„Gruodį pirmą kartą per jo, kaip politiko karjerą, S. Skvernelį daugiau žmonių vertino neigiamai negu teigiamai. Žinoma, kad tai susiję su mokytojų problematika, streikais, su tuo, kas ten buvo, reakcijomis į tuos dalykus, gal ne visai vykusiomis. Politikas, turintis neigiamą balansą, vargu, ar gali pretenduoti į prezidento postą. Praėjo mėnuo jau beveik ir užsimiršo mokytojai, yra kitos problemos, gal kiti dalykai nusvers tą problemą, kuri buvo gruodį“, – sakė V. Gaidys interviu laidai „DELFI diena“.

Pasak sociologo, pirmąsias reakcijas į S. Skvernelio paskelbimą, kad kandidatuos į prezidentus, jau bus galima preliminariai matyti šios savaitės pabaigoje. Atliekant apklausą šį savaitgalį jau buvo žinomas S. Skvernelio sprendimas. Tačiau per apklausą užpraeitą savaitgalį, žmonės dar nežinojo jo sprendimo.

Reitingas gali kilti

Politikos apžvalgininkas Vladimiras Laučius mano, kad S. Skvernelis turi galimybių pasivyti šiuo metu reitinguose pirmaujantį G. Nausėdą.

„Jeigu teisingai pamenu, I. Šimonytės atotrūkis taip pat buvo nemenkas, kol ji nepasiskelbė kandidatuosianti. Vėliau ji susilygino su G. Nausėda. Tas pats gali atsitikti ir S. Skvernelio atveju. Maža to, mes turime galvoti, kaip „valstiečiai“ sugebės išreikšti paramą savo kandidatui, ir kaip ją išreikš vienas iš labai įtakingų „valstiečių“ simpatikų – Kauno meras ponas V. Matijošaitis“, – sakė V. Laučius.

Sociologas V. Gaidys priminė, kad I. Šimonytės reitingas, jai paskelbus, kad dalyvaus rinkimuose, pakilo 7 procentiniais punktais.

Sociologo teigimu, S. Skvernelio elektoratas yra kaimo, rajonų centrai, žemesnio išsilavinimo, kvalifikacijų, vyresnio amžiaus rinkėjai.

„Tai yra žmonės, kuriems yra sunkiau negu didžiųjų miestų, jaunesniems, gerai kvalifikuotiems žmonėms. Čia yra mažiau sėkmingos Lietuvos atstovas“, – sakė V. Gaidys.

Pasak jo, prezidentu negali tapti žmogus, kuris atstovauja vieną siaurą elektoratą. Miestuose, pasak sociologo, „ kiek nepaims G. Nausėda, tiek paims S. Skvernelis“.

„I. Šimonytė turi tam tikrą stigmą, kad tai yra Tėvynės sąjungos atstovė“, – kalbėjo V. Gaidys.

Pagal paskutinius visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausos, kuri buvo atlikta lapkričio 19-30 dienomis duomenis, S. Skvernelis prezidentinių reitingų lentelėje buvo trečias.

Jį palaikė 10 proc. apklaustųjų. Jį lenkė be partijų paramos kandidatuojantis ekonomistas Gitanas Nausėda, kurio reitingas buvo 27,1 proc., ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos remiama kandidatė, parlamentarė Ingrida Šimonytė, kurią palaikė 19,4 proc. respondentų.