Kalbėdamas apie praėjusią savaitę medikų surengtą protestą M. Lingė teigė, kad „jo kilmės reikėtų ieškoti besibaigiančioje Seimo sesijoje, kai buvo pasiūlyta spręsti klausimą dėl rezidentų atlyginimų“.

„Tų lėšų tikrai nereikėjo tiek daug, kad buvo verta kelti tokį ažiotažą ir taip skambiai jų nepaskirti, su perbalsavimais ir panašiais būdais. Čia Vyriausybė praleido progą kartu su biudžetu išspręsti klausimą ir užsitikrinti šioje vietoje tokią sąlyginę ramybę“, – interviu Žinių radijui antradienį sakė M. Lingė.

Seimas gruodį atsisakė konservatorių siūlymo rezidentams atlyginimus pakelti šiek tiek daugiau nei planavo Vyriausybė. Iš pradžių šiam siūlymui buvo pritarta, tačiau užprotestavus valdantiesiems perbalsuota priešingai, opozicija tuomet paliko posėdžių salę.

Valdantieji tvirtino, kad siūlymas atmestas, nes tam jau patvirtintame biudžete nebuvo numatyta lėšų. Opozicija teigė, kad papildomų lėšų nereikia ir trūkstamus 1,5 mln. eurų galima rasti iš vidinių resursų, nors valdantieji teigė, kad pinigų reikėtų daugiau.

Po šio Seimo sprendimo sausio pradžioje šimtai jaunųjų medikų ir juos palaikančių žmonių susirinko į mitingą dėl didesnių algų ir socialinių garantijų. Po protesto susitikę su valdžios atstovais jaunųjų medikų atstovai teigė, kad rasta „daug sąlyčio taškų“, taip pat džiaugėsi, kad nuo 2019 metų bus sujungtos algos ir stipendijos, tai reikš didesnes socialines garantijas.

„Gerai, kad tie klausimai sprendžiami ir, kad ir pavėluotai, dialogas vyksta“, – situaciją komentavo prezidentės patarėjas M. Lingė.

Vyriausybė nuo sausio padidino atlyginimus rezidentams 10 proc., tam skirta 1,4 mln. eurų. Sveikatos apsaugos ministerijos skaičiavimu, jaunesniojo rezidento alga dėl to augs nuo 390,5 euro iki 463,75 euro, o vyresniojo rezidento alga – nuo 497 eurų iki 530 eurų. Rezidentai taip pat gauna stipendijas, kurios siekia apie 364 eurus.