„Žmogus ne iš kosmoso yra nuleistas, jis gyveno ir dirbo tam tikroj aplinkoj, per 15 metų teisėjo darbo patirties žmogus tikrai nesėdėjo užsidaręs, yra nagrinėtos bylos. Jei reputacija nepriekaištinga, nebuvo etikos pažeidimų, su kompetencija spragų, tai yra tam tikri rodikliai. Čia ne grožio konkursas, kad visi turėtų pažinoti, visi matyti žurnalų viršeliuose ir panašiai. Čia svarbu rasti žmogų, kuris norėtų dirbti, būtų pasirengęs iššūkiams, kuris turėtų drąsos reformuoti sistemą“, - antradienį interviu Žinių radijui sakė M.Lingė.

Prezidentės patarėjas taip atsakė į klausimą, ar kliūtimi tapti generaliniu prokuroru Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjui 42 metų Evaldui Pašiliui netaps faktas, jog jis nėra plačiai žinomas teisininkas, iš provincijos.

Patarėjas taip pat pabrėžė, jog prezidentė yra nusprendusi generalinį prokurorą skirti iš šalies, tuo pačiu ragino Seimą dar šiemet priimti sprendimą, kad naujus darbo metus prokuratūros sistema pradėtų su nuolatiniu vadovu.

Mindaugas Lingė
„Prezidentė laikosi tam tikrų principų, ji šią instituciją mato kaip reikalingą tam tikrų pokyčių, kaip reikalingą nepriklausomo žmogaus, ne iš sistemos, iš šalies. Ką leidžia įstatymas, kas gali būti teikiama, prezidentė išpildo visas atrankos sąlygas. Mes tikrai tikimės, kad Seime bus pažiūrėta atsakingai ir išeita iš šitos situacijos, kuri jau darosi žalinga pačiai institucijai“, - kalbėjo M.Lingė.

„Yra visos sąlygos dar šioje sesijoje patvirtinti ir padaryti, kad šita institucija startuotų metus, nes kiti metai labai svarbūs pačiai prokuratūrai, baigiasi vyresniųjų prokurorų ir pavaduotojų bent 55 kadencijos, kur reikalingi vidiniai pokyčiai, ir kur nesant nuolatinės galvos būtų sudėtinga daryti“, - sakė patarėjas.

Premjeras teigiamai vertina kandidatą į generalinius prokurorus

Premjeras Algirdas Butkevičius sako teigiamai vertinantis kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį, tikisi, kad šįkart Seimas pritars kandidatūrai.

„Mano asmeninė nuomonė, kiek aš turiu informacijos, yra teigiama dėl šio kandidato skyrimo į generalinio prokuroro pareigas. Aišku, jo laukia nemaža užduotis Seime pristatyt savo programą, viziją ir planuojamus darbus. Aš manau, kad jo laukia ne tik svarbus vadovaujantis darbas, bet ir viena pagrindinių užduočių - sutelkti prokuratūros kolektyvą, kuris toli gražu nėra vieningas. Tikiuosi, kad Seimas pritars šitai kandidatūrai“, - antradienį Lietuvos radijui sakė premjeras.Parlamentarams antradienį bus pristatytas trečias kandidatas į generalinius prokurorus, Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjas Evaldas Pašilis. Prezidentūros teigimu, kandidatas yra teisininkas profesionalas, turintis ikiteisminio tyrimo pareigūno, teisėjo darbo ir vadovaujamo darbo patirties.

Seimas jau yra atmetęs du valstybės vadovės kandidatus į generalinius prokurorus. Spalio mėnesio pradžioje parlamentarai nepritarė siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą atmesta Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūra. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.