Pasak D. Grybauskaitės, antrą dieną dalyvaujančios Europos Vadovų Taryboje Briuselyje, sankcijų pratęsimo Rusijai klausimas nėra įtrauktas į Europos viršūnių susitikimą, bet jų pratęsimas būtinas.

"Tiesiogiai turbūt nebus iškeltos, bet visi suprantame, kad sankcijų partęsimas būtinas", - penktadienio rytą atvykdama į EVT posėdį Lietuvos žurnalistams sakė šalies vadovė.

D. Grybauskaitė pridūrė, kad iki penktadienio vakaro turi būti užbaigta vadinamoji rašytinė procedūra, nors specialios diskusijos Europos vadovai Rusijos sankcijų pratęsimo klausimu nenumato.

Ketvirtadienį ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, kad jo turima informacija leidžia daryti išvadas, jog ES dar pusmečiui pratęs sankcijas Rusijai.

"Tikrai (remiantis, - ELTA) ta informacija, kurią mes turime, neturėtų kilti kažkokių prieštaravimų, nes visi praktiškai apsisprendę sankcijas pratęsti pusmečiui", - ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu Seime kalbėjo ministras.

Sankcijų Rusijai klausimas penktadienį bus aptartas Europos Vadovų Taryboje (EVT). Klausimas į aukštesnį politinį lygmenį buvo pakeltas Italijos prašymu, nors sprendimą dėl sankcijų pratęsimo praėjusią savaitę turėjo priimti ES užsienio reikalų ministrai. Už sankcijų pratęsimą pasisakė ir Europos Komisijos vadovas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker).

ES pritaikė plataus masto ekonomines sankcijas Rusijos bankininkystės, naftos ir gynybos sektoriuose po to, kai 2014 metų liepą buvo numuštas Malaizijos oro linijų lėktuvas. Manoma, kad jį numušė prorusiški sukilėliai Rytų Ukrainoje. Bendrija taip pat pritaikė kelionių draudimus ir įšaldė sąskaitas rusams ir ukrainiečiams, remiantiems prorusiškus sukilėlius Rytų Ukrainoje, taip pat asmenims, kurie prisidėjo prie Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.