per vieną iš Lietuvos kelionių agentūrų. Kontraktas dėl Lietuvos delegacijos skrydžio į Portugaliją buvo pasirašytas likus mažiau nei parai iki skrydžio, trečiadienį po pietų. Atgal prezidentas grįš kitos bendrovės - "Air Baltic" - lėktuvu. Abiejų lėktuvų nuoma, anot prezidentūros atstovų, kainuoja apie 0.5 mln. litų.

Kaip ketvirtadienį žurnalistams pripažino Užsienio reikalų ministerijos Protokolo departamento direktorius Darius Gaidys, valstybinis vizitas į Portugaliją galėjo žlugti, nes iki paskutines akimirkos nebuvo aišku, ar pavyks gauti lėktuvą nustatytu laiku.

“Galėjo taip atsitikti, kad vizitą būtų tekę atšaukti,” – DELFI sakė D.Gaidys.

Anot diplomato, prasidėjus vasaros turizmo sezonui, lietuviškos oro bendrovės, organizuojančios komercinius skrydžius, neturi laisvų lėktuvų.

Lietuva neturi atskiro lėktuvo valstybės vadovų vizitams. Neseniai nupirkti kariniai „Spartanai“ vargu ar jiems tiks net pertvarkius saloną.

“Visiškai nenormalu, kai Prezidento ir kitų aukščiausių pareigūnų darbotvarkė yra derinama prie skrydžių tvarkaraščių, o ne atvirkščiai. Pavyzdžiui, kai Prezidentas skrido į Budapeštą, per vieną dieną pakeitė keturis skrydžius. Pasitaikė atvejų, kai valstybės vadovas nespėjo į tarpinį skrydį, o kito lėktuvo reikėjo laukti keletą valandų. Tai nenormali padėtis ir taip neturėtų būti“, – tvirtino Užsienio reikalų ministerijos Protokolo departamento direktorius Darius Gaidys. Prezidentas į užsienio keliones vyksta maždaug 30 kartų per metus.

Prieš porą metų diskusijas apie lėktuvą Prezidentui nuslopino Krašto apsaugos ministerijos sprendimas pirkti kelis naujus lėktuvus. Planuota įsigyti tris transporto orlaivius: karių misijoms ir vieną keleivinį – valstybiniams vizitams.

Seimui neleidus imti paskolos su valstybės garantija, kariškiai savo lėšomis nusipirko tris „Spartanus“. Pirmasis iš jų jau naudojamas. Neseniai su užsienio reikalų ministerijos delegacija Vidurinėje Azijoje „Spartanu“ skraidę kolegos sako panašios kelionės ilgai nenorėsiantys.

Valstybės delegacijų vizitams tinkantis maždaug 80 vietų lėktuvas gali kainuoti iki 60 milijonų litų. Vien Prezidentūra užsienio vizitams kasmet išleidžia apie pusantro milijono.

Ketvirtadienį prezidentas Valdas Adamkus su trijų dienų valstybiniu vizitu išvyko į Portugaliją, kur susitinka su Portugalijos prezidentu Anibalas Cavaco Silva, ministru pirmininku Jose Socratesu, parlamento pirmininku Jaime Gama.

Tai pirmasis Lietuvos prezidento aukščiausio lygio vizitas į Portugaliją.

Ši šalis parodė išskirtinį dėmesį Lietuvai, pakviesdama Lietuvos vadovą apsilankyti prieš pat Portugalijai pradedant pirmininkauti Europos Sąjungai (ES).

Šalies vadovas ketina aptarti Lietuvai svarbias ES aktualijas, pristatyti Lietuvos poziciją aktualiais klausimais prieš Portugalijai perimant pirmininkavimą ES.

Taip pat planuojama pasirašyti Klaipėdos ir Porto miestų ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo, užmegzti bendradarbiavimą tarp Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių instituto ir Lisabonos technikos universiteto.

Vizito metu šalies vadovą lydi užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas, Seimo tarpparlamentinių ryšių grupės su Portugalija pirmininkas Arminas Lydeka, Susisiekimo ir Ūkio ministerijų pareigūnai, meno ir akademinės bendruomenės atstovai.