„Už savo darbus atsiskaito iki šiol ilgiausiai dirbusi Vyriausybė, artėja rinkimai, visuomenė dalijasi į stovyklas ir vis sunkiau randa bendrą kalbą. Esame ties mūsų šaliai ir vaikų ateičiai lemtingais sprendimais. Todėl šiandien būtina susitarti dėl svarbiausių darbų. Nes būtent sutarimo stoka neleidžia mums spartesniu žingsniu eiti į priekį. Tiksliau, išsiveržti iš uždaro nebaigtų darbų rato, kuriame metai iš metų sukamės, eikvodami energiją, laiką ir pinigus. Vis pradėdami, bet nebaigdami“, - kalbą pradėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė su ironija prisiminė politinius projektus, kurie esą niekaip nesugeba gyvuoti ilgiau, nei iki Seimo kaitos.

„Kai po reformos sekė reformos reforma. Kai didžiulės pastangos ir dar didesni pinigai buvo skiriami projektams, kurie po eilinių rinkimų užleisdavo savo prioritetines vietas kitiems – irgi prioritetiniams, - kalbėjo D. Grybauskaitė. - Politinį ciklą pralenkiančius projektus galime suskaičiuoti ant pirštų. Visa tai liudija vieną reikšmingą dalyką – tęstinumo svarbą ir, deja, tęstinumo stoką. Demokratinėje valstybėje egzistuoja nuomonių ir politinių jėgų įvairovė, o sprendimų teisė keliauja iš rankų į rankas. Todėl jeigu norime rezultatų, būtinas sutarimas dėl svarbiausių darbų ir jų tęstinumo.“

Šalies vadovė ragino peržengti politines ambicijas ir imtis darbų jų nepolitizuojant.

„Nepriklausomos Lietuvos istorijoje turime įrodymų, kai svarbiausių tikslų įgyvendinimui politinės spalvos netrukdė. Taip pasiekėme Nepriklausomybę. Taip tapome Europos Sąjungos ir NATO nariais Daug metų diskutavome, tačiau apsisprendimas ir susitarimas – o tai reiškia, aiškus žinojimas, kur einame – atvedė mus į tikslą. Šiandien taip pat turime ne mažiau gyvybiškai svarbių uždavinių, kuriuos pasiekę savo vaikams perduosime stipresnę valstybę. Todėl kviečiu ir siūlau: nesiblaškykime, susitarkime dėl kertinių darbų, kad besikeičiančios valdžios judėtų viena kryptimi“, - sakė prezidentė.

Ragina aktyviau dalyvauti rinkimuose

D. Grybauskaitė ragino vardan visuomenės intereso nustumti politinius pasiskirstymus į antrą planą.

„Brangūs Lietuvos žmonės, Seimo nariai, kiekvienoje valstybės gyvenimo srityje sutarkime dėl esminių darbų, nejudinamų kairės ir dešinės švytuoklės. Tai pareiga atsakingai elgtis su savo šalies finansais, stiprinti ekonomiką per verslo skatinimą ir savarankišką energetiką bei siekti, kad būtume skaidri, solidari ir pažangi šalis. Kad nepraskolintume savo vaikų gyvenimo, kad korupcija nekištų pagalių į ratus. Galiausiai, kad galėtume didžiuotis esą laisvos Lietuvos piliečiai“, - tęsė prezidentė.

Šalies vadovė vylėsi, kad rudenį Seimo rinkimuose žmonės dalyvaus aktyviai.

„Ir nors daug svarbių darbų esame pradėję, nustokime trypčioti ir blaškytis. Lyg patys netikėtume savo sėkme ir galimybėmis. Valstybės šeimininkai esame tik mes patys. Tikiu, galime būti geresni. Tą turime įrodyti ir artėjančiuose rinkimuose. Šios kadencijos Seimui ir Vyriausybei dėkoju už sutarimą svarbiausiais valstybei ir jos žmonėms klausimais, kurie padės kurti saugesnį gyvenimą mūsų valstybėje. Po kelių mėnesių laukia apsisprendimas, kam patikėsime valdyti šalį artimiausius ketverius metus. Čia sutarti turėtume dėl vieno, kad į rinkimus eisime visi, o ne kas trečias. Ir nepaliksime kitiems spręsti savo ateities“, - ragino D. Grybauskaitė.

Po rinkimų lauks rimtų įsipareigojimų valstybei

Šalies vadovė neslėpė griežtai vertinsianti vyriausybę, kuri šalies valdymą perims po Seimo rinkimų.

„Esu pasirengusi ir toliau dirbti kartu su tais, kurie kryptingai sieks naudingų šaliai rezultatų. Po rinkimų naujo Premjero lauksiu ne tik su ministrų pavardėmis, bet ir su tęstiniu sutartų darbų sąrašu. Todėl kviečiu dar kartą – sutarkime dėl esminių principų, kurių neaukosime politinėms kovoms. Neatsisakykime ir nestabdykime svarbių darbų vien dėl to, kad jie pradėti su kita politine vėliava“, - politinio sutarimo stoką dar sykį priminė D. Grybauskaitė.

Politikams ji pasiūlė pasekti sportininkų pavyzdžiu.

„Prieš pat parlamento rinkimus Lietuvos olimpinė rinktinė keliaus į Londono olimpines žaidynes. Kiekvienas neš tiktai trispalvę. Be jokių politinių spalvų ar atspalvių. Sieks pergalių Lietuvai, po vieną ar komandoje. Sutarkime ir mes, kad visų pirma aukščiausiai nešime iškėlę šalies ir mūsų žmonių interesus. Kad dešine ar kaire kelio puse eisime ta pačia kryptimi.
Gali sportininkai, įrodykime, kad galime ir mes“, - baigdama metinį pranešimą sakė D. Grybauskaitė.