Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys trečiadienį pareiškė, jog Valstybės gynimo tarybos posėdyje siūlys neperduoti Lietuvos turimų haubicų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS Ukrainai. Anot K. Budrio, reikėtų uprasti, kad tokia komunikacija pasiekia ne tik kaimynines šalis, tačiau ir priešiškas valstybes.

„Nereikėtų bet kokio komunikavimo laikyti klaida ir tam tikrų klausimų uždaryti į kabinetus, koridorius ir neprileisti tų, kurie norėtų viešai diskutuoti. Bet įvertinti tam tikras aplinkybes ir galimą surezonavimą, nuomones, žinoma, yra pareiga, o ypač kai klausimai yra susiję su užsienio politika, gynybos politika, su mūsų santykiais su sąjungininkais. Dėl to tas žodžių pasvėrimas turėtų būti atsargus. Ir netgi kai komunikuojame viduje reikėtų suprasti, kad mes lygiai taip pat komunikuojame ir pasaulyje“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė K. Budrys.

„Šiandien kiek spėjau pasižiūrėti antraštes, tai yra nuo kaimynų iki mums priešingos propagandos, pasigavusios šią tezę. Ir tai yra nenaudinga“, – pridūrė jis.

Ar iš tiesų Lietuva nėra pajėgi Ukrainai perduoti turimų haubicų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS, K. Budrys nelinkęs vertinti. Jo teigimu, šį klausimą būtina išdiskutuoti neužbėgant įvykiams už akių.

„Kai (klausimas – ELTA) bus parengtas, pristatytas, išdiskutuotas, tada bus galima ir įvertinti į vieną ar į kitą pusę, kokios valstybė politikos turėtų laikytis. Kitas dalykas, reikia suprasti, kad tai susiję ir su mūsų santykiais su sąjungininkais, su Ukraina. Tai dėl to tam tikras kritikos pagrindas yra, kad neturėtume skubėti ir užbėgti įvykiams už akių“, – aiškino prezidento patarėjas.

Be to, V. Rupšiui pareiškus, esą Lietuva su turimais kariniais pajėgumais yra „ant linijos, kai daugiau nusirengti nebegalime“, K. Budrys pabrėžia, kad šalis vis dar yra pajėgi Ukrainai tiekti karinę paramą.

„Karine prasme turi (Lietuva – ELTA) ką pasiūlyti. (...) Mūsų karinė parama yra ne vien ginklai, mūsų parama yra ir karinė įranga, ir ta įranga, kuri gaminama Lietuvoje – antidroninė įranga, termovizoriai, įvairiausia kita optoelektroninė įranga. Taip pat kariniai mokymai, karinės technikos remontas. Tai visas paketas yra didesnis, ginklai yra viena iš grupių“, – nurodė K. Budrys.

ELTA primena, kad Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys trečiadienį pareiškė, jog Valstybės gynimo tarybos posėdyje siūlys neperduoti Lietuvos turimų haubicų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS Ukrainai.

„Aš turiu turėti įrankius. Mes negalime įvykdyti užduoties, neturint tam pajėgumų, bet tas pajėgumas, kurį mes turime, yra ant linijos, kai daugiau nusirengti nebegalime“, – sakė V. Rupšys bei pridūrė, kad Lietuva turi ieškoti kitų pagalbos priemonių Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)