„Tai precedento neturintis atvejis. Visiškai nepateisinama, kai dirbtinai sudaromos kliūtys skaidrumui ir viešumui. Tai terpė toliau vešėti korupcijai, kuri kaip vėžys alina valstybę. Tokia padėtis, kai Seimui atskaitinga institucija ignoruoja Seimo priimtą įstatymą ir deklaruoja jo nevykdanti, negali būti teisinama jokiais argumentais“, pranešime spaudai cituojama D. Grybauskaitė.

Pagal Prezidentės inicijuotas įstatymo pataisas buvo išplėstas ratas valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų, kurių privačių interesų deklaracijų duomenys turi būti skelbiami viešai. Tačiau Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimu įstatymo vykdymas yra sustabdytas, teisinantis techninėmis priežastimis. Naujai pateiktų, papildytų ar patikslintų privačių interesų deklaracijų duomenys nėra viešinami.

Pasak prezidentės, valstybės tarnautojų priimami sprendimai turi būti nekeliantys jokių abejonių. Visuomenė turi gauti visą informaciją apie jų privačius interesus, galimus konfliktus, narystę įvairiose organizacijose, gaunamas dovanas ir sudaromus sandorius bei jų vertę.

Iki šių įstatymo pataisų priėmimo privačius interesus viešai deklaruoti privalėjo tik dalis valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų: politikai, pareigūnai, teisėjai, parlamentinių politinių partijų vadovai ir jų pavaduotojai, valstybės ar savivaldybės institucijų vadovai ir jų pavaduotojai, politinio asmeninio pasitikėjimo ir karjeros valstybės tarnautojai, einantys institucijų ar įstaigų struktūrinių padalinių vadovų pareigas.

Priėmus įstatymo pataisas, privačius interesus viešai privalo deklaruoti ir valstybės tarnautojai, einantys institucijų ar įstaigų struktūrinių padalinių vadovų pavaduotojų pareigas, visų politinių partijų pirmininkai ir jų pavaduotojai, taip pat valstybės politikų visuomeniniai konsultantai, padėjėjai, patarėjai, valstybės ir savivaldybių įmonių, biudžetinių įstaigų vadovai ir jų pavaduotojai, viešųjų įstaigų ir asociacijų, kurios gauna lėšų iš Lietuvos valstybės ar savivaldybių biudžetų ir fondų, vadovai ir jų pavaduotojai, valstybei ar savivaldybei priklausančių akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių vadovai ir jų pavaduotojai, Lietuvos banko darbuotojai, turintys viešojo administravimo įgaliojimus ministerijų kolegijų nariai, Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nariai, gydytojai, odontologai, farmacijos specialistai.

Prezidentės spaudos tarnybos pranešime rašoma, kad priimtomis įstatymo pataisomis, siekiant užtikrinti asmens duomenų apsaugą, nustatyta, kad negali būti viešai skelbiami asmenų, kurių duomenys įstatymų nustatyta tvarka yra įslaptinti ir (arba) kurie vykdo žvalgybą, kontržvalgybą arba kriminalinę žvalgybą, bei jų sutuoktinių, sugyventinių ir partnerių duomenys, negali būti viešai skelbiami deklaracijoje nurodyti asmens kodas, valstybinio socialinio draudimo pažymėjimo numeris, ypatingi asmens duomenys (pavyzdžiui, duomenys apie sveikatą), duomenys, kuriuos skelbti draudžiama pagal įstatymus; be to, neskelbiami kitos sandorio šalies fizinio asmens duomenys, kai sudaromas buitinis sandoris.

VTEK vadovė įsipareigojo iki spalio 1 d. Išspręsti problemas, trukdančias vykdyti įstatymą.