Iš 6, kuriuos skaičiavome, kaip realius kandidatus, vienas – Vygaudas Ušackas pradėjo kartoti, kad vis dėlto dar nėra patvirtinęs, jog dalyvaus, nors jo veikla bei šią savaitę kilęs triukšmas tarsi ir įrodo, kad ne tik dalyvaus, bet jau ir pradėjo rinkimų kampaniją.

Prezidento rinkimų apklausų lyderis Gitanas Nausėda taip pat laiko veltui neleidžia – važiuoja per Lietuvą su savo ekonominėmis apžvalgomis. Ir ne tik – dar būna ir tokių susitikimų, apie kuriuos informuojama skelbimu – palapinėje už šašlykinės.

Mūsų žiniomis, G. Nausėda padėti kviečiasi ir žinomus žmones, tik ne visi sutinka.

Gitanas Nausėda

Viešųjų ryšių ekspertai sako, kad toks slapukavimas turi savo privalumų, galima pažiūrėti, ką daro kiti, ir parengti savo kampaniją originalesnę, įtikinamesnę.

Sociologinių apklausų lyderis SEB banko prezidento patarėjas G. Nausėda ginasi kandidato į Vilties prezidentus vardo. G. Nausėda tikina, kad sieks plataus partijų palaikymo, nors jo kandidatūrą kelia kai kurie konservatorių partijos skyriai. Tačiau savo sprendimą ar kandidatuoti į prezidentus, G. Nausėda nukėlė iki spalio vidurio, o tokių savo išvykų po regionus prašo nesieti su prezidentine rinkimų kampanija.

„Žinote, aš prisimenu sovietinius laikus kai buvo tokie „neišvažiuojantys“ žmonės, kuriems negalima buvo palikti Sovietų Sąjungos. Jie vadinosi „nevyjezdnyje“, tai dabar tikiuosi, kad nebus kažkas panašaus ir man neuždraus keliauti po Lietuvą. Dar efektyvesnė priemonė, jei kas labai pavydžiai seka mano vizitus, tai turbūt būtų namų areštas rinkimų laikotarpiu – pasodinti mane namų arešto ir niekur neišleisti“, – sakė G. Nausėda.

Jurbarkiečiai įteikė G. Nausėdai guminius batus, kad šis, tapęs šalies vadovu, galėtų aplankyti šį nuošalų Lietuvos rajoną, jei keliai būtų neišvažiuojami.

Konservatoriai oficialiai dar vis nėra paskelbę, kas taps jų kandidatu rinkimuose, laukia balsavimas. Andriaus Kubiliaus vyriausybės užsienio reikalų ministras V. Ušackas dar balandžio mėnesį teigė, kad planuoja dalyvauti prezidento rinkimuose. Paskutiniu metu jis kalba, kad dar nėra patvirtinęs dalyvavimo, tačiau taip pat keliauja po Lietuvą, susitikinėja su galimais rinkėjais.

V. Ušackas tikina, kad jo kelionių tikslas – pristatyti „Laiminčios Lietuvos“ idėją, tačiau labai panašu, kad toks bus ir jo rinkimų kampanijos šūkis.

Vygaudas Ušackas

Anot viešųjų ryšių specialisto Kęstučio Gečo, akivaizdu, kad rinkimų agitacija jau vyksta, o jos dalyviai slapukauja, siekdami pergudrauti konkurentus, užsitikrinti kuo platesnę partijų paramą.

„Toks nepasiskelbimas savo kaip kandidato atriša rankas: daugiau yra galimybių ir mažiau apribojimų, kalbant apie žinomumą, apie reklamą, susitikimus ir panašius dalykus“, – kalbėjo „Ink agency“ vyresnysis partneris K. Gečas.

V. Ušackas tikina, kad už savo lėšas išspausdino ir išsiuntė apie 600 tūkst. anketų. Jas gavusius ragina atsakyti, ar palaiko jo siekį kandidatuoti.

Šią savaitę kilo triukšmas, kai po V. Ušacko kelionės į naftininkų miestą, Mažeikių konservatorių skyriaus pirmininkė Lina Rimkienė kreipėsi į partijos prezidiumą, kad šis apsvarstytų V. Ušacko elgesį. L. Rimkienė tvirtina, kad V. Ušackas uždarame rate tarėsi su Mažeikių verslininkais, įsteigtos dvi neformalias struktūros, pavadintos „Vyčio“ vardu.

Pasak L. Rimkienės, kuriami planai, kaip paveikti TS-LKD remiamo kandidato rinkimus rudenį, kuriuose pagal partijos taisykles turės teisę dalyvauti ir jokiai partijai nepriklausantys dešiniųjų pažiūrų žmonės.

„To uždaro būrelio metu, man dalyvaujant, buvo įsteigtos 2 struktūros pavadintos kodiniais pavadinimais „Vyčio“ grupėmis. Vienai „Vyčio“ grupei apsiėmė vadovauti verslininkas Julius Banys, kitai – verslininkas Saulius Rancas, Aš supratau, kad tie „Vyčio“ brigados ar būreliai turi rinkti nepartinius žmones, kurie galėtų ateiti ir balsuoti už V. Ušacką mūsų vidiniuose partiniuose rinkimuose“, – sakė L. Rimkienė.

Vienos iš minėtųjų „Vyčio“ kuopų steigėjas, verslininkas J. Banys nesigina, kad planuoja dalyvauti renkant konservatorių partijos kandidatą ir balsuoti už V. Ušacką.

„Mes palaikome V. Ušacką. Jeigu tik bus galimybė ateiti balsuoti į Konservatorių partijos skyrių, tai aš ateisiu“, – telefonu kalbėjo J. Banys.

V. Ušackas nemato nieko blogo, kad buriasi jo palaikymo grupės, ir taip pat užsimena, kad ieškos kitų partijų paramos. Panašu, kad jis rengiasi tam, jog netaps konservatorių kandidatu, bet atsisakyti dalyvauti rinkimuose neketina.

„Apklausoje dalyvaus ne tik partiečiai, bet ir kiti prijaučiantys mano idėjoms Lietuvos piliečiai, todėl aš dėkoju tiems žmonėms, kurie buriasi į mano rėmėjų kuopeles. Tokie yra ir Mažeikiuose – ir verslininkai, ir ne verslininkai, ir menininkai, ir jaunimas. Savo ruožtu aš kalbėsiu su kitomis partijomis. su kitomis asociacijomis, piliečių judėjimais, kurie jau dabar į mane kreipiasi ir siūlo savo paramą. Tokį sprendimą priimsiu atitinkamu metu“, – pasakojo V. Ušackas.

Politologė Rima Urbonaitė sako, kad pirmą kartą rinksiantys savo remiamą kandidatą į prezidento postą konservatoriai egzamino neišlaikė.

„Esmė tame, kad partijos viduje yra visiškas chaosas. Panašu, kad kol kas tie kandidatai į kandidatus, taip pavadinkime, elgiasi pakankamai savarankiškai ir kažkokio veiksmų koordinavimo su partija iš esmės nėra“, – komentavo MRU Politikos instituto lektorė R. Urbonaitė.

Pakankamai aiškiai savo nusiteikimą būti tarp kandidatų į prezidentus rodo ir to neslepia dar vienas konservatorius, tačiau jis tikina, kad partijos neignoruoja.

„Yra partijoje tam tikros taisyklės sukurtos, ir aš joms paklūstu kaip šios partijos narys“, – sakė TS-LKD narys Žygimantas Pavilionis.

Beje, kai partijos prezidiumas svarstys V. Ušacko rėmimo „Vyčio“ kuopas, jo konkurentas Ž. Pavilionis irgi dalyvaus, nes yra prezidiumo narys.