Šalies vadovė tokią žinią pranešė skaitydama savo metinį pranešimą Seime.

„Įtartinai įgyto turto vertė – šimtai milijonų litų. Tai didelis žingsnis teisingumo keliu. Tačiau čia pat žingsnis atgal – susiaurintas rizikos grupei dėl neteisėto praturtėjimo priklausančių ir tikrinamų asmenų sąrašas. Jame nebeliko Seimo ir savivaldybių politikų. Tik valstybės tarnautojai“, - pareiškė prezidentė.

VMI: Vyriausybė nurodė tikrinti valdininkus

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas spaudai Darius Buta DELFI teigė apie jokį sąrašo koregavimą negirdėjęs. Anot jo, Vyriausybė, pradėjus vertinti galimus neteisėto praturtėjimo atvejus, nurodė susitelkti į valdininkus, tačiau politikus VMI tikrina – kaip ir kitus mokesčių mokėtojus.

„Kalbant apie VMI tikslinius tikrinimus, galbūt galima užsiminti apie Vyriausybės Antikorupcijos komisijos suformuluotą užduotį. Tikslinius tikrinimus, t.y. būtent valstybės tarnautojų tikrinimus, kas sėkmingai vykdoma jau dvejus metus. Tikslinė auditorija – tai yra valstybės tarnautojai. O politikai – tiek Seimo nariai, tiek tarybų nariai ar kito rango politikai – tikrinami kaip ir visi kiti mokesčių mokėtojai, t.y. atsirenkant pagal rizikos laipsnį, įvairius pranešimus. Taigi tiek politikai, tiek valstybės tarnautojai, bent jau VMI, yra tikrinami“, - kalbėjo VMI atstovas.

Pasak jo, nėra iki galo aišku, „apie kokį sąrašą kalbėjo prezidentė“. „Galbūt jinai kalbėjo platesniu kontekstu“, - svarstė pašnekovas.

Vyriausybinė komisija, anot jo, nurodė valstybės tarnautojus kaip tikslinę patikrinimų grupę, tačiau tai nereiškia, kad politikams suteiktas imunitetas.

D. Butos teigimu, galbūt D. Grybauskaitė turėjo omeny teisėsaugos, o ne VMI kuruojamus tyrimus.

„Prezidentė kalbėjo apie neteisėto praturtėjimo tikrinimus, kuriuos vykdo teisėsaugos institucijos. O VMI taip pat tikrina mokesčių mokėtojus ir teikia informaciją valstybės institucijoms apie galimai neteisėtą praturtėjimą“, - aiškino VMI atstovas.

Įdavė buvusio FNTT vado žmoną

Pasak jo, VMI nuo neteisėtai praturtėjusių asmenų medžioklės pradžios įvairioms žinyboms perdavė informaciją apie maždaug 140 asmenų. Tarp jų – ir buvusi Seimo narė, buvusio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo Romualdo Boreikos žmona Violeta Boreikienė.

„Tarp perduotų tirti asmenų yra ir politikų. Pavyzdžiui, buvusio FNTT vadovo R. Boreikos žmona V. Boreikienė, kuri yra politikė“, - sakė D. Buta.

V. Boreikienė dalyvaus spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Kaip Socialdemokratų partijos atstovė, ji sieks Seimo nario mandato Dainavos vienmandatėje rinkimų apylinkėje.

A.Butkevičius: jei ši informacija teisinga, žengtas didelis žingsnis atgal

Seimo opozicijos lyderis, socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius DELFI teigė negirdėjęs apie kokias nors tikrintinų asmenų sąrašo korekcijas. Bet jeigu jos iš tiesų įvyko, politiko nuomone, derėtų aiškintis, kas liepė sąrašą patrumpinti.

„Būtų žengtas žingsnis atgal. Kaip buvo pasakyta (prezidentės – DELFI) pranešime, tai reiškia, kad vėl būtų medžiojamos tos buitinės korupcinės apraiškos, bet vėl nebūtų kalbama apie rimtus korupcinius bei ekonominius nusikaltimus“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Politikas teigė girdėjęs, jog VMI dalį savo medžiagos prieš kurį laiką atidavė FNTT. „Koks tolimesnis kelias buvo žengtas, ar FNTT atidavė baigusi tyrimą Generalinei prokuratūrai, neturiu informacijos“, - reziumavo A. Butkevičius.