Dvišaliame prezidentų susitikime bus aptarta Lietuvos ir Islandijos ekonominių, verslo, mokslo ir kultūros ryšių plėtra, bendradarbiavimas NATO, Šiaurės ir Baltijos šalių (NB-8) formatu. Islandija yra NATO šalis steigėja ir patikima Lietuvos sąjungininkė, gerai suprantanti mūsų regionui kylančius saugumo iššūkius ir padedanti juos atremti.

Islandijos ir Lietuvos žmones sieja ypatingas ryšys – tai pirmoji valstybė, pripažinusi Lietuvą, mums atkūrus nepriklausomybę. Šiandien abiejų šalių draugystę stiprina tvirta ir vieninga lietuvių bendruomenė Islandijoje. Lietuvoje kasmet minint Islandijos nepriklausomybės dieną žmonių iniciatyva rengiama akcija „Ačiū, Islandija“, kuria dėkojama šiai šaliai už jos drąsą. Islandijos prezidentas taip pat asmeniškai domisi Lietuva – istorijos mokslų daktaras, savo mokslinį darbą rašęs apie Baltijos šalis, yra viešėjęs Vilniuje.

Islandijos sostinėje Reikjavike prezidentė sakys pagrindinę kalbą tarptautinėje moterų politinių lyderių konferencijoje, kur dalyvaus daugiau nei 300 moterų parlamentarių iš beveik 100 šalių, tarp jų Estijos, Maltos, Kroatijos prezidentės.

Lietuvoje ir pasaulyje kas trečia moteris patiria smurtą, į viešumą kyla vis nauji priekabiavimo skandalai, todėl šalies vadovė savo kalboje akcentuos būtinybę visomis išgalėmis stabdyti smurtą prieš moteris. Tam reikalingos ne tik valstybės, teisėsaugos institucijų pastangos, bet ir visuomenės sąmoningumas – turime nustoti kaltinti aukas ir užtikrinti, kad priekabiautojai bei smurtautojai būtų sustabdyti ir sulauktų atsakomybės.

Prezidentė taip pat pakvies pasaulio moteris lyderes atvykti į Lietuvą. Kitais metais toks aukšto lygio susitikimas bus rengiamas Vilniuje, minint ne tik atkurto Lietuvos valstybingumo šimtmetį, bet ir 100 metų sukaktį, kai Lietuva viena pirmųjų Europoje suteikė moterims teisę balsuoti.

Reikjavike šalies vadovė Moterų politinių lyderių tarybos vardu įteiks simbolinį apdovanojimą buvusiai Islandijos prezidentei ir šios tarybos steigėjai Vigdis Finnbogadottir, kuri 1980 m. tapo pirmąja moterimi pasaulyje išrinkta valstybės prezidente.

Konferenciją Islandijoje rengia prezidentės vadovaujama Moterų pasaulio lyderių taryba kartu su Moterų politinių lyderių forumu (WPL) ir Islandijos parlamentu. Prieš šio renginio taip pat prisideda Jungtinės Tautos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), Harvardo universitetas.